Hlavní navigace

Univerzita po internetu II - On-line kurzy

10. 7. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Antonio Gravante - Fotolia.com
E-learning ve všech svých podobách má stále rostoucí význam ve firemním i osobním vzdělávání. Mnoho hodnotných zdrojů je navíc na internetu k dispozici zcela zdarma.

On-line kurzy

Absolvování vzdělávacích kurzů po internetu má samozřejmě celou řadu výhod, ať už jde o úsporu času na cestování nebo studium podle individuálních časových možností. I v tomto případě se můžete po internetu vzdělávat v různých oborech zcela zdarma nebo za přijatelný vstupní poplatek s využitím kvalitních zdrojů.

Například známá Khanova škola (khanovaskola.cz nebo khanacademy.org) již dávno neslouží jen k doučování matematiky jako v době svého vzniku. V současné době jsou k dispozici stručné videokurzy programování nebo například šifrování dat. Většina „firemních“ studentů ale jistě uvítá spíše pokročilejší výklad problematiky.

Na portálu Coursera (coursera.org) je možné volit z více než čtyř stovek kurzů z různých oborů, jejichž elektronické podklady poskytují desítky univerzit ze Spojených států a z Evropy. Studovat můžete informační systémy, bezpečnost či mobilní a cloudové technologie, ale také například ekonomii, právo a mnoho dalších oborů. Kurzy probíhají podobným způsobem jako na skutečné univerzitě, takže se střídá teoretický výklad s praktickými cvičeními a nechybějí ani závěrečné zkoušky. Úspěšní absolventi jsou odměněni certifikátem. Studium v projektu Coursera sice není zcela zdarma, ovšem zápisné do kurzu v řádu několika desítek dolarů jistě není velkou překážkou.

Podobným projektem, na kterém se podílejí slavné univerzity jako MIT (Massachusetts Institute of Technology), Harvard nebo Berkeley, je edX (edx.org). Zde stačí jednoduchá registrace a hned se můžete pustit do studia počítačových věd, programování a dalších, převážně technických oborů. V popisu každého kurzu nechybějí informace o jeho časové náročnosti a celkové délce výuky. Všechny kurzy v rámci edX jsou k dispozici zdarma a vedou je opravdoví lektoři, jejichž výklad můžete sledovat prostřednictvím streamovaného videa a také s nimi vyučovanou problematiku konzultovat.

Za zmínku stojí ještě také Udacity (udacity.com), portál poskytující školicí kurzy ve spolupráci s dodavateli informačních technologií, jako jsou například Google, Autodesk nebo Salesforce. Na výběr je buďto bezplatný přístup ke studijním materiálům kurzů, nebo plné zapojení do výuky na bázi měsíčního poplatku. Studentům jsou pro konzultace k dispozici lektoři a úspěšné studium je završeno ziskem certifikátu. Kurzy jsou zaměřeny například na informační technologie, webové služby, zpracování dat nebo programování.

Hned několik internetových studijních portálů se zaměřuje výhradně na programování (webových) aplikací. Zdarma je možné projít kurzy JavaScriptu, jQuery, PHP, Pythonu nebo Ruby třeba na portálu Codecademy (codecademy.com). Kurzy rozdělené na samostatná cvičení vyžadují po studentech řešení programovacích úloh přímo v okně prohlížeče, přičemž interaktivně hlásí případné chyby v kódu.

Mnohem profesionálněji jsou zpracovány kurzy na portálu eClasses.org (eclasses.org), který nabízí e-learning již od roku 1998. Výukové programy pokrývají jak webové technologie a programování, tak i grafický design internetových stránek nebo on-line marketing pro zviditelnění webového projektu. Kurzy jsou placené, což mimo jiné znamená, že jsou vedeny opravdovým lektorem. Ten poskytuje studentům příslušné studijní materiály, je k dispozici pro jejich otázky a zadává a následně vyhodnocuje testy a zkušební projekty. Ceny kurzů se pohybují mezi 100 a 300 dolary, pokud se ovšem student zaregistruje a uhradí roční poplatek (cca 40 euro), může následně absolvovat všechny kurzy za poloviční cenu.

Čtěte také:
→ Univerzita po internetu I - Skripta zdarma
→ Univerzita po internetu III - Autorizovaná školení

 

Byl pro vás článek přínosný?