;
Hlavní navigace

Platy v IT: Programátoři v Javě si přijdou až na 70 000 Kč

27. 2. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Stoupá poptávka po pracovnících podpory vládnoucích dvěma a více cizími jazyky. Klesá odliv mozků, rostou finanční požadavky absolventů. Administrátoři produktů Microsoftu se potřebují prokazovat certifikáty. A od manažerů se žádá znalost projektových metodologií...

Na otázky Business Worldu odpovídá Natálie Záhorská ze společnosti Grafton Technologies.

Jak byste charakterizovala vývoj na pracovním trhu IT odborníků v uplynulém roce? Které profese jsou nejžádanější, o které naopak zájem klesá?

Současný trh práce v oboru IT v České republice je velice dynamický a řízený především kandidáty, kteří jsou specializovaní na konkrétní IT oblasti. Pozorujeme trvající poptávku ze strany firem, jež je tažena jak novými IT projekty (často orientovanými na zahraniční klientelu), tak novými zahraničními investory.

Vnímáme rovněž větší poptávku po uchazečích ze zahraničí, neboť firmy si uvědomují nutnost nespoléhat se pouze na český pracovní trh, ale i na kandidáty z jiných zemí, a to nejen v rámci Evropské unie, ale i mimo ni. Společnosti se stále více obracejí na země, jako je Rumunsko, Bulharsko, Makedonie atd.

Co se týče žádaných profesí na českém trhu, můžeme stav charakterizovat jako neměnný v porovnání s rokem 2005 – mezi nejžádanější profese bych zařadila především programátory se znalostí Javy (J2EE, J2ME, J2SE), C#/.Net – a to nejen zkušené uchazeče, ale i absolventy s relevantní praxí při studiu. U manažerských pozic je to požadavek nejen na manažerské dovednosti, ale i na teoretické znalosti a praktické využití projektových metodologií. Dále stoupá poptávka po uchazečích z oblasti IT supportu, kteří vládnou dvěma a více cizími jazyky.

Objevily se nějaké nové IT specializace, které ještě před rokem nebyly žádané?

Výrazně jiné požadavky oproti roku 2005 nevnímáme, každopádně pozorujeme větší poptávku po uchazečích právě v oblasti technické podpory – žádaní jsou bi/trilinguální uchazeči.

Které z profesí, jež ještě loni byly v kurzu, dnes zažívají útlum?

V minulém roce nebyla příliš velká poptávka po uchazečích z oblasti administrace především MS produktů (správce sítě) se znalosti alespoň jednoho cizího jazyka; u těchto uchazečů je v poslední době kladen větší důraz na podložení daných zkušeností certifikáty. Podobně jako v předešlých letech je poptávka po uchazečích z oblasti grafiky a web designu.

Jaká je situace absolventů – mají o ně zaměstnavatelé zájem?

Stále se na absolventy hledí jako na uchazeče s vysokým potenciálem. Jsou flexibilní a mají velkou chuť upotřebit nabyté (školní) znalosti v praxi. I když jejich finanční nároky rostou (což je především způsobeno zvýšenou příležitostí získat relevantní praxi v oboru v průběhu studia), pozorujeme zvýšený zájem o absolventy i u společností, které v minulých letech kladly vyšší nároky na IT znalosti podložené určitým počtem let praxe.

Odliv mozků: pokračuje, stagnuje nebo klesá?

Zaznamenáváme spíše útlum odlivu kvalifikovaných kandidátů do zahraničí; uchazeči nalézají dostatečné uplatnění na českém trhu, kde zahraniční společnosti zakládají své pobočky nebo realizují zajímavé IT projekty; uchazeči spíše využívají možnosti vyslání na krátkodobé projekty českou pobočkou než dlouhodobou spolupráci v zahraničí.

Jak se mění práce personálních agentur? Mění se požadavky zaměstnavatelů na jejich práci?

Stále přetrvává požadavek na kvalitní a rychlý předvýběr uchazečů ze strany personálních agentur a dále dlouhodobá komunikace s jednou kontaktní osobou apod. Trendem poslední doby je nárůst poskytovaných poradenských a dalších služeb s přidanou hodnotou. Více klientů vyhledává agentury, které jsou schopné nabídnout komplexní služby, což znamená nejen vyhledat vhodné a kvalifikované uchazeče, ale také zabezpečit realizaci např. Assessment Center, Outplacementu, HR Outsourcingu. Převážně poslední zmiňovaná služba (HR Outsourcing) je pro společnosti působící v ČR více a více atraktivní.

Jaké faktory nejvíce ovlivňují trh práce v IT?

Z hlediska uchazečů bych zmínila především jejich IT znalosti, přístup k novým technologiím, ochotu učit se novým věcem a samozřejmě jejich očekávání, a to nejen finanční ale i nepeněžní zaměstnanecké výhody (benefity).

Ze strany společností bych uvedla možnost účasti na technologicky zajímavých projektech (v ČR i zahraničí), možnost dalšího profesního růstu, finanční podmínky, stabilitu a zázemí firmy.
Z obecného hlediska lze říci, že mezi tyto faktory rozhodně patří vstup dalších/nových investorů na český trh a stejně tak i přiliv nových kandidátů ze zahraničí.



-----------
Orientační výše platů v jednotlivých profesích:

  • Programátor Java – 45 – 70 000 Kč (1–2 roky praxe)
  • Programátor C++ – 40 – 55 000 Kč (1–2 roky praxe)
  • Webmaster – 20 – 30 000 Kč
  • Systémový integrátor – 35 – 50 000 Kč
  • Obchodník (prodejce)–25 – 45 000 Kč (+ bonusy)
  • Sales Manager – 50 – 80 000 Kč (+ bonusy)
  • Konzultant – 35 – 70 000 Kč
  • Produkt (Channel) Manager – 40 – 60 000 Kč


Foto: CIO

Autor článku