;
Hlavní navigace

Skryté cloudy a přínos pro efektivitu práce zaměstnanců

30. 5. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © AA+W - Fotolia.com
Při průzkumu mezi IT manažery a zaměstnanci vybraných evropských firem se ukázalo, že za za neoficiální cloudová řešení se utratilo v průměru v každé z nich 1,6 milionu eur! Mají ale pozitivní vliv na efektivitu práce.

← Skryté cloudy za miliony eur - co si tom myslí IT manažeři?

Výzkum zjišťoval také názory tří tisíc evropských kancelářských pracovníků a zkoumal, jak využívají cloudové produkty a služby pro zvýšení efektivity práce.

Výsledky dotazování zaměstnanců - kancelářských pracovníků

Téměř polovina zaměstnanců (45 %) by pro splnění svých pracovních úkolů využila neschválené cloudové služby a více než třetina (36 %) už tak dokonce učinila. Nejpočetnější skupinou uživatelů skrytých cloudů jsou tzv. duševně pracující (knowledge workers) – 58 % z nich přiznává, že by cloudové služby využili bez svolení IT oddělení.

„Výzkum odhalil závratné množství neoficiálních cloudových výdajů mezi evropskými firmami, ale nemusí jít nezbytně o plýtvání penězi. Zaměstnanci často prohlašují, že obchází IT oddělení a pořizují si cloudové služby pro dobro firmy - aby mohli pracovat efektivněji,“ řekl Michal Stachník, country manager pro Českou republiku a Slovensko ve společnosti VMware. „IT oddělení dospělo do bodu, kdy už nemůže nadále ignorovat neoficiální cloudové výdaje. IT manažeři s rozhodovací pravomocí se s novou situací musí smířit a zajistit zaměstnancům požadovanou flexibilitu způsobem, který bude zároveň akceptovatelný a bezpečný pro celou firmu.“

Skoro čtvrtina (23 %) kancelářských pracovníků přiznala, že za neschválené cloudové produkty zaplatila zhruba 2 700 eur, každý sedmý (14 %) respondent za tyto produkty dokonce utratil v roce 2012 přes 5000 eur.

Nejvíce peněz za neoficiální cloudy vydali zaměstnanci v Itálii, Německu a Nizozemsku: 22 % Italů utratilo více než 5000 eur, stejně tak i 19 % Nizozemců a 17 % Němců.

Proč zaměstnanci obchází protokol?

Výzkum poukázal i na to, jak a proč obchází zaměstnanci IT protokol. Motivací respondentů bylo například udržení konkurenceschopnosti prostřednictvím nových produktů a rozšíření nabídky služeb (18 %), nebo hledání rychlejšího a efektivnějšího způsobu práce (30 %). Velké množství dotazovaných (65 %) pokrývá cloudové výdaje z rozpočtů svých oddělení (43 %), zahrnuje je do celkových nákladů (38 %) nebo je platí prostřednictvím firemních kreditních karet (33 %).

ICTS24

Sporné úspory

Z průzkumu vyplynulo, že 27 % těchto cloudových aplikací plánovali IT manažeři implementovat tak jako tak, zaměstnanci tedy sice ušetřili alokací svých lokálních rozpočtů náklady IT oddělení, nikoliv však firmě jako celku. Užší spolupráce mezi všemi firemními jednotkami a centrálním IT oddělením je příležitostí, jak na základě požadavků zaměstnanců zformovat novou IT strategii.

G+