Hlavní navigace

Smartphony BQ Aquaris s linuxem míří na evropský trh

10. 2. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: canonical.com
Společnost Canonical, která stojí za distribucí Ubuntu Linux, oznámila, že na trh (konečně) míří první telefon, který bude poháněn tímto operačním systémem. Další modely se údajně připravují.

Ubuntu Linux patří mezi uživatelsky nejpopulárnější distribuce linuxu. Má řadu variant, kromě té desktopové existuje i distribuce určená pro servery, pro budování cloudu a konečně i pro mobilní zařízení, tedy pro tablety a telefony. Verze pro mobilní zařízení je již (především pro vývojáře) nějakou dobu k dispozici, byla však určena pro několik málo konkrétních modelů.

Nyní přijde na trh smartphone BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition. Přestože Canonical v roce 2013 sliboval, že jeho chystaný model s ohlášeným názvem Ubuntu Edge bude high-endové zařízení, závazku nedostál. BQ Aquaris E4.5 bude mít 4,5" displej s rozlišením 540x960 pixelů, pohánět jej bude čtyřjádrový procesor MediaTek Cortex-A7 s frekvenci 1,3GHz a k dispozici bude 1GB paměti RAM. Pro data je určna 8GB interní paměť rozšiřitelná až o 32GB na externí kartě. K dispozici bude 8Mpx fotoaparát s autofokusem umístěný na zadní straně zařízení.

Právě průměrné parametry nového telefonu jsou terčem kritiky. Kromě toho, že Canonical ve sbírce na vývoj nového telefonu vybral méně než plánoval (12,8 milionu dolarů oproti plánovaným 32 milionům), doba se od roku 2013 změnila. V oblasti high-endových zařízení je možná mnoho slimáčků a málo salátku, Sony nebo především v poslední době Samsung měli již v tomto segmentu potíže. Proto možná model, který může oslovit širší zákaznickou obec, může být pro vstup na trh lepší. První model s OS od Canonicalu se na evropském trhu bude prodávat za cenu 169,90 Euro. BQ Aquarius má být jen první vlaštovkou, další modely s Ubuntu Linuxem se údajně již připravují.

Zdroj: Canonical

Čtěte také:
→ Canonical vydal Ubuntu Linux 14.04 LTS, má lepší podporu cloudu
Nová verze s dlouhodobou podporou ze zaměřuje na větší podporu cloudových technologií. Je první LTS edicí s podporou 64bitových procesorů ARM a Power.
→ Nová pracovní stanice Dell Precision M3800 nabídne nejlehčí a nejtenčí provedení v kategorii s úhlopříčkou 15"
K dispozici je řada variant, dostupný je například volitelný 4K Ultra HD displej, technologie Thunderbolt 2 nebo vývojářská edice s předinstalovaným linuxem (Ubuntu).

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

G+

Byl pro vás článek přínosný?