Hlavní navigace

Úkol pro CIO - vydělávejte peníze: Duševní vlastnictví generuje tržby

19. 8. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © pressmaster - Fotolia.com
Ambicí každého šéfa informatiky je přidat své firmě nějakou hodnotu, ne jen starat se o IT. Ale pouze někteří CIO zvládají zacílit přímo na zákazníky a byznys.

Pro turbíny i termoelektrárny

I ve společnosti GE Oil & Gas identifikovalo IT oddělení CIO Anupa Sharmy příležitosti pro zlepšení komfortu současných zákazníků tím, že jim byl poskytnut přístup k velkým datům a jejich analýze v rámci GE. Několik technologů spolupracovalo po dobu osmnácti měsíců s produktovým manažerem a inženýrem, až tým vyvinul iBox. Tato webová aplikace zákazníkům umožňuje monitorovat a hodnotit výkon zátěžových sérií plynových turbín a dalšího vybavení, jako jsou kompresory, generátory a pumpy. Za pomoci dat získaných společností GE v průběhu let pomáhá iBox klientům aktivovat rychlé starty, udržovat optimální operační podmínky a vyvarovat se nepříjemností, jako je třeba zasekávání turbíny. Tento software se prodává jako část balíku služeb a podpory nabízeného GE. Zákazníci mohou zakoupit turbíny, aniž kupují služby, ale zároveň si mohou zvlášť pořídit služby podpory a software pro monitorování turbín vyrobených jinými společnostmi.

Jim Fowler zase šéfuje IT oddělení GE Power Generation Services, které vyvinulo MyFleet, webovou aplikaci, jež zákazníkům – vlastníkům a operátorům termálních elektráren – poskytuje přístup k důležitým informacím. Ty jim umožňují efektivnější správu a údržbu jejich turbín značky GE. Fowler říká, že jeho týmu trvalo asi čtyři měsíce, než představil první produkt. „Zjistili jsme, že data, která používáme pro vedení našeho podniku, mohou být použita pro zvýšení ziskovosti našich zákazníků. To je hodnota, kterou naši klienti chtějí,“ říká Fowler.

Jak Fowler, tak Sharma odmítli prozradit, kolik tržeb přináší „nový“ software, potvrdili však, že oba tyto produkty jsou v portfoliu společnosti podstatné a zvyšují konkurenceschopnost GE na trhu. „Bereme to jako řízení ziskovosti,“ říká Sharma.

Duševní vlastnictví generuje tržby

I přes takovéto úspěšné příběhy analytik Scavo neočekává, že by se tvorba zisku ze strany IT oddělení stala ve firmách běžnou normou. „Spousta CIO nemá potřebné schopnosti nebo zájem,“ říká. Výjimkou by mohl být neziskový sektor anebo odvětví, v nichž organizace přímo nekonkurují jedna druhé, říká Scavo. V oborech, jako jsou veřejná doprava, zdravotnictví a vládní sektor, mohou vedoucí IT zkoumat možnosti vytvoření peníze generujících produktů z vlastního interně vyvinutého softwaru, aniž se musí bát o to, že svým konkurentům poskytují konkurenční výhodu.

Gerry McCartney, CIO a viceprezident IT oddělení univerzity v Purdue, se zabývá softwarem vyvinutým právě na Purdue, o jehož koupi by mohly mít zájem jiné univerzity. Také vzdělávací instituce totiž hledají nové zdroje tržeb a IT je v takové snaze logickým partnerem. „Každým rokem vyprodukujeme spoustu duševního vlastnictví, ale zatím jsme nebyli příliš úspěšní ve snaze přeměnit ho v reálné peníze,“ říká McCartney, který jakožto nastupující ředitel centra pro inovaci a komercializaci univerzity dohlíží na to, aby se to změnilo.

Jedním z projektů je Course Signals, aplikace, která pomocí vzorců sleduje chování studentů a jejich výkony. Fakulty mohou na základě získaných informací svým žákům doporučovat různé studijní akce, díky nimž si mohou zlepšit známky.

Podle McCartneyho přináší vývoj produktů, jako je Signals, finanční hodnotu, ale také upozorňuje na kvalitní práci IT oddělení. Jedno staré pravidlo říká: „Jestli za to budou ochotní platit interní lidé, je vysoká pravděpodobnost, že ti venku za to zaplatí také.“

→ Úkol pro CIO - vydělávejte peníze: Nový byznys, větší tržby

Byl pro vás článek přínosný?