Hlavní navigace

Sun kupuje MySQL

21. 1. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Sun Microsystems oznamuje dohodu o koupi společnosti MySQL, vývojáře nejoblíbenější open source databáze na světě.

Společnost Sun Microsystems oznámila uzavření definitivní dohody na akvizici společnosti MySQL, ikony open source a vývojáře jedné z nejrychleji rostoucích open source databází světa, celkem zhruba za miliardu dolarů.

Akvizice upevní pozici Sunu v oblasti podnikových informačních systémů a umožní mu vstoupit na databázový trh, jehož objem nyní dosahuje 15 miliard dolarů.

MySQL má na kontě milióny globálních implementací, včetně společností Facebook, Google, Nokia, Baidu a China Mobile. MySQL přinese Sunu synergii, která změní rozložení sil v softwarovém průmyslu, neboť povzbudí prosazování open source databáze MySQL v tradičnějších aplikacích a podnicích. Integrace se společností Sun Microsystems podstatně zvýší komerční atraktivitu nabídek MySQL a zejména v kombinaci s globální servisní organizací Sunu pozvedne jejich hodnotu. MySQL se také dostane do distribučních kanálů Sunu, včetně OEM partnerství se společnostmi Intel, IBM a Dell.

"Tato akvizice potvrzuje pozici Sunu v centru globální webové ekonomiky. Akvizice společnosti MySQL podporuje náš celkový růstový plán a rozvíjí naše investice do technologií vyžadovaných zákazníky s extrémními nároky na růst a efektivitu - od internetových gigantů až po největší tradiční podniky světa," řekl Jonathan Schwartz, generální ředitel a prezident společnosti Sun Microsystems. "MySQL se svými zaměstnanci a kulturou, spolu s téměř univerzálním rozšířením na webu, představuje ideální kombinaci pro náš otevřený přístup k inovacím sítí. A co je nejdůležitější, toto oznámení zvyšuje hodnotu našich investic do komunit, jež se nacházejí v srdci inovací na internetu, a pro podniky, pro které jsou technologie konkurenční zbraní."

Open source databáze MySQL funguje na všech hlavních operačních systémech, na hardwaru všech výrobců, používá se ve všech geografických oblastech, odvětvích a typech aplikací. Komplementární produktové řady rozšíří dosah databáze MySQL a vytvoří také nové trhy pro systémy, řešení virtualizace, middleware a úložné platformy Sunu.

"Kombinace společností MySQL a Sun představuje obrovskou příležitost pro uživatele a organizace všech velikostí, jež hledají inovace, růst a možnost volby," řekl Marten Mickos, generální ředitel společnosti MySQL. "Kultura a obchodní model Sunu doplňuje náš vlastní. Sdílíme stejné ideály, jichž se držíme od našeho založení - svobodu softwaru, online inovace a participaci komunity a partnerů. Jsme nadšeni, že budeme spolupracovat se Sunem a milióny členů open source ekosystému MySQL na dalším vývoji nejlepší databáze pro moderní webovou ekonomiku."

Open source databáze MySQL představuje "M" ve zkratce LAMP, jež označuje softwarovou platformu Linux, Apache, MySQL a PHP/Perl. Ta je často považována za základnu internetu. Sun je odhodlán dále zdokonalovat a optimalizovat platformu LAMP pro prostředí GNU/Linux, Microsoft Windows, stejně jako OpenSolaris a Mac OS X. Databáze MySQL, OpenSolaris a projekt GlassFish spolu s platformou Sun Java a vývojovým prostředím NetBeans představují robustní základnu pro webové aplikace širokého spektra zákazníků, kteří přesouvají své systémy na web.

Dosud bylo staženo a distribuováno více než 100 miliónů kopií vysoce výkonné open source databáze MySQL a denně si zájemci stáhnou dalších 50 000 kopií. Takto široká penetrace spolu se silnou pozicí databáze MySQL v segmentech webu 2.0, softwaru poskytovaného jako služba (SaaS), v podnicích, telekomunikacích a na trhu OEM činí MySQL důležitým akvizičním partnerem pro Sun. Pomůže totiž Sunu prohloubit stávající vztahy se zákazníky a vytvořit nové příležitosti pro společnosti, jež vyhledávají flexibilitu a jednoduchost použití open source systémů.

Po dokončení navrhované transakce bude společnost MySQL integrována do organizací softwaru, prodeje a služeb Sunu a její generální ředitel Marten Mickos se připojí k týmu nejvyšších manažerů Sunu. V mezidobí společný tým zástupců obou společností vypracuje integrační plány, které rozvinou technologické, produktové a kulturní synergie a nejlepší obchodní a vývojové postupy obou firem. Společnost MySQL má ústředí v kalifornském Cupertinu a v Uppsale ve Švédsku, má 400 zaměstnanců v 25 zemích.

V rámci transakce zaplatí Sun zhruba 800 miliónů dolarů v hotovosti za všechny akcie společnosti MySQL a převezme zhruba 200 miliónů dolarů v akciových opcích. Transakce by měla být uzavřena koncem třetího nebo začátkem čtvrtého čtvrtletí fiskálního roku 2008 společnosti Sun Microsystems. Transakce podléhá schválení regulačních úřadů a dalším obvyklým uzavíracím podmínkám. Měla by mít růstový účinek na provozní zisk Sunu za fiskální rok 2010 podle principů GAAP.

Autor článku