Hlavní navigace

Sun Microsystems uvádí nové servery řady Sun Fire

13. 9. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Sun Microsystems uvádí nejrychlejší 1U server s procesorem X86 pro technické výpočetní úlohy a nejškálovatelnější 2U systém podnikové třídy s procesory Intel Xeon.

Společnost Sun Microsystems rozšířila svou řadu serverů Sun Fire s procesory Intel Xeon o dva nové modely pro vysoce výkonné výpočetní aplikace (High Performance Computing, HPC), web 2.0 a podnikové výpočetní úlohy. Jedná se o nejrychlejší 1U server pro úlohy HPC a nejškálovatelnější 2U systém podnikové třídy založený na procesorech Intel Xeon. Servery Sun Fire X2250 a Sun Fire X4250 s jedním či dvěma dvou- nebo čtyřjádrovými procesory Intel Xeon řady 5200 či 5400 podporují operační systémy Solaris 10, Linux a Windows. Informace o speciálních nabídkách a prodejních akcích k serverům Sun Fire X2250 a Sun Fire X4250, včetně programů Sun Try and Buy a Sun Startup Essentials, najdete na adresách www.sun.cz/tryandbuy a www.sun.com/startup.

"Řada serverů Sun s procesory Intel Xeon dosáhla mezi zákazníky obrovské obliby. Abychom udrželi krok s poptávkou, oznamujeme už sedmý a osmý systém s procesorem Xeon od uzavření strategické aliance se společností Intel v roce 2007," řekl Bob McGaughey, produktový viceprezident divize Systems Group společnosti Sun Microsystems. "Nyní rozšiřujeme hodnotu této produktové řady uvedením rychlých, energeticky úsporných systémů s velkou pamětí, které mohou zákazníci škálovat podle potřeb svých HPC a web 2.0 aplikací."

Sun Fire X2250 je 1U server vhodný pro HPC úlohy, jako jsou MCAE, EDA, či služby pro oblasti energetiky nebo financí. Ve velmi hustých prostředích s velkou citlivostí na odběr energie zaručuje vysoký výkon a možnost snadného škálování pro úlohy paralelní zpracování. V kombinaci s bezplatně dostupným souborovým systémem Lustre mohou zákazníci škálovat tyto aplikace na desítky tisíc uzlů, petabajty dat a miliardy souborů. Mezi další klíčové vlastnosti patří:

  • Nízká spotřeba energie: Každý úsporný procesor Intel Xeon řady 5400 spotřebuje maximálně 50 wattů energie, tedy 12,5 wattu na jádro - to je o 35 procent méně než standardní 80W čipy v serverech IBM System X3450.
  • Velmi vysoká rychlost: Propustnost paměťového subsystému a procesorové sběrnice FSB serveru Sun Fire X2250 je až o 20 procent vyšší než u serveru Dell PowerEdge 1950, což zákazníkům řešícím náročné HPC úlohy například umožňuje uskutečňovat realističtější nárazové testy ve vyšším rozlišení. Navíc procesor Intel Xeon L5420 (2,5 GHz, 50 W) v serveru Sun Fire X2250 je o 133 MHz rychlejší než nejrychlejší 50W procesor v serveru HP ProLiant DL160 G5. Tento atribut umožňuje manažerům datových center dosáhnout maximálního možného výkonu pro plnění projektových termínů s velice šetrným čerpáním energie.
  • Špičkový výkon: Server Sun Fire X2250 dosáhl rekordních výsledků v operacích s celými čísly, s plovoucí čárkou i v propustnosti operací s celými čísly ve standardizovaném testu SPEC CPU2006,(1) který měří výkon procesoru, paměti a kompilátoru testovaného systému spouštěním řady úloh a zaznamenáváním času potřebného k jejich dokončení. Server Sunu potvrdil svou všestrannost i tím, že dosáhl rekordních výsledků v operačních systémech OpenSolaris i Linux. Server Sun Fire X2250 byl jako první na trhu testován pod systémem OpenSolaris a se softwarem Sun Studio dosáhl rekordního výsledku v testu SPECompM2001 mezi všemi čtyřvláknovými systémy.(2) To začínajícím firmám a vývojářům jasně dokazuje hodnotu a vyspělé funkce tohoto komunitního open-source systému a oceňovaných kompilačních nástrojů. Podrobnější informace o výsledcích těchto testů najdete na webu: www.sun.com/servers/x64/x2250/benchmarks.jsp.

Přehled všech rekordních výsledků produktů Sun s procesory Intel Xeon ve srovnávacích testech najdete na stránce: www.sun.com/intel/benchmarks.

Server Sun Fire X4250 je nejškálovatelnější 2U systém podnikové třídy s procesory Intel Xeon a s největším počtem disků ze všech srovnatelných serverů na trhu. Představuje ideální platformu pro zákazníky, kteří provozují web 2.0, back-office a databázové aplikace, potřebují vlastnosti serveru Sun Fire X4150 a navíc větší vnitřní úložnou kapacitu a sloty PCI Express pro rozšiřitelnost. Mezi jeho vlastnosti patří:
  • Nejvyšší počet disků: Server Sun Fire X4250 se 16 diskovými jednotkami SAS nabízí největší počet disků ze všech serverů svého druhu. Umožňuje tak provozovat velké databázové aplikace na místních discích, takže většina společností nebude muset pořizovat samostatnou úložnou jednotku. Ušetří tak provozní náklady na místo, energii a chlazení a přitom zvládnou víc práce.
  • Více paměti: Server Sun Fire X4250 nabízí největší paměťovou kapacitu ze všech srovnatelných serverů. Do jeho 16 paměťových slotů lze nainstalovat až 64 GB paměti DDR2 s plnou mezipamětí.
  • Větší možnosti rozšiřitelnosti: Server Sun Fire X4250 nabízí šest slotů PCI Express, zatímco konkurenční servery Dell, HP a IBM nabízejí jen tři až čtyři sloty PCI Express.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku