Hlavní navigace

Pražská burza rozšiřuje obchodování s deriváty

6. 2. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Burza cenných papírů Praha zahájila obchodování se čtyřmi sériemi tzv. single stock futures, a výrazně tak rozšířuje nabídku derivátových produktů.

Nabídka derivátů pražské burzy se rozrostla o další dvě podkladová aktiva. Burzovní výbor pro burzovní obchody schválil vypsání futures kontraktů na dvě emise obchodované v segmentu SPAD. Jedná se o tříměsíční a šestiměsíční kontrakty na emisi ČEZ a Erste Bank. Vůbec poprvé v historii tak bude možné v Praze obchodovat s tzv. single stock futures kontrakty.

Futures kontrakty, jejichž podkladovým aktivem je emise ČEZ, ponesou názvy CEZ FUT MAR07 respektive CEZ FUT JUN07 s ohledem na dobu své splatnosti. Maximální dovolené rozpětí kotace (spread) bylo stanoveno na 20 Kč a multiplikátor na 100. Činnost tvůrce trhu bude vykonávat Patria Finance.

Kontrakty jejichž podkladovým aktivem je emise Erste Bank, budou v kurzovním lístku vedeny pod názvem ERBA FUT MAR07 respektive ERBA FUT JUN07. Maximální dovolené rozpětí kotace (spread) bylo stanoveno na 30 Kč a multiplikátor činí 100. Činnost tvůrce trhu bude kromě Patria Finance vykonávat i Česká spořitelna.

Vypsáním single stock futures umožníme investorům efektivně zajišťovat jejich portfolio, ale také rozšíříme nabídku derivátů o další tituly, které se s ohledem na svoji dostupnost mohou stát zajímavými i pro drobné investory. Single stock futures vidím jako zajímavou alternativu pro ty, kteří nyní využívají mnohdy výrazně rizikovější a doposud nijak neregulované maržové obchody,“ uvedl Petr Koblic, generální ředitel burzy cenných papírů Praha.

Burza zahájila obchodování s deriváty na sklonku loňského roku. Prvními produkty byly série futures na index PX.

Autor článku