Hlavní navigace

Tí-sí-pí-aj-pí už nestačí

26. 1. 2003
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

Oblast informačních technologií a telekomunikací ještě před pár lety nabízela pohádkové bohatství. Ti nejotrlejší pionýři nového věku založili dot.com a donesli těm správným venture kapitalistům ambiciózní business plán, ti méně odvážní nakoupili na burze akcie "intenetových" společností. Jíní surfaři jedoucí na i-vlně se naučili správně vyspelovat "TCP/IP" (jak se vyjádřil jeden americký personalista) a nechali se v těchto společnostech za pohádkové peníze zaměstnat. Tato snová fantazie se postupně však začala střetávat s přízemnější realitou, a i když pořád platí, že práce v ICT oborech je nadprůměrně honorována, většina lidí pohybujících se v tomto oboru vnímá současný stav jako stagnaci a v horším případě i propad.

Oblast informačních technologií a telekomunikací ještě před pár lety nabízela pohádkové bohatství. Ti nejotrlejší pionýři nového věku založili dot.com a donesli těm správným venture kapitalistům ambiciózní business plán, ti méně odvážní nakoupili na burze akcie "intenetových" společností. Jíní surfaři jedoucí na i-vlně se naučili správně vyspelovat "TCP/IP" (jak se vyjádřil jeden americký personalista) a nechali se v těchto společnostech za pohádkové peníze zaměstnat. Tato snová fantazie se postupně však začala střetávat s přízemnější realitou, a i když pořád platí, že práce v ICT oborech je nadprůměrně honorována, většina lidí pohybujících se v tomto oboru vnímá současný stav jako stagnaci a v horším případě i propad.

"Oproti rokům minulým vidíme evidentní útlum a to zejména v oblasti moderních technologií. Přestože je ČR zemí, kde je práce programátorů levnější než v zemích EU, nejsme svědky velkých přesunů firem do naší republiky, tak jak je tomu například v oblasti automobilového průmyslu. Co se týče počtu kvalifikovaných míst, jedná se spíše o úpadek. Časy, kdy doslova každý kandidát, který byl doporučen, byl přijat, jsou nenávratně pryč," komentuje současnou situaci Lukáš Nosek, konzultant společnosti TMP. Situace v České republice se tak přibližuje zahraničí. Tam je možné pozorovat konsolidaci počtu pracovních míst v technologických firmách už delší dobu. Tento proces je ale u nás méně patrný, neboť zde zavádění nových technologií probíhalo přece jen s menší intenzitou.
Také doba vývozu odborníků, která svého času na obou stranách hranic vlnu emocí, je už pryč. "Před 3 lety jsem mohli sledovat veliký zájem o naše odborníky v zahraničí. Nezáleželo na jejich jazykovém vybavení, mnohdy ani na jejich odborné úrovní. Dnes i špičkový odborník má problém se uplatnit v zahraničí. Krize je zejména v SRN a dalších zemích EU a místní trhy se chrání před přílivem pracovních “uprchlíků”," říká Nosek.

Kdo z kola ven?
Pracovnící personálních agentur se shodují v tom, že v současnosti rostou nároky firem na kvalifikaci přijímaných zaměstnanců. Podle Olgy Kulíkové z agentury Axios lze obecně pozorovat pokles poptávky po “nižších specialistech” jako jsou technici, operátoři, správci sítě, programátoři bez znalosti nejmodernějších technologií. Nejvýrazněji se nezájem projevuje o designéry a programátory webů. Naopak poměrně dobře nacházejí uplatnění vyprofilovaní odborníci na e-komerční či e-learningová řešení.

Mezi technickými profesemi je podle Dagmar Krátké z Talents Technology stále dostatek nabídek pro specialisty SQL (Oracle, SQL Server), C/C++, Java, XML, a z operačních systémů Windows NT/2000, Unix, TCP/IP, SAP, UML. K těm se během posledních měsíců přidává technologie .Net, kde lze očekávat další vzestup zájmu během roku 2003. ".Net a s ní C# (vedle Javy a XML) stanou nezbytnou součástí znalostního portfolia všech aspirantů na dobře placená pracovní místa," předpovídá Krátká.
Možná překvapivě největší preference u firem získávají obchodně zaměření uchazeči (sales manažeři) a také lidé s organizačními schopnostmi (manažeři projektů). Podle Krátké se jedná o "logický trend odrážející snahu firem šetřit na investicích do pracovních míst jež nejsou bezprostředně svázány s vytvářením zisku ve firmě."
Častým problémem, na který firmy při náborech narážejí, je to tito odborníci právě na podobných (například implementačních) projektech pracují a nemají zájem přestupovat k jinému zaměstnavateli s výjimkou případů, kdy by to znamenalo výrazný posun v jejich kariéře. Taková situace panuje třeba na trhu SAP specialistů, kteří ovládají ten či onen modul.


Peníze a ještě benefity
S nabídkou a poptávkou úzce souvisí i otázka kompenzací. Na jednom se shodují všichni dotázaní: růst platů se v podstatě zastavil nebo vykazuje jen mírný pokles. Také pokračuje trend nivelizace platové úrovně, což znamená, že extrémy v přeplácení některých pozic už jsou minulostí. Podle Olgy Kulíkové však lze stále najít velké rozdíly mezi platy v českých a zahraničních firmách a velké diference se vyskytují také mezi jednotlivými regiony v Čech (Praha, Brno, pohraničí).
Zákon poptávky a nabídky tedy v největší míře zaúřadoval u web designérů a webmasterů, kteří si oproti loňsku vůbec nepolepšili. Naopak díky vyššímu zájmu o schopné prodejce a vedoucí projektů se zvyšují také jejich kompenzace. Firmy si totiž začínají být vědomy, kdo primárně přináší zisk a náležitě to oceňují.To je významný rozdíl oproti USA, kde došlo naopak ke snížení platů této kategorie zaměstnanců, a to i více než o 10 procent.
"Situace na trhu nenahrává nesmyslnému přeplácení. Velice častou praktikou je nabízení časově omezených kontraktů, kde se platy pohybují v zajímavých relacích, ale v případě zaměstnaneckým poměrů se jedná o platy, které kopíruje většina společností. K mírnému růstu dochází, nicméně růstová složka je mnohdy zakalkulovaná do bonusu a je tak vázána na plnění kritérií předem daných společností," doplňuje Lukáš Nosek.

CS24

Jak jsou na tom absolventi?
Překvapivě dobře, zní odpověď. Oproti minulosti už sice pouhý diplom technické vysoké školy nezaručuje automaticky přijetí k zahraniční firmě, ale mladá krev je stále žádaná. Mladí lidé totiž vykazují vyšší míru přizpůsobivosti - firma si je může "vychovat", nemají takové platové nároky, jsou ochotní se stále vzdělávat a pracovat na sobě. Navíc už často se svým budoucím zaměstnavatelem spolupracují při studiu, což jen utužuje jejich budoucí svazek. Nejčastěji se potom uplatňují jako junior konzultanti, analytici, koordinátoři apod.
I pro absolventy však platí, že velkým plus při hledání zaměstnání je jednak znalost cizích jazyků (preferovaná je angličtina, ale i další jazyky jsou dnes už běžně požadovány) a předchozí praxe. Ostatně tyto doplňkové kvalifikace jsou dobře hodnoceny nejenom u absolventů. Například pasívní znalost angličtiny může přinést k platu cca 1 500 Kč, aktivní znalost v závislosti na pozici 5-40 000 Kč a zkušenosti s vedením týmů v závislosti na zastávaném místě 5-60 000 Kč.
Čerstvým maturantům případně diplomantům ve stále větší míře napomáhá při hledání práce internet. "Většina job serverů informuje o tom, které pozice jsou obzvlášť vhodné pro absolventy. Také většina velkých zahraničních firem s absolventy počítá, pracuje s nimi již od škol a má pro ně vypracovány tréninkové programy. K těmto zahraničním společnostem se v poslední době přidává stále více úspěšných českých společností a také školy a studenti sami se naučili navazovat vztah s případným zaměstnavatelem ještě během studií," říká Olga Kulíková z Axiosu.


Mozky se vracejí
Odborníci na lidské zdroje tvrdí, že poptávka po programátorech a dalších specialistech v USA a v Západní Evropě značně ochladla, což dávají do souvislosti s pokračující stagnací jejich ekonomik. Navíc "odliv mozků" znamenal v podstatě to, že tito lidé se po jednom roce až třech letech zpravidla vracejí do Čech a na Moravu a zde pak nově nabité zkušenosti (jak odborné, tak jazykové) využívají. Stále však platí, že Česká republika je oblíbenou destinací poboček cizích firem, které zde zřizují detašovaná pracoviště. "Našimi hlavními devizami jsou dostatek kvalifikovaných pracovníků, nižší mzdové náklady a relativní geografická i kulturní blízkost", říkají lidé z Graftonu.

A lze také pozorovat opačný trend, tedy hledají české firmy své specialisty na východ od nás? Kromě výrobního sektoru zatím ne. Většina dotázaných se shoduje v tom, že na to doba ještě nenazrála, což ale neznamená, že by u nás nenašli uplatnění schopní lidé například z Ruska nebo z Ukrajiny. Nicméně jediným viditelnějším trendem je hledání nových duší na Slovensku, které potenciálním zaměstnavatelům skýtá podobné výhody jako ČR těm západním.

Do Unie za větší platy
Nejčastěji jmenovaným trendem, který je jmenován v souvislosti s pracovním trhem je vstup České republiky do Evropské Unie. Obecně lze očekávat větší tlaky na růst platů v celé ekonomce. "Pravděpodobně bude dále pokračovat příliv přímých zahraničních investic; ten se však bude napříště týkat spíše oborů s vyšší přidanou hodnotou, kde je vyžadována kvalifikovaná pracovní síla. S blížícím se vstupem ČR do EU bude také přibývat cizinců (z EU i mimo ni), kteří se budou ucházet o práci v České republice,", uzavírá tuto vizi budoucnosti Grafton.
Svůj důsledek bude mít také samozřejmě probíhající (i když utlumená) vlna fúzí a akvizic, které se odehrávají nejenom v informačním a telekomunikačním businessu. Jedním z důvodů slučování firem je totiž úspora nákladů, a jednou z největších položek jsou zaměstnanci. Proto bývá typickým krokem následujícím po spojení dvou firem propouštění.


Personální agentury se hledají
Změny se však netýkají jen samotného trhu práce, ale také jedné z jeho klíčových součástí - personálních agentur. "Zaznamenáváme sílící tlak firem-zaměstnavatelů na kvalitu služeb poskytovaných personálními agenturami. Firmy dnes upřednostňují spolupráci spíše s menším počtem vybraných agentur - obvykle jednou až třemi, které jsou schopné nabídnout komplexní služby v požadované kvalitě a množství," říkají lidé z Graftonu.
Je zřejmé, že pomalejší pohyb škatulat na pracovním trhu má za následek jistou stagnaci v HR firmách, které jsou tak nuceny redefinovat svoji úlohu. "Pro personální agentury je situace složitější také z toho důvodu, že obě strany – jak zaměstnanec, tak i zaměstnavatel – se již naučily využívat většiny předností internetu a jsou schopni se zkontaktovat navzájem i bez mezičlánku, kterým donedávna byly právě personální agentury," vysvětluje Olga Kulíková.
Podle dalšího názoru nastane situace, kdy se stále více společností bude rozhodovat pro přímé oslovování kandidátů. Tato metoda je sice dražší než stávající postupy, na druhou stranu ale přináší výhodu v tom, že není nutné čekat, až se zájemce ozve na inzerát.



Platy nabízené zaměstnavateli pracovníkům v jednotlivých IT profesích (Kč)

Leden 2002 (v závorce špičkový odborník v zahr. firmě)Leden 2003
Programátor Java30 000-50 000 (60 000)30 – 60 000 (60 000)
Programátor C++30 000-50 00030 – 50 000
Webmaster20 000-35 000 (40 000)15 – 35 000 (40 000)
Systémový integrátor20 000-40 000 (50 000)30 – 50 000 (70 000)
U následujících profesí hraje roli rozsah zodpovědnosti, požadované znalosti a zkušenosti, velikost projektů, prodávané produkty a umístění pozice - místní, regionální nebo mezinárodní.
Obchodník (prodejce)20 000-45 000 (70 000)+ bonusy30 – 50 000 (80 000) + bonusy
Sales manager25 000-60 000 (150 000)+ bonusy40 – 60 000 (80 – 120 000) + bonusy
Konzultant25 000-50 000 (100 000)30 – 60 000 (100 000)
Product (Channel) manager25 000-65 000 (150 000)35 – 60 000 (80 000)
Vedoucí projektu35 000-80 000 (150 000)40 – 80 000 (70-100 000) + bonusy

Zdroj: TMP Worldwide, Axios, Grafton Technologies, Talents Technology

Autor článku