Hlavní navigace

Pomozte zaměstnancům zvládnout strach z ekonomické recese

7. 8. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ptáte se, jak můžete u svých zaměstnanců přispět ke zmírnění obav plynoucích ze současného bídného stavu světové ekonomiky a ztráty pracovní pozice?

Poradí vám s tím Morrie Shechtman, konzultant a psychoterapeut se specializací na změnu, a autor publikací Fifth Wave Leadership, či The Internal Frontier:

Vždy oslovujte každého jednotlivce ve skupině. Osobní schůzky, kdy si se členy týmu pohovoříte z očí do očí, vám ve finále ušetří spoustu času. Zaměstnancům nabízejte něco, co vás ve finále nic nestojí: osobní růst. Kdo jsou zaměstnanci jako lidé, je jedním z nejdůležitějších aspektů toho, co mohou přinést společnosti. Spousta lidí se obává zpětné odezvy a nerada sama odezvu poskytuje. Tito jedinci totiž nechtějí dát najevo svou slabou stránku, ani způsobit, že se kvůli nim bude někdo cítit špatně. Dostaňte je však do správného rozpoložení a dostane se vám od nich jasné a zajímavé zpětné odezvy.

Někdy musíte přizpůsobit svůj přístup k zaměstnanci. Je-li někdo osobně angažován, může se lípe soustředit na jeho práci. Pokud mu stanovíte jen profesní cíle, může toho pro vás tento jedinec pravděpodobně učinit o něco méně.

CS24

V dnešní době lidé tráví delší čas studiem a odkládají vstup do světa pracovních zkušeností. Dospívání je posunováno. Podívejte se na současné třicátníky, čtyřicátníky, padesátníky. Jaké životní zkušenosti měli oni, když jim bylo okolo dvaceti? Byli ženatí/vdané, možná již vychovávali děti a spláceli hypotéku. To lze stěží říct o dvaceti- i třicetiletých dnes. Pokud s lidmi nepracujete na jejich osobním rozvoji, můžete skončit tak, že pro vás programuje někdo, kdo je emočně na úrovni patnáctiletého kluka.

Nikdy nepodceňujte tíhu současné situace. Cítí to každý. Nenechte stud a strach v roli partyzánů, učiňte je raději spojenci. Každý se obává o své místo, o to, že nebude povýšen, nebo, že přijde o vše na čem doposud tvrdě pracoval. Pokud o tomto strachu nebudete mluvit, dostanou vaši podřízení emocionální zácpu a nebudou se moci řádně soustředit na pracovní úkoly.