;
Hlavní navigace

Umělá inteligence, hladová po zdrojích, nově definuje kalkulace datových center

7. 10. 2024
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Radan Dolejš s podporou AI
Nově vybudovat nebo upgradovat, to je otázka, před kterou stojí uživatelé „těžké“ výpočetní techniky, z nichž někteří považují za schůdnější možnost upgradování CPU a GPU spíše než budování dalších serverových farem.

Revoluce umělé inteligence pohání poptávku po masivním výpočetním výkonu a vytváří nedostatek datových center, přičemž operátoři datových center plánují výstavbu dalších zařízení. Ovšem právě je čas na to, aby datová centra a další organizace s velkými výpočetními potřebami zvážily jako další možnost výměnu hardwaru, říkají někteří odborníci.

Podle zprávy Global Data Center Trends 2024 od společnosti CBRE, společnosti poskytující služby v oblasti nemovitostí, běží datová centra v mnoha oblastech světa na téměř maximální kapacitě. Singapurská datová centra mají 1% neobsazenost a dostupnost datových center v obrovském datovém centru v severní Virginii je 0,9 %, a to navzdory 18% nárůstu kapacity mezi začátkem roku 2023 a začátkem roku 2024, uvádí citovaná zpráva.

HP Knowledge HUB pro moderní firemní IT

NOVINKA Navštivte novou speciální on-line zónu CIO Business Worldu, kde vám ve spolupráci s HP budeme průběžně radit, jak snadno a bezpečně pracovat na cestách, jak si usnadnit život používám správných nástrojů, jak zvládnout přechod z kanceláří domů a zase nazpátek a jak se přitom chovat ekologicky.

Pomoc a inspiraci pro moderní IT najdete v našem HP Knowledge HUBu.

Zpráva CBRE z roku 2023 zjistila, že 83 % kapacity datového centra ve výstavbě v té době bylo předprodáno.

Přestože je v roce 2024 v Evropě, Latinské Americe a rozšířeném regionu Asie a Tichomoří k dispozici více než 10 % kapacity, růst AI, poskytovatelů cloud computingu a dalších aplikací náročných na energii vyžaduje nový přístup k provozu datových center, uvádí zpráva. 

„Vysoce výkonná výpočetní technika bude vyžadovat rychlé inovace v designu a technologiích datových center, aby bylo možné zvládnout rostoucí potřeby hustoty výkonu,“ dodává.

Současný boom budování datových center se pravděpodobně brzy nezastaví, přičemž ratingová společnost Moody’s ve zprávě z 15. července předpovídá, že se globální kapacita v příštích pěti letech zdvojnásobí. 

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

Ale vzhledem k tomu, že hledání prostoru pro nová datová centra je stále obtížnější, někteří experti tvrdí, že je vhodná doba, aby provozovatelé datových center, poskytovatelé cloud computingu a společnosti provozující AI a další hlavní pracovní zátěže uvažovali o nahrazení starého hardwaru.

Efektivita jsou peníze

Moderní CPU nejenže nabízejí větší výpočetní výkon, ale jsou také energeticky účinnější než starší modely a obecně zabírají mnohem méně místa v datovém centru, říkají někteří zastánci tohoto řešení. 

Pomocí nových CPU mohou datová centra konsolidovat servery s desítkami tisíc jader do méně než 50 jader, říká Robert Hormuth, firemní viceprezident architektury a strategie ve skupině Data Center Solutions Group ve společnosti AMD.

Odhaduje se, že je stále v provozu 100 milionů 5 let starých serverů, částečně proto, že pandemie COVID-19 zastavila některé plánované upgrady, říká Hormuth. Tyto staré stroje by mohlo nahradit asi 21 milionů nových serverů a datovým centrům a interním serverovnám by tak zbylo více prostoru pro přidání výpočetního výkonu.

Umělá inteligence není jen ta generativní, upozorňuje odborník David Filgas
Umělá inteligence není jen ta generativní, upozorňuje odborník David Filgas
0:00/

Se zvýšením energetické účinnosti a dalšími úsporami by rozsáhlá výměna hardwaru mohla provozovatelům datových center a dalším organizacím závislým na hardwaru přinést návratnost investice již za dva měsíce, tvrdí Hormuth. Vybudování nového datového centra může stát stovky milionů dolarů.

Zvýšení energetické účinnosti nového hardwaru může také datovým centrům a dalším organizacím poskytnout přebytek energie k provozování pracovních zátěží AI, tvrdí Hormuth.

„Zdá se, že to je závod, který právě probíhá v podnicích: ‚Jak získám prostor a výkon pro AI?‘,“ dodává. „Ten tlak opravdu nutí podnikové zákazníky, ať už jsou ve společném projektu nebo si vytvářejí vlastní, aby tyto schopnosti získali.“

Čekají nás velké upgrady

Zatímco AMD už se tohoto boje o výměnu hardwaru účastní, také několik dalších IT odborníků říká, že je vhodný čas vyměnit servery a další hardware. Zdá se, že mnoho provozovatelů datových center uvažuje stejným způsobem, přičemž Gartner předpokládá v roce 2024 nárůst výdajů na datová centra o 24,1 %. 

Tento růst zahrnuje servery, externí úložiště a síťová zařízení. Výdaje na datová centra, které nezahrnují nové budovy, zaznamenala v roce 2023 pouze 4% růst, říká Gartner.

Exkluzivně: Česko je pro nás klíčová země Přečtěte si také:

Exkluzivně: Česko je pro nás klíčová země

Jim Warman, viceprezident pro infrastrukturní architekty a inženýry společnosti Myriad360, poradenské společnosti pro datová centra a kybernetickou bezpečnost, vidí stejný trend. Mnoho uživatelů hardwaru upřednostňuje výměnu.

„Podniky si uvědomují výhody modernizace své infrastruktury pro podporu nových aplikací a služeb, snížení nákladů a udržení konkurenceschopnosti,“ dodává. „Důraz je kladen na využití nejnovějších technologií k podpoře obchodního růstu a provozní efektivity.“

Vzhledem k tomu, že datová centra se v USA blíží maximálnímu naplnění kapacity, je kriticky nutné, aby organizace zvážily upgrady hardwaru, dodává. Nedostatek se ještě prohloubí, protože AI a strojové učení budou vyžadovat moderní hardware.

„Moderní hardware poskytuje zvýšený výkon, spolehlivost a bezpečnostní funkce, které jsou klíčové pro udržení konkurenční výhody a zajištění integrity dat,“ říká Warman. „Vysoce výkonný hardware dokáže podporovat více pracovních zátěží na menším prostoru a řeší tak kapacitní omezení, kterým čelí mnoho datových center.“

Jak zlepšit zaměstnancům IT prostředí a podpořit jejich výkon? Nahlédněme pod pokličku platformy, která to umí Přečtěte si také:

Jak zlepšit zaměstnancům IT prostředí a podpořit jejich výkon? Nahlédněme pod pokličku platformy, která to umí

Požadavky AI jsou pádným důvodem ke zvážení upgradů hardwaru, dodává Rob Clark, prezident a technický ředitel společnosti Seekr, poskytovatele AI nástrojů. Organizace, které zvažují nový hardware, by se do toho už měly pustit na základě faktorů mimo úvahy o prostoru, jako jsou cena a výkon, nové funkce a stáří stávajícího hardwaru, říká.

Starší GPU jsou hlavním cílem výměny v éře AI, protože paměť na kartu a výkon na čip se zvyšují, dodává Clark. „Je efektivnější mít méně větších karet zpracovávajících pracovní zátěž AI,“ říká.

CS24

Zatímco umělá inteligence podporuje poptávku po rozšíření datových center a upgradech hardwaru, může být také součástí řešení, říká Timothy Bates, profesor na University of Michigan College of Innovation and Technology. Operátoři datových center mohou využívat AI ke sledování efektivity, říká.

„Pomocí nástrojů AI k předvídání a správě degradace hardwaru – jako jsou karty PCIe, SSD a paměťové komponenty – mohou podniky nahradit jednotlivé komponenty spíše než celé systémy, což optimalizuje náklady a prodlužuje životnost stávající infrastruktury,“ říká Bates. „Tento přístup v kombinaci se strategickými upgrady hardwaru může maximalizovat efektivitu a výkon datových center.“

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.