Hlavní navigace

Poslední výkyvy Bitcoinu ukazují na rizika, nicméně jeho popularita roste

13. 4. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © photomaxik - Fotolia.com
Bitcoin je projekt kybernetické měny. Ani nezávislost na vládních institucích neznamená stabilitu. V posledních dnech virtuální měna Bitcoin prudce ztratila na hodnotě téměř 80% směnné hodnoty. Experti radí zachovat klid. Vize nezávislé měny je atraktivní, a tak Bitcoinu roste i konkurence.

Události poslední doby ukazují na to, že bitcoiny nepředstavuijí zatím obast stabilních investic. Možná bychom ho mohli zařadit do kategorie technologického experimentu.

Za měsíc se zvětšil zájem o virtuální měnu Bitcoin tak, že její hodnota narostla z cca 30 USD na rekordní hodnotu 266 USD - této ceny dosáhla na tokijské bitcoinové burze. Pak ale její hodnota prudce klesla na na téměř 20% původní maximální hodnoty. Ale i přes výkyvy je to stále více než měly bitcoiny na začátku roku 2013, kdy se obchodovaly za 13 USD.

BitcoinNejvětší burza bitcoinů Mt. Gox vidí jako příčinou výkyvů prudký nárůst uživatelů a tím prudký nárůst požadavků na transakce. „Měli jsme 75 tisíc nových uživatelů za 2 dny,“ řekl Gonzague Gay-Bouchery, marketingový šéf Mt. Gox. Vzhledem k tomu, že se tato kybernetická měna udržuje v chodu poměrně složitými výpočetními mechanismy, nárůst požadavků náhle způsobil zpomalení vykonávání transakcí. „Cena Bitcoinu bude kolísat nahoru i dolů,“ řekl Gay-Bouchery. „V případě zpoždění [transakcí] ale nepropadejte panice.“

Výměnná burza Mt. Gox čelila začátkem dubna 2013 masivnímu DDoS útoku, který měl patrně za cíl manipulovat cenou. Mt. Gox je ale na podobné situace připravena, útokům čelí opakovaně, a ustála patrně i poslední pokus. Podle prohlášení jejich představitelů za posledním poklesem ceny uvedené útoky hackerů nestojí.

Aby zabránili opakování situace, posilují v Mt. Gox výkon hardware, který provádí transakce. Vypadá to, že dosavadních 64GB operační paměti nestačí. Z USA již jsou na cestě SSD disky, které by také měly přispět ke zrychlení odezvy serverů. Problémům s výkonem hardwaru se potýkala i největší americká bitcoinová burza BitFloor, sídlící v New Yorku.

Zdá se, že ani nezávislost na státních institucích nemůže virtuální měnu ochránit před zjištěným poklesemPoslední vý. To, co jsme zažili v posledních dnech odpovídá problémům s hromadnými výběry střadatelů („run“ na banku) ve světě reálných měn.

Nicméně popularita nezávislých virtuálních měn roste. Bitcoin není jediný, třeba hned burza Mt. Gox stojí za firmou OpenCoin, která „emituje“ Ripple. Projekt měny Ripple je zatím ve stadiu beta-testování, má 3500 uživatelů a veřejnosti bude otevřen od května 2013.

Čtěte také:
Směnárna Bitcoinu čelila DDoS útoku, přestože digitální měna prudce rostl

Zdroj: IDG News Service

G+

Byl pro vás článek přínosný?