Hlavní navigace

RSS – co to je a jak funguje?

12. 1. 2007
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

RSS je technologie, která umožňuje získat rychle a snadno přístup k mnoha informacím z webových serverů, ale nejen z nich. Jeho podporu najdeme v mnoha moderních aplikacích a protože RSS umí ušetřit hodně času i prostředků není důvod, proč ho nepoužít.


---- Stručný výtah z článku ----

Co to je RSS?

Základem je soubor s informacemi o aktuálním obsahu webového serveru, který je dán k dispozici příjemci. Ten si jej stáhne, dekóduje a zobrazí a může se rozhodnout, o co z nabízeného obsahu má zájem a pak může přijmout třeba jen tu část, která je pro něj atraktivní. RSS tedy nabízí nejen snadné shrnutí informací z více míst, ale i jejich snadnou filtraci.

Na co je dobré?

CS24

  • Zasílání informací o novém obsahu na serverech (původní účel RSS).
  • Notifikace aktuálních verzí softwaru pro programy ke stahování, např. BitTorrent.
  • Šíření multimediálního obsahu (PodCast).

Jaké jsou možnosti čtení RSS
  • Použití webového agregátoru sdružujícího obsah z více serverů (viz např. www.pravednes.cz).
  • Použití čtečky zabudované do webového prohlížeče.
  • Použití speciální aplikace (např. www.feedreader.com).

Doporučení

Asi nejefektivnějším způsobem jak s RSS pracovat, je pro většinu uživatelů použití čtečky zabudované do webového prohlížeče, ať už je to Mozilla Firefox, Opera nebo Internet Explorer 7. Ti, kteří budou potřebovat zvláště sofistikované funkce mohou požít specializované čtečky – aplikace. Uživatelé, kteří se musí pohybovat mezi různými počítači pak patrně nejvíce ocení vlastnosti on-line agregátoru.


Další informace a odkazy




Ukázky
  • Poslední články Computerworldu seřazené podle datumu získáte po kliknutí na ikonu RSS zcela vpravo dole na hlavní stránce – následně se vám objeví toto.


Články Computerworldu přes RSS (větší obrázek).

  • Veškeré články například z rubriky Sítě a komunikace získáte po kliknutí na ikonu RSS (viz obr. vpravo) vedle jména rubriky pod logem Computerworldu na hlavní stránce nahoře – následně se vám objeví toto,

  • V horní části RSS výpisu si můžete zvolit, jakým způsobem chcete RSS kanál odebírat – stačí kliknout na rozbalovací menu u položky „Odebírat tento kanál pomocí čtečky“ (viz obrázek)

--- Podrobněji – celý článek ---

Co je to RSS?

RSS (Really Simple Syndication) je způsob přenosu metadat a jejich distribuce ze serveru na další servery, nebo klientské počítače. Základem je soubor s informacemi o aktuálním obsahu serveru, nebo např. o dostupném hlasovém záznamu, který je dán k dispozici příjemci. Příjemce jej stáhne, dekóduje a zobrazí uživateli. Ten se může rozhodnout, o co z nabízeného obsahu se zajímá a pak přijmout tu část, která je pro něj atraktivní. Metadata obsahují nejen popis obsahu, ale také přímý odkaz na něj. Je možné je doplňovat o další informace, nebo například i o reklamu.

Původ a současnost

První přímí předchůdci dnešního RSS se objevili okolo roku 1995 a pocházeli z dílny Apple Computer. Standard se jmenoval Meta Content Framework (MFC). Přestože tato technologie původně sloužila pro podporu jiného, dosti utopického, vynálezu, později byla přepracována na Resource Description Framework (RDF). Již tehdy se pro popis metadat používal jazyk XML, což značně zjednodušilo jejich čtení a přenos.

O něco později dal metapopisu obsahu webového serveru nový význam Microsoft. Součástí nového Internet Exploreru 4.0, který byl standardně integrován do Windows 98 byla podpora tak zvaných aktivních kanálů. Ty byly popisovány prostřednictvím souborů CDF, v mnoha ohledech velmi podobných zmiňovanému RDF. Formát se ale neujal, stejně tak, jako celá technologie aktivních kanálů. Důvodů pro to bylo více, avšak jako základní se uvádí, že systém konzumoval příliš velkou kapacitu síťového připojení v době, kdy většina uživatelů závisela na pomalém a omezeném vytáčeném připojení.

Na konci 90. let minulého století se, jako výsledek výše popsaných technologií poprvé objevil systém nazvaný RDF Site Summary. Byl původně určen pro Netscape, a umožňoval na něm zobrazovat zprávy z jiných serverů. Ten se stal prvním náznakem toho, co dnes známe pod pojmem RSS.

Ačkoliv společnost Netscape o vývoj této technologie brzy ztratila zájem, ta si žila svým vlastním životem a krátce poté se začaly objevovat další plody práce jejich autorů. Zde se také poprvé můžeme setkat se zkratkou RSS ve významu „opravdu snadné publikování“ – Really Simple Syndication.

Další vývoj RSS byl přes relativně krátkou dobu spletitý. Vzniklo několik typů standardu přenosu metadat (0.x – 2.x) které jsou vzájemně různě (ne)kompatibilní a jejich bližší popis nemá pro člověka, jež se nezabývá podrobnostmi smysl. Podstatné ale je, že spolu s vývojem standardu RSS stoupalo prudce jeho rozšíření. I když nejběžnější bylo to využití, o kterém jsme se již zmiňovali, tedy zobrazování obsahu jednoho webového serveru na jiném, začaly se objevovat také jiné možnosti, většinou mnohem bližší koncovému uživateli.

Současnost

Technologie RSS se postupem času stala základem pro další funkce, které už nemusí souviset s původním obsahem.

Zatímco v originále metadata shrnovala obsah webového serveru, tedy především články, které bylo možné na daném serveru najít, v současnosti popisuje spoustu jiných typů informací. Mohou to být zvukové záznamy (RSS je základem tzv. podcastů), nebo popis distribuovaných souborů v systému BitTorrent, nebo dalších výměnných sítích.

Analogický systém metadat se využívá rovněž v aktualizačních službách některých softwarových produktů a dokonce při sdílení dat mezi počítači v rámci P2P (peer to peer) služeb. Faktem ovšem je, že pak se jedná už daleko více o derivované systémy, než je originál.

V každém případě se ale RSS stalo nejvyužívanější při prezentaci obsahu webových serverů. Prakticky každý portál, časopis, nebo uživatelský blog dnes produkuje RSS kanál, jež slouží pro informaci a také pro přilákání čtenářů. Metadata popisující obsah serveru najdeme na mnoha jiných místech, kde fungují jako informace o novinkách, jako reklama, ale také jako zásadní datový zdroj pro srovnávání různých serverů.

RSS je zkrátka v současnosti technologie, která v mnoha ohledech „hýbe světem“. Nemusíte se s ní setkat bezprostředně, ale v každém případě jste tak či onak jejími uživateli. Pomáhá vám orientovat se v obsahu webových serverů, poslouchat vysílání, sdílet data, prezentovat do světa své názory. Čím lépe ji umíme používat, tím užitečnější nám bude.

Jak ho použít?

Abychom mohli číst RSS kanály ze zpravodajských serverů, potřebujeme čtecí program. Ten může být buď v podobě samostatné aplikace, nebo se může jednat o funkci integrovanou do něčeho jiného. RSS čtečky najdeme v moderních webových prohlížečích, ale také například v poštovních programech. Pokud jste uživateli Internet Exploreru 7, Firefoxu, nebo Opery, pak je součástí vašeho prohlížeče také funkce pro práci s RSS kanály. Stačí jen tuto funkci umět dostatečně používat.

Náročným uživatelům jsou určeny speciální aplikace. V následující části se podíváme na to, jak správně používat RSS jak s pomocí prohlížeče, tak i s jednoúčelovou čtečkou.

Větší obrázek.

RSS ve Firefoxu

Aktuální verze prohlížeče Mozilla Firefox obsahuje propracovanou čtečku RSS kanálů, která může fungovat v zásadě dvojím způsobem. První z nich je zobrazování obsahu RSS, tedy kanálu formou webové stránky, případně speciální služby, on-line agregátoru. Druhou variantou je využití „aktivních záložek“ (viz obrázek).

Pokud právě otevřený webový server obsahuje RSS kanál, objeví se napravo od jeho adresy v panelu pro zadání URL webového prohlížeče ikonka. Tato ikona je stejná pro poslední verze Firefoxu i Internet Exploreru. Po klepnutí na ni zobrazí obsah daného kanálu ve stránce prohlížeče. Na této stránce si lze zvolit aplikaci, kterou má být daný RSS kanál prohlížen. Může jít jak o webovou čtečku, tak i o lokální aplikaci, nebo funkci Firefoxu.


Aktivní záložky.


Nejsnazší možností jak RSS kanál přijímat je využití standardní metody, tedy Aktivních záložek. RSS kanál se pak chová stejně, jako kterákoliv jiná záložka, nebo položka v panelu odkazů pouze s tím rozdílem, že obsah takové záložky se mění v závislosti na článcích, které jsou na daném serveru právě dostupné. Pokud například vytvoříme Aktivní záložku na liště záložek a pak na ni klepneme myší, zobrazí se menu (viz obrázek) které je složeno z právě aktuálních článků na daném serveru. Po klepnutí na kteroukoliv z položek tohoto menu prohlížeč rovnou otevře příslušný článek, což značně zkracuje čas potřebný k navigaci prohlížeče na jeho adresu.

RSS ve čtečce

Pokud jste nároční, můžete číst RSS kanály pomocí speciálních programů. Jedním z nejlepších je dlouhodobě FeedReader, momentálně ve své třetí verzi.


FeedRader (větší obrázek).


Jedná se o volně dostupnou, ale poměrně komplexní aplikaci. Její velkou výhodou je to, že na rozdíl od čteček v prohlížeči, nebo od webových agregátorů je už od začátku určen mimo jiné i k archivování obsahu RSS zdroje. Mezi jednotlivými položkami lze vyhledávat, filtrovat je, nebo seskupovat podle zadaných kritérií. Čtečka podporuje třídění obsahu kanálů do složek a jejich následnou správu způsobem, který je obvyklý například u poštovních klientů s tím, že v tomto případě se pracuje s informacemi z kanálů. Obecně se dá říct, že je určena pro práci „profesionála“. Tedy uživatele, jež potřebuje ke své činnosti získávat informace z velkého množství zdrojů a především musí mít zajištěnu možnost s těmito informacemi následně pracovat. Třídit je, vyhodnocovat jejich obsah a nebýt přitom závislý na funkcích aplikace běžící na vzdáleném serveru.

RSS na webu

Jinou možností jak s RSS pracovat je využití některého z existujících on-line agregátorů sdružujícího obsah. Příkladem může být třeba server Právě Dnes (www.pravednes.cz). Místo toho, aby ke čtení kanálu sloužila funkce webového prohlížeče, nám prohlížeč zobrazí stránku ze serveru, který přebírá funkci čtečky. Výhodou je, že máme stejný obsah dostupný odkudkoliv a kdykoliv bez ohledu, u jakého počítače právě sedíme. Nevýhodou je, že nad on-line agregátory má uživatel jen omezenou možnost ovlivnění obsahu a ne vždy dostane přesně to, co potřebuje. Přesto jde o zajímavý způsob využití technologie.


RSS web na www.prave dnes.cz (větší obrázek).


Foto: autor

Autor článku