Hlavní navigace

openSUSE již ve verzi 11.0

24. 6. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

openSUSE, celosvětový projekt sponzorovaný společností Novell, oznámil dostupnost distribuce openSUSE 11.0 na webu openSUSE.org.

openSUSE, celosvětový projekt sponzorovaný společností Novell, oznámil dostupnost distribuce openSUSE 11.0 na webu openSUSE.org.

openSUSE 11.0 je nejnovější verze této komunitní distribuce Linuxu a zásadní inovace proti předchozí verzi s více než 200 novými vlastnostmi samotného systému a stovkami aktualizací na úrovni aplikací. openSUSE 11.0 obsahuje vše potřebné pro používání Linuxu na desktopu i serveru. Distribuce openSUSE je základnou oceňovaných produktů Novell SUSE Linux Enterprise.

„openSUSE 11.0 je skutečně atraktivní a převratná verze, jež se dokonale hodí pro linuxové nadšence, vývojáře i uživatele, kteří s Linuxem teprve začínají,“ řekl Joe ‚Zonker‘ Brockmeier, manažer komunity openSUSE. „Přispěvatelé projektu openSUSE, ať už ze společnosti Novell nebo mimo ni, na verzi 11.0 tvrdě pracovali a mohou na ni být velice hrdi. Nastavuje laťku toho, jak má vypadat distribuce Linuxu.“

OpenSUSE 11.0 obsahuje hodně nových vlastností zaměřených na vyšší komfort uživatele:

  • Přepracovaný instalační program, který zjednodušuje instalaci.
  • Nabídku atraktivních desktopových prostředí GNOME* 2.22 a KDE* 4, 3D efekty v pracovním prostředí s technologií Compiz Fusion 0.7.4 a vylepšenou správu zvuku v prostředí GNOME s komponentou PulseAudio.
  • Rychlejší správu balíčků, takže si uživatelé mohou rychle vybrat a nainstalovat programy z tisíců her, kancelářských aplikací, internetových programů a programovacích nástrojů obsažených v rozsáhlé databázi bezplatného a open source softwaru pro openSUSE.
  • Sadu kancelářských aplikací OpenOffice.org 2.4 kompatibilních s aplikacemi Microsoft* Office, s vylepšenou podporou jazyka VBA, podporou pro další formáty Microsoftu, 3D grafy a vylepšenými přechody v aplikaci OpenOffice.org Impress.
  • OpenSUSE 11.0 je také první distribuce Linuxu, která obsahuje aplikaci Banshee 1.0 pro snadnou správu a přehrávání digitální hudby a videa.

„Na distribuci openSUSE 11.0 jsem skutečně hrdý, zvlášť když si uvědomím, jak moc se na jejím vývoji podílela komunita openSUSE,“ řekl Andreas Jaeger, předseda představenstva projektu openSUSE. „Systém openSUSE 11.0 je skutečným odrazem komunity, která o něm diskutovala, testovala jej, vyvinula, přeložila a také jej propaguje.“

openSUSE je jakýmsi oknem do vývoje podnikových distribucí Linuxu od Novellu, neboť slouží jako základna řady operačních systémů SUSE Linux Enterprise. Vylepšení v distribuci openSUSE 11.0 ovlivní i SUSE Linux Enterprise 11, který Novell vydá v příštím roce.

„Projekt openSUSE je důležitou součástí linuxové strategie Novellu a také jeden ze způsobů, jak demonstrujeme náš závazek vůči komunitě open source,“ řekl Roger Levy, senior viceprezident a ředitel divize Open Platform Solutions společnosti Novell. „Oceňujeme obětavost a příspěvky komunity vývojářů. openSUSE slouží jako základna našich podnikových produktů a dává Novellu důležitou příležitost úzce spolupracovat s komunitou.“

openSUSE 11.0 je k dispozici jako úplný obraz disku DVD, který obsahuje prostředí GNOME i KDE, takže si uživatel může při instalaci vybrat, čemu dá přednost. Zároveň je k dispozici na samostatných live CD s prostředími GNOME a KDE. Disky live CD s prostředími GNOME a KDE umožňují uživatelům spustit openSUSE z CD bez zásahu do konfigurace počítače. Zároveň umožňují nainstalovat prostředí GNOME, respektive KDE.

Uživatelé, kteří mají zájem o instalační podporu, fyzická média a příručku pro spuštění, si mohou koupit openSUSE 11.0 v maloobchodní krabici od Novellu. Nákupem maloobchodní krabice získají nárok na 90 dní instalační podpory, openSUSE 11.0 na disku DVD a vytištěný manuál, který jim pomůže začít používat Linux.

Projekt openSUSE spojuje komunitní přispěvatele a více než milión uživatelů z celého světa, kteří propagují Linux a snaží se dosáhnout toho, aby byl snadno dostupný a použitelný pro kohokoli.

Autor článku