Hlavní navigace

Proč mají datoví manažeři potíže s dosahováním strategických výsledků

21. 7. 2023
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Nedávný průzkum společnosti Gartner mezi vedoucími pracovníky v oblasti dat a datové analýzy ukázal, že méně než polovina z nich si myslí, že jejich týmy dokážou efektivně poskytovat užitek svým podnikům. Naštěstí existují možnosti, jak to změnit.

Podle údajů, které na letošní konferenci Gartner Data & Analytics Summit 2023 prezentovala výzkumná společnost Gartner, mají vedoucí pracovníci pro data a datovou analýzu (CDAO) pro své podniky stále větší strategický význam, ale mnozí z nich mají potíže s dosahováním pokroků.

Méně než polovina (44 %) z nich uvádí, že jejich týmy efektivně poskytují užitek svým podnikům. Vyplývá to z celosvětového průzkumu mezi 566 vedoucími pracovníky v oblasti dat a datové analýzy, který společnost Gartner uskutečnila od září do listopadu 2022.

Máme se bát umělé inteligence? Zde je deset důvodů, proč ano Přečtěte si také:

Máme se bát umělé inteligence? Zde je deset důvodů, proč ano

„Třetina z nich měla pocit, že nejsou tak efektivní, jak by mohli být,“ říká vedoucí analytička společnosti Gartner Donna Medeirosová. „Vědí, co by měli a potřebovali dělat, ale musejí dávat přednost mnoha jiným věcem. Tráví spoustu času záležitostmi, jako je kvalita dat a správa dat, tedy taktickými úkoly, nebo pomáhají s provozními aspekty IT. Ale to nepomáhá podnik strategicky rozvíjet.“

Povinnosti manažerů v oblasti dat a datové analýzy jsou rozmanité: téměř dvě třetiny respondentů uvedly, že mají v kompetenci definici a implementaci datové a analytické strategie, 59 % zmínilo odpovědnost za realizaci datové a analytické strategie, 55 % celkové řízení dat a analýzy a 54 % má na starosti řízení změn v podnikové kultuře souvisejících s rozvojem využití dat.

Podniky stále investují do datových a analytických funkcí. Respondenti v průzkumu uvedli, že jejich podniky zvyšují investice do správy dat (65 %), nejlepší řídicí praxe v oblasti dat (63 %) a pokročilé datové analýzy (60 %). Průměrný uváděný rozpočet účastníků průzkumu činil 5,41 milionu dolarů a 44 % z nich uvedlo, že jejich datové a analytické týmy se v uplynulém roce rozrostly.

Hlavní překážky úspěchu v oblasti dat

Navzdory zvýšeným investicím patří podle CDAO mezi hlavní překážky při dosahování výsledků nedostatek zdrojů a financování – omezené prostředky uvádí jako hlavní překážku 13 % respondentů a 29 % je zmiňuje mezi třemi největšími překážkami.

Soutěž případových studií: Objevte nejlepší postupy a řešení Přečtěte si také:

Soutěž případových studií: Objevte nejlepší postupy a řešení

Největší brzda? Nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Každý šestý respondent (17 %) uvedl, že největším problémem je personální zajištění, zatímco 39 % jej uvedlo mezi třemi hlavními problémy. Podle Donny Medeirosové situaci nepomáhá ani nedostatek kvalifikovaných pracovníků na trhu práce. „CDAO musí mít personální strategii, která nepočítá s tím, že se vždy podaří najmout zkušené datové a analytické pracovníky.“

Doporučuje proto vytvořit robustní personální strategii, která bude zahrnovat vzdělávání, školení a koučování v oblasti datově orientované kultury a datové gramotnosti. Strategie se musí vztahovat nejen na hlavní datový a analytický tým, ale také na širší obchodní a technologické komunity v rámci podniku.

  • Mezi další překážky úspěchu v oblasti dat a datové analýzy podle společnosti Gartner patří:
  • Rezistence podnikové kultury vůči změnám (8 % hlavní překážka, u 26 % mezi třemi hlavními překážkami).
  • Nedostatečné zapojení a podpora zainteresovaných stran (pro 10 % překážka č. 1, u 26 % mezi prvními třemi).
  • Nedostatek pravomocí k výkonu povinností CDAO (pro 9 % největší problém, u 24 % jeden ze tří hlavních).
  • Nízká datová gramotnost (5 % nejvýznamnější, 23 % mezi třemi nejvýznamnějšími).

„Mají velmi složitý život,“ říká Donna Medeiros o současné situaci manažerů na pozici CDAO. „Mají spoustu oblastí primární odpovědnosti – implementaci datové a analytické strategie, dohled nad datovými a analytickými iniciativami, vytváření a implementaci informačních systémů a správu dat – i personální stránku – rozvoj pracovních sil, zvyšování kvalifikace, budování datově orientované organizace, umělou inteligenci a centra excelence. Je to pro ně velmi náročné a musejí se zodpovídat mnoha lidem.“