Hlavní navigace

Tisková zpráva IBM: Věčný Egypt

11. 3. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Projekt Eternal Egypt spojuje nejdůležitější místa, artefakty, osobnosti a příběhy z historie Egypta v interaktivním multimediálním prostředí. Mezi výsledky projektu, na kterém se pracovalo tři roky, patří multimediální animace, 360stupňové sekvence snímků, panoramatické záběry důležitých míst, virtuální prostředí, trojrozměrné snímky, záběry pořizované v reálném čase webovými kamerami a tisíce snímků dávných artefaktů ve vysokém rozlišení...

Prostřednictvím odkazu http://www.eternalegypt.org se lze přenést do historie jedné z nejstarších civilizací světa
Výjimečné partnerství mezi egyptskou vládou a společností IBM vedlo k vytvoření webového serveru Eternal Egypt (Věčný Egypt), který poskytuje celosvětový přístup k více než pětitisícileté historii Egypta.
Projekt Eternal Egypt spojuje nejdůležitější místa, artefakty, osobnosti a příběhy z historie Egypta v interaktivním multimediálním prostředí. Mezi výsledky projektu, na kterém se pracovalo tři roky, patří multimediální animace, 360stupňové sekvence snímků, panoramatické záběry důležitých míst, virtuální prostředí, trojrozměrné snímky, záběry pořizované v reálném čase webovými kamerami a tisíce snímků dávných artefaktů ve vysokém rozlišení, z nichž je poskládána mozaika více než pětitisícileté kultury a civilizace Egypta.
„Toto partnerství spojilo jednu z nejstarších civilizací na světě s nejnovějšími technologickými inovacemi IBM,“ řekl Dr. Nazif, ministr komunikací a informačních technologií. „Výsledkem je nejbohatší zdroj informací a médií o kulturní historii Egypta, jaký v současné době na webu najdete.“
IBM financovalo projekt z grantu ve výši 2,5 miliónu dolarů, který americká vláda poskytla na technologii a odborné služby. Na realizaci projektu se podílely výzkumné a vědecké týmy IBM ve Spojených státech a v Egyptě. Egyptská vláda přispěla týmem expertů, kteří vyvinuli obsah celého systému.
Návštěvníci nového webového serveru Eternal Egypt (http://www.eternalegypt.org) se mohou vůbec poprvé podívat na virtuální rekonstrukci podoby náhrobku Tutanchamóna v den, kdy jej Howard Carter v roce 1922 objevil, nebo na podobu Alexandrijského majáku před jeho zničením ve 14. století. Mohou zde dokonce spatřit, jak před 2 000 lety vypadala tvář Sfingy.
Projekt Věčný Egypt sestává ze tří částí – muzea uvnitř zdí čili sbírky předních egyptských muzeí, muzea mimo zdi, což obnáší historická místa po celém Egyptě, a virtuálního muzea, které je prostřednictvím internetu k dispozici komukoli kdekoli na světě.

Muzeum uvnitř zdí

Výsledkem projektu muzea uvnitř zdí jsou digitální průvodci v podobě kapesních počítačů, jejichž možnosti daleko překračují možnosti tradičních zvukových zařízení. Nabízejí podrobný text, snímky a animace, které pomáhají návštěvníkům lépe pochopit artefakty v muzeu. Digitální průvodce umožňuje návštěvníkům procházet v muzeu tématické okruhy nebo muzeum procházet podle místností, artefaktů či obrázků. Zvukový komentář digitálního průvodce je ve třech jazycích: anglicky, francouzsky a arabsky. Komentář je generován vyspělou technologií syntézy řeči společnosti IBM, která nikdy v minulosti nebyla použita pro arabštinu.

Muzeum mimo zdi

Druhou součástí projektu jsou prohlídky chrámu v Luxoru a pyramid v Gize s průvodcem v mobilu. Návštěvníci se tak na různých turistických místech dostanou prostřednictvím mobilních telefonů ke stejným informacím, jaké poskytují kapesní digitální průvodci v muzeích a webový server Eternal Egypt. Tato technologie umožňuje návštěvníkům procházet si navržené okruhy nebo stahovat informace o místě, kde se zrovna nacházejí.
Muzeum bez zdí

Ústředním prvkem projektu je webový server Eternal Egypt, který obsahuje snímky ve vysokém rozlišení a trojrozměrné rekonstrukce egyptských památek, virtuální rekonstrukce prostředí, 360stupňové snímky a panoramatické záběry ze současného Egypta, které zachycují webové kamery na různých místech včetně chrámu Karnak v Luxoru nebo Qait Bey v Alexandrii.