Hlavní navigace

Uživatelé Windows XP jsou infikováni malwarem o 11 % častěji

10. 10. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Sandra Cunningham - Fotolia.com
Podle statistik společnosti AVG to platí to o srovnání s uživateli novějších Windows. Mnoho počítačů s Windows XP navíc ani nemá nainstalovány všechny servisní balíčky a bezpečnostní záplaty.

Systém Windows XP se stále používá na téměř 17 % počítačů v České republice. Půl roku od ukončení podpory tak každý šestý Čech, který přistupuje na internet, používá verzi operačního systému, na kterou již nejsou dostupné bezpečnostní aktualizace. Tím vzrůstá riziko nákazy počítače nežádoucím softwarem, jako jsou různé viry nebo programy, které mohou získat přístup k citlivým datům v počítači nebo různým přihlašovacím údajům uživatele.

Tuto skutečnost potvrzuje bezpečnostní společnost AVG Technologies. „Dle našich nejnovějších statistik jsou v globálním měřítku uživatelé Windows XP škodlivým softwarem infikováni o 11 % více než uživatelé novějších Windows. To může být vysvětleno ukončením podpory Windows XP na jaře tohoto roku, které poskytlo snadnější cíl tvůrcům škodlivého softwaru a těm, kteří vyhledávají zranitelnosti systému,“ říká Jiří Kropáč, Senior Virus Lab Manager ve společnosti AVG Technologies. „Mnoho počítačů s operačním systémem Windows XP navíc nemá nainstalovány všechny servisní balíčky a bezpečnostní záplaty, což takový systém činí ještě zranitelnějším.“

Nejrizikovějšími skupinami jsou pak malé firmy a domácí uživatelé. Útočníci se navíc snaží být co nejdéle skrytí, takže mnoho uživatelů ani netuší, že byl jejich počítač napaden. „V mnoha případech mají uživatelé a malé firmy nedostatečnou znalost existujících hrozeb, podceňují bezpečnostní rizika, nebo nevěnují této oblasti dostatečnou pozornost,“ dodává Lukáš Křovák, manažer divize Windows společnosti Microsoft v České republice.

Vysoký počet uživatelů XP zároveň ukazuje na to, že uživatelé nejsou ochotni tak často obměňovat hardware. Zřemě právě ti uživatelé, kteří mají XP, mají starší hardware, který by upgrade na novějí Windows neunesl.

Čtěte také:
→ Google chce vytlačit Windows, pomoci mu má Chrome OS
Souboj gigantů pokračuje. Podle prezentací na vývojářské konferenci Google I/O, schyluje se k dalšímu kolu konfrontace s Microsoftem.
→ Čína se chystá uvést vlastní operační systém již v říjnu 2014
Nový OS má nahradit nejen Windows, ale má také být konkurencí pro systémy Applu a Googlu.

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

G+

Byl pro vás článek přínosný?