Hlavní navigace

Satelitní navigace přes datové služby

22. 10. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Česká firma Iguassu Software Systems, specializující se na vývoj softwaru pro hi-tech aplikace, získala další zakázku v rámci vládní dohody o spolupráci mezi Českou Republikou a ESA.

Od začátku 2005 se české firmy a výzkumné organizace mohou účastnit projektů ESA (poté, co parlament ratifikoval mezinárodní dohodu PECS). Iguassu získala v prvním kole dvě zakázky. Jedna z nich, vývoj softwaru pro přesnější a spolehlivější satelitní navigaci technologií SISNeT, byla velmi úspěšně ukončena na jaře 2006. Na základě dobrých zkušeností a velmi uspokojivých výsledků navrhla ESA nejen druhou fázi, ale i rozšířeni týmu Iguassu. Po souhlasu České kosmické kanceláře byla nyní Iguassu udělena od ESA zakázka na 18 měsíců.
„Nadprůměrný úspěch Iguassu v tomto programu se může ve velké míře připsat intenzívní účastí Iguassu na mezinárodních akcích ESA a Evropské Unie a jejím následkem dobré kontakty se širokou škálou velkých i malých společností a organizací v Evropě a zámoří, aktivních ve vesmírných projektech,“ řekl ředitel firmy Iguassu Petr Bareš.
Projekt se zabývá vývojem nových a vylepšováním existujících funkcí umožňujících satelitní navigaci s neobvyklou přesností a spolehlivostí. Již nebude potřeba příjem geostacionárního satelitu, který je často nedostupný, protože ho zakrývají překážky, např. budovy ve městě. Systém ESA SISNeT, na kterém firma spolupracuje, se spokojí s běžným datovým spojením, jaké má dnes většina mobilních telefonů. V blízké budoucnosti bude Iguassu předvádět praktické využití tohoto systému ve spolupráci s českou organizaci nevidomých.
“Iguassu připravuje založení exportní vesmírné aliance “Czech Space Alliance“ pod záštitou agentury CzechTrade. Toto seskupení malých technologických firem má v úmyslu se vzájemně podporovat a doplňovat, tak aby účast a reputace českých firem na poli mezinárodních vesmírných projektů dále rostla,” dodal Petr Bareš.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku