Hlavní navigace

Superpočítač Watson od IBM radí v rakovinovém centru

4. 4. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: IBM
Jeden z klonů superpočítače jménem Watson, který mediálně proslul svým vítězstvím nad lidskými protivníky v americké obdobě soutěže riskuj! (Jeopardy!), se zapojuje do procesu vyhodnocování vhodné péče pro pacienty trpící různými formami nádorů.

Superpočítač Watson bude na onkologické klinice cedars-sinai's v Los Angeles využíván jako pomocník pro volbu správné terapie pro pacienty trpící některou z forem rakoviny. Ke svému rozhodování, které by se mělo stát pomocným vodítkem  pro diagnózy  lékařů,  využije historická data a evidenční záznamy pocházející z této kliniky. IBM celý koncept vyvíjí v souladu se soudobým trendem cloud computingu – Watson se totiž fyzicky nachází v centrále společnosti Wellpoint v Indianapolis.

V současnosti lékaři spolupracují s vývojáři na tom, aby dali společnými silami vzniknout aplikaci, jež pomůže s volbou vhodné péče o pacienta a na základě symptomů doporučí použití konkrétního léčiva. Některé části aplikace přitom budou schopny zpracovávat hlasové pokyny a vizuální podklady od lékařů. Watson pro medicínské účely se od toho, který soutěžil v Riskuj!, liší především svou velikostí, je totiž výrazně menší. Důvodem je podle vyjádření IBM fakt, že v soutěži musel stroj poskytnout finální odpověď do tří vteřin. Při použití v medicíně se klade mnohem menší důraz na rychlost, klíčovými kritérii jsou zde správnost výsledku a relativní nákladová dostupnost.

Byl pro vás článek přínosný?