Hlavní navigace

SAP dá šanci lidem s autismem, aby se uplatnili v IT

22. 5. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: SAP Media Library
Německá firma SAP ve spolupráci s organizací Specialisterne poskytne příležitost lidem trpícím autismem a zaměstná je na vybraných pozicích při vývoji softwaru.

Lidé, kteří jsou postiženi autismem, mají často problémy integrovat se do pracovního prostředí, mohou však disponovat talentem k řadě činností. Německá firma SAP se rozhodla spolupracovat s organizací Specialisterne a vytvořit pro autisty speciální pracovní místa. Ti mohou u SAPu pracovat jako testeři aplikací, programátoři nebo při kontrole kvality dat. „Musíme redefinovat to, tak manažovat různé talenty,“ říká Luisa Delgado, která řídí lidské zdroje u SAP AG.

I když přesné statistiky nejsou k dispozici, odhaduje se, že některou formou autismu trpí až jedno procento populace. A to je potenciál, se kterým může stát za to pracovat. Právě o možnosti uplatnění autistů v technicky orientovaných profesích se stará organizace Specialisterne, jejíž název v překladu znamená specialisté. Organizace vznikla v Dánsku, dnes však operuje globálně a má kanceláře v USA i na různých místech v Evropě - třeba u našich sousedů v Německu, Rakousku i Polsku.

„SAP je první nadnárodní společností, která s námi bude kooperovat na globální úrovni,“ říká o spolupráci Thorkil Sonne, zakladatel Specialisterne, který věří, že příklad SAPu bude motivovat i ostatní.

Nastartování projektu spolupráce SAPu a Specialisterne předcházely pilotní projekty v Indii, kde šest pracovníků s autismem pracovalo jako testeři aplikací. Výsledkem bylo zvýšení produktivity celého indického týmu SAP Labs. Na podobném pilotním projektu, který zahrnuje pět zaměstnanců s autismem, se právě pracuje v Irsku.

K uplatnění autistů u SAPu by mělo dojít postupně ve všech místech, přičemž už v tomto roce bude program spuštěn pro pobočky v USA, Kanadě a Německu.

CS24

Zdroj: www.news-sap.com

G +