Hlavní navigace

Jiří Šebesta, GTS Czech: Virtuální hosting je na úrovni komoditních služeb

20. 11. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: archiv redakce
V rámci následujícího dvojrozhovoru jsme vyzpovídali Jiřího Šebestu, konzultanta předprodejní podpory, a Richarda Nováka, ředitele strategie a segment marketingu ve společnosti GTS Czech.

CIO Business World: Kde jsou podle vás nejčastější rezervy v oblasti virtualizace a automatizace IT infrastruktury u vašich zákazníků?

Jiří Šebesta: Zákazníci často bojují s vlastní nedůvěrou v nákup virtualizovaného prostředí v podobě služby od cloudových operátorů a trpí pocitem falešné bezpečnosti vlastních dat uložených na vlastní infrastruktuře ve vlastních prostorách.

Přitom služby virtuálního hostingu poskytované cloudovými operátory jsou již mnohdy na úrovni komoditních služeb. Jde již o obdobnou utilitu jako například služby dodávky energií, operativního leasingu vozidel či dopravních služeb.

Jaká kritéria vedle přímé návratnosti používají zákazníci při zvažování virtualizačních projektů? (bezpečnost, produktivita, governance?)

Richard Novák, GTS CzechJiří Šebesta: Pro zákazníky je atraktivní především možnost minimalizovat jednorázové investice a využívat virtualizované prostředí podle aktuální potřeby zdrojů.

Díky virtualizaci je dnes možné během několika málo hodin získat například prostředí pro provoz krátkodobého projektu, možnost otestování nového technického konceptu v simulovaném provozu nebo možnost rychle získat výpočetní zdroje při nárazové potřebě.

Myslíte, že tlak ze strany uživatelů (mobilita, práce z domova, podpora tabletů apod.) může výrazně pomoci prosazení VDI a obecně virtualizace destkopů i v tuzemských podnicích a organizacích?

Richard Novák: Ano, rozhodně. Zákaznická zkušenost, kterou si uživatelé přináší ze soukromého užívání a především otevřených platforem jako Google (Google Apps, Android OS..atd) budou vyžadovat od dodavatelů firemních IT nástrojů a také poskytovatelů business platforem jako VDIs, Collaboration Tools  atd.

Ovlivní podle vás situaci v oblasti virtualizace a automatizace či VDI nástup MS Server 2012 či příchod Windows 8? Pokud ano, jak?

Richard Novák: Osobně si myslím, že většina zákazníků vynechá verzi Windows 8 a zůstanou na nižších verzích MS produktů.

Byl pro vás článek přínosný?