Hlavní navigace

Pět věcí, které byste měli vědět o Office 2011 pro Mac

17. 2. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © olly - Fotolia.com
Populární kancelářský balík Office 2011 ve své verzi pro Mac přináší řadu změn. Pojďte se společně s námi podívat na pět z nich, které považujeme za stěžejní.

Konečně Outlook

Asi nejvýznamnější a nejvítanější změnou je nahrazení e-mailového klienta Entourage plnohodnotným Outlookem. To znamená i snadné napojení na Exchange, zasílání a přijímání pozvánek do kalendáře a řadu dalších pozitivních novinek. Bohužel chybějí synchronizace položek s iCal a některé další drobnosti. Mezi novinky patří možnost importovat kontakty z LinkedInu či zobrazování statusu přátel z Facebooku.

Vše jako ve Windows

Aplikace v kancelářské sadě jsou rychlejší (byť stále o něco línější než kancelářské programy, které nabízí přímo Apple) a mají rozhraní, které i když není stejné jako „ribbon“ ve Windows, je mu velmi podobné. Je podporováno zobrazení Word dokumentů v celoobrazovkovém režimu či 3D efekty v PowerPointu. Na druhou stranu příznivci „nativní“ alternativy Apple Keynote zdůrazňují jeho lepší podporu na iPadu. V Excelu přibyly pivotové tabulky, možnost grafů uvnitř buněk a lepší tiskové preview.

Lepší kompatibilita

Ukládání, import a export souborů funguje jako na PC, bez nutnosti ukládat samostatně varianty pro starší a novější verze kancelářského balíku. Při zobrazování tabulek, prezentací a dokumentů jsme nenarazili na žádné problémy s kompatibilitou s Office pro PC a stejně tak Outlook fungoval bez problémů a podporuje dokonce i systémové fulltextové vyhledávání pomocí funkce Spotlight.

Odlišná filozofie

Zatímco uživatelé migrující z PC se budou v Office cítit téměř „jako doma“, zarytí příznivci Applu budou možná občas v nabídkách tápat a postrádat některé drobné funkce, jako jsou automatické doplňování či přehlednější formátování dokumentů. Office nabízí skutečně širokou a hlubokou paletu funkcí a daní za to je někdy menší přehlednost (byť právě „ribbon“ tento aspekt značně zlepšil, zejména pro méně zkušené uživatele).

Dobrá integrace s cloudovými službami

Office web apps, SkyDrive a SharePoint si s Office 2011 dobře rozumějí, aniž nabourávají formátování vašich dokumentů. To je důležité mimo jiné i proto, že Office 2011 pro Mac budou nejčastěji používat vysoce mobilní, nároční uživatelé, pro něž jsou nástroje pro spolupráci naprostou nezbytností.

Byl pro vás článek přínosný?