Hlavní navigace

Platy IT specialistů vzrostly

30. 11. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Podle analýzy tuzemské technologické společnosti S and T Services, rostly platy v odvětví IT letos v průměru o pět procent. Některé specializované profese si však na platech přilepšily více.

Podle analýzy tuzemské technologické společnosti S&T Services, rostly platy v odvětví IT letos v průměru o pět procent. Některé specializované profese si však na platech přilepšily více.



„Úzce specializovaní odborníci, kterých je nedostatek – například vývojáři softwaru, systémoví inženýři a analytici – si meziročně na platech polepšili více jak o pět procent v závislosti na své odborné úrovni,“ řekla Olga Svobodová, ředitelka lidských zdrojů společnosti S&T Services. Podobně růst platů odhadl i analytik Oldřich Neužil ze společnosti HayGroup, která se zabývá řízením lidských zdrojů: „V průměru se drží meziroční mzdový nárůst ve specializovaných IT profesích na českém trhu mezi pěti a deseti procenty.“

Podle analýzy platy rostou nejméně hardwarovým specialistům, kterých je na trhu relativní dostatek. „Naopak největší poptávka je po zkušených vývojářích softwaru, jakými jsou například specialisté technologií JAVA, nebo po systémových inženýrech se specializovanými certifikacemi Cisco či Microsoft a po konzultantech s hlubokými odbornými znalostmi,“ uvedla Olga Svobodová.

Fluktuace odborníků mezi společnostmi působícími na IT trhu představuje pro ředitele lidských zdrojů značný problém. Úzce zaměřených odborníků bývá nedostatek zejména v okamžiku, kdy v Česku začnou zakládat pobočky velká nadnárodní technologická centra. „Zahraniční IT společnosti totiž odměňují své zaměstnance v průměru o 5 až 20 % více než ryze české firmy. Především menší české společnosti se tak potýkají s vyšší fluktuací IT specialistů,“ řekl analytik Oldřich Neužil z poradenské společnosti HayGroup.

Firmy napříč IT trhem si proto udržují loajalitu zaměstnanců i prostřednictvím nadstandardních firemních benefitů. Běžné výhody, jako týden dovolené navíc, notebook, mobilní telefon a služební automobil, jsou totiž IT specialisty brané jako samozřejmost.

Rozpětí
Nedostatek odborníků řeší IT firmy různě – kromě tradičního externího výběrového řízení čím dál častěji firmy sahají do vnitřních zdrojů nebo zakládají vlastní školící programy.

Platy IT zaměstnanců na juniorských pozicích mohou být až o 30 % nižší než plat seniora. Juniorovi trvá zhruba 3 až 5 let, než dosáhne seniorské pozice, a to v závislosti na náročnosti dané profese. Obvyklý plat IT zaměstnance se podle S&T Services pohybuje podle jeho zaměření a kvalifikace v rozmezí 30 tisíc korun u juniorských pozic až po 80 tisíc korun měsíčně u vysoce kvalifikovaných odborníků. „Konkrétní výši platu také značně ovlivňuje úspěšnost projektů, která se v platu odráží formou bonusů. Podle zaměření pracovníků tvoří bonusová složka u IT specialistů 10 až 30 procent platu a u obchodníků to může být dokonce až polovina,“ dodala Svobodová.

Regionální rozdíly
Dlouhodobě největší nedostatek zaznamenává podle zkušeností S&T Services Praha a Brno, kde se koncentrují velké technologické a telekomunikační korporace. „Situace je však mnohem lepší například v Plzni a Liberci, kde se nám daří úspěšně doplňovat naše týmy odborníků. Regionální vysoké školy produkují dostatek schopných absolventů, kteří nechtějí opustit region a později se z nich stávají zkušení specialisté,“ řekla Olga Svobodová.

Trendem je i migrace IT odborníků ze Slovenska.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku