Hlavní navigace

Sedmero kroků, které je třeba udělat před vývojem digitálních dvojčat

15. 6. 2023
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Digitální dvojčata mají obrovský potenciál pro propojení IT a OT, ale jejich vývoj není levná záležitost. Zde je návod, jak zajistit úspěšné zavedení.

Možná jste si vytvořili dojem digitálních dvojčat podle filmů Matrix nebo série videoher The Sims. Pokroky v cloudové infrastruktuře, edge computingu, IoT, platformách pro správu distribuovaných dat a schopnostech strojového učení však digitální dvojčata ze sci-fi přenesly na běžnější obchodní schopnosti.

Co se dozvíte v článku
  1. 1. Zkoumejte úspěšná nasazení
  2. 2. Identifikujte příležitosti, které mění hru
  3. 3. Zvažte řízení životního cyklu
  4. 4. Využijte nástroje pro návrh systému
  5. 5. Definujte persony a příležitosti
  6. 6. Vytvořte škálovatelnou datovou platformu
  7. 7. Vytvořte cloud a nové technologické kompetence

Přivedení schopností digitálního dvojčete do společností vyžaduje, aby technologové překročili propast a lépe porozuměli operacím a provozním technologiím (OT) jejich podnikání. „CIO a IT lídři musí pochopit, že OT je jiný svět než IT a dokonalé digitální dvojče je sloučením obou,“ říká Jens Beck, partner pro správu dat a inovace ve společnosti Syntax.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video? 

Po dlouhou dobu si podniky mohly dovolit oddělení OT a IT, ale to již neplatí pro výrobce, stavebnictví, maloobchod a další podniky, které musí propojovat fyzický a digitální svět. Digitální dvojče je jedním kanálem umožňujícím toto spojení, které má provozní výhody pro optimalizaci výroby a zlepšení kvality. Někdy, což je důležitější, může přinést strategické výhody, když se strojové učení na datech z reálného světa používá ke zlepšení produktů, služeb a obchodních procesů.

Mluvil jsem s odborníky z různých oborů, abych identifikoval sedm předběžných kroků pro technology, kteří je s digitálními dvojčaty teprve seznamují a uvažují o jejich vývoji.

1. Zkoumejte úspěšná nasazení

Před brainstormingem o příležitostech a ponořením se do jakékoli nové technologické oblasti vždy lidem radím, aby se podívali společnosti, případy použití a výhody, které získali první uživatelé. Pro digitální dvojčata existuje mnoho příkladů ve výrobě, stavebnictví, zdravotnictví a dalších oblastech včetně samotného lidského mozku.

Co by měl CIO vědět na začátku kariéry? Přečtěte si také:

Co by měl CIO vědět na začátku kariéry?

Lídři v jakékoli nově vznikající technologické oblasti hledají příběhy, které by inspirovaly přijetí. Někteří by měli být inspirativní a pomáhat ilustrovat umění možného, zatímco jiní musí být pragmatičtí a demonstrovat obchodní výsledky, aby nalákali příznivce. Pokud přímí konkurenti vaší firmy úspěšně nasadili digitální dvojčata, zvýraznění jejich případů použití často vyvolává pocit naléhavosti.

2. Identifikujte příležitosti, které mění hru

Vybudování digitálního dvojčete je drahé; například jedna skupina odhaduje náklady na vývoj digitálního dvojčete pro komerční kancelářskou budovu na 1,2 až 1,7 milionu dolarů. Před vývojem digitálního dvojčete by tedy tým měl zdokumentovat vizi produktu, zvážit obchodní zdůvodnění a odhadnout finanční přínosy.

Někdy investice pohání cíl, který mění hru, a Abhijit Mazumder, CIO společnosti TCS, uvedl příklad. „V roce 2020 TCS spolupracovala s místní nevládní organizací na řešení problému vznikajících hotspotů COVID-19,“ říká. „Podnikové digitální dvojče simulovalo procesy a situace pro modelování faktorů – charakteristik virů, demografické heterogenity a vzorců mobility – které ovlivnily šíření. Digitální dvojče města sloužilo jako ‚in-silico‘ experiment k prozkoumání účinných intervencí bez ohrožení veřejného zdraví a bezpečnosti.“

Vlastimil Chramosta (Thein Digital): Záleží nám na zákaznících i našich zaměstnancích Přečtěte si také:

Vlastimil Chramosta (Thein Digital): Záleží nám na zákaznících i našich zaměstnancích

3. Zvažte řízení životního cyklu

Vývoj digitálního dvojčete vyžaduje čas a náklady, ale také pokračující náklady na podporu, aby modely poskytovaly přesné výsledky. David Talby, technický ředitel John Snow Labs, sdílí tři disciplíny, které je třeba přijmout před experimentováním s digitálními dvojčaty:

  • Mějte jasný obchodní případ použití – neexperimentujte s technologií jen kvůli ní samotné.
  • Ujistěte se, že populace digitálních dvojčat, kterou používáte k vytvoření svého modelu, služby nebo simulace, představuje skutečné lidi.
  • Mějte na místě sadu nástrojů MLOps, abyste mohli rychle a spolehlivě přejít od vývoje k nasazení digitálního dvojčete.

Hlavním doporučením společnosti Talby je předem zvážit prvky celého životního cyklu, zejména funkce pro podporu modelů strojového učení a automatizovaného nasazení nástrojů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku