Hlavní navigace

Tvrzení Microsoftu o počtu strojů s Windows 10 svědčí o zrychlení migrace (1)

18. 3. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Jestliže jsou čísla Microsoftu přesná, pak je společnost na 80 % své cesty směrem k cíli mít Windows 10 na miliardě PC a zařízení. Ale populární i nadále zůstávají také sedmičky.

Microsoft nedávno oznámil, že na Windows 10 běží 800 milionů zařízení, což je nárůst o sto milionů za uplynulý méně než půlrok.

„Děkujeme všem našim zákazníkům a partnerům za to, že jste nám pomohli dosáhnout 800 milionů zařízení na #Windows10 a nejvyšší spokojenosti zákazníků v historii Windows,“ napsal na Twitter Yusif Mehdi, viceprezident Microsoftu.

Microsoft se čísly Windows 10 chlubí pravidelně – většinou, ačkoliv ne vždy, citováním aktivních měsíčních zařízení, tedy těch osobních počítačů, tabletů a dalších systémů používaných v rámci uplynulého měsíce. To, kdy bylo onoho 800milionového milníku dosaženo, Mehdi nespecifikoval.

Díky tomuto milníku se Windows 10 dostaly na 80 procent cíle, který si společnost kdysi vytkla, ale následně ho zavrhla. V roce 2015 Microsoft oznámil, že jeho cílem je dosáhnout miliardy zařízení na Windows 10 do dvou nebo tří let, což by znamenalo červenec 2017 nebo červenec 2018. Ale pouhý rok po uvedení Windows 10 firma přiznala, že její cíl je nedosažitelný.

Microsoft to celé svedl na selhání své kdysi ambiciózní strategie okolo smartphonů, v jejímž rámci se mu nikdy nepodařilo splnit očekávané prodeje, a nakonec jej stála miliardy dolarů, než se rozhodl celý svůj neúspěšný mobilní byznys ukončit.

Odhady založené na datech třetích stran přisuzují Windows 10 podstatně méně PC. Podle nejnovějších výpočtů Computerworldu, založených na měření uživatelského podílu Windows 10 analytickou firmou Net Applications, a často citovaném tvrzení Microsoftu, že na Windows běží 1,5 miliardy strojů, činil podíl Windows 10 na všech Windows koncem února 46,1 procenta, což představovalo přibližně 691 milionů systémů. (Uživatelský podíl Windows 10 v únoru meziměsíčně poklesl, což je téměř jistě spíše statistickou chybou a ne skutečným propadem; v lednu byl podíl Windows 10 na všech Windows 47,1 čili přibližně 711 milionů strojů.)

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?