Hlavní navigace

Nvidia je jediná technofirma se ziskem přes milion dolarů na zaměstnance

14. 8. 2024
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Měšec.cz s využitím DALL-E
Výrobce čipů Nvidia se připojil k technologickým gigantům Apple a Microsoft, jejichž tržní kapitalizace dosáhla tří bilionů dolarů. Na krátký okamžik je Nvidia dokonce oba překonala a stala se nejhodnotnější společností na světě.

Tržní kapitalizace sice nabízí cenné informace, není však jediným ukazatelem úspěšnosti firmy a není ani vždy nejkomplexnější. V dnešní ekonomice, kde význam talentu a znalostí zaměstnanců často převažuje nad fyzickým kapitálem, získávají stejný nebo větší význam jiné finanční ukazatele. 

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z CIO Business Worldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Jednou z takových zásadních metrik je zisk vytvořený na zaměstnance, který přímo měří individuální přínos, jenž je hnací silou úspěchu firmy. Je také dobrým ukazatelem toho, že podnik je produktivní a jeho operace jsou efektivní a zefektivněné.

To inspirovalo tým BestBrokers k tomu, aby zjistil, které společnosti generují největší zisk na jednoho zaměstnance. Shromáždili finanční údaje o 200 největších společnostech podle tržní kapitalizace k 28. červnu 2024, jejichž zdrojem je Companies Market Cap. Aby zjistili zisk na zaměstnance, vydělili roční čistý zisk každé společnosti (zisk po odečtení výdajů a provozních nákladů) počtem jejích zaměstnanců na plný úvazek. Na základě tohoto ukazatele pak sestavili pořadí firem.

Dvacítka nejúspěšnějších společností podle profitu na zaměstnance

Dvacítka nejúspěšnějších společností podle profitu na zaměstnance

Autor: BestBrokers

Nejhodnotnější společnosti světa seřazené podle zisku na zaměstnance

Dohromady 20 nejhodnotnějších světových společností s nejvyšším ziskem na zaměstnance podle průzkumu vytvořilo ohromující čistý příjem ve výši přibližně 474,25 miliardy dolarů. S celkovým počtem zaměstnanců přesahujícím 600 000 činí průměrný zisk na zaměstnance úctyhodných 737 707 dolarů. 

HP Knowledge HUB pro moderní firemní IT

NOVINKA Navštivte novou speciální on-line zónu CIO Business Worldu, kde vám ve spolupráci s HP budeme průběžně radit, jak snadno a bezpečně pracovat na cestách, jak si usnadnit život používám správných nástrojů, jak zvládnout přechod z kanceláří domů a zase nazpátek a jak se přitom chovat ekologicky.

Pomoc a inspiraci pro moderní IT najdete v našem HP Knowledge HUBu.

Více než polovina těchto nejvýkonnějších firem sídlí ve Spojených státech. Čína přispěla do seznamu třemi společnostmi, zatímco Saúdská Arábie, Švédsko a Brazílie mají po jednom zástupci.

Seznamu vévodí Saudi Aramco, největší světový producent ropy, který navzdory šestému místu v tržní kapitalizaci ve výši 1,820 bilionu dolarů zastiňuje své globální konkurenty nejvyšším ročním čistým ziskem pro rok 2023 v celkové výši 120,73 miliardy dolarů. 

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

Pozoruhodné je, že Saudi Aramco dosahuje mezi těmito špičkovými společnostmi nejvyššího zisku na zaměstnance, když na každého ze svých 73 000 zaměstnanců vygeneruje ohromujících 1,65 milionu dolarů. To svědčí nejen o finančním úspěchu, ale také o produktivitě, efektivním řízení lidských zdrojů a schopnosti společnosti vytvářet značný pákový efekt na jednoho člena týmu.

Prologis, realitní společnost se sídlem v San Francisku v Kalifornii, si zajistila druhé místo se ziskem 1,19 milionu dolarů na zaměstnance při počtu pouhých 2 574 lidí. Společnost vykázala za fiskální rok končící 31. prosince 2023 solidní čistý zisk ve výši 3,05 miliardy dolarů. V těsném závěsu následuje americká energetická společnost ConocoPhillips, která dosáhla zisku 1,11 milionu dolarů na zaměstnance při počtu 9 900 pracovníků. Pozoruhodné je, že tato hodnota je 1,5krát nižší než u vedoucí energetické společnosti na seznamu.

Nejvýše postavenou technologickou společností v první dvacítce se stala společnost Nvidia, která obsadila celkově 4. místo s 1,01 milionu USD zisku na zaměstnance při počtu 29 600 zaměstnanců. Tento údaj více než dvojnásobně překonává její kolegy v oboru, jako je Google (23. místo) a Microsoft (26. místo). 

Dvacet největších firem podle zisku na zaměstnance rozděleno podle sektoru

Dvacet největších firem podle zisku na zaměstnance rozděleno podle sektoru

Autor: BestBrokers

Apple mezitím vyniká značným čistým příjmem na zaměstnance, přestože zaměstnává 161 000 lidí. Dosahuje působivého zisku 602 453 dolarů na pracovníka a více než dvojnásobku ročního čistého příjmu společnosti Meta Platforms, která má méně zaměstnanců.

Ne všechny společnosti v analýze však dosáhly stejného úspěchu. Z 200 společností, které analytici zkoumali, čtyři vykázaly ztrátu na zaměstnance. Například jihokorejský výrobce polovodičů SK Hynix se potýkal s výraznou ztrátou 143 433 USD na pracovníka, zatímco jeho kolega v oboru Micron Technology vykázal ztrátu 135 651 USD na pracovníka. Mezitím obrovská jména, včetně společností Walmart (2,1 milionu zaměstnanců), Walt Disney (225 000 zaměstnanců) a Starbucks (381 000 zaměstnanců), vykazovala jedny z nejnižších zisků na pracovníka v seznamu, a to 7 386, 10 462 a 10 825 USD.

Energetické společnosti vedou v zisku na zaměstnance

Mnoho společností, které vydělávají nejvíce na jednoho zaměstnance, působí v energetickém sektoru – osm z nich tvoří dvacítku nejlepších na světě (40 %). To poukazuje na jejich schopnost dosahovat významných zisků s relativně malým počtem zaměstnanců. 

Tato efektivita je z velké části způsobena tím, že činnost energetických společností vyžaduje velké investice do infrastruktury a technologií, které vedou k vysokým ziskům, aniž by vyžadovaly mnoho zaměstnanců. Navíc jim technologický pokrok a automatizace pomáhají fungovat efektivněji a snižují potřebu mnoha pracovníků.

Mezi zbývajícími nejlépe hodnocenými společnostmi je pět technologických firem (25 %), tři finanční společnosti (15 %) a po jedné společnosti z odvětví nemovitostí, farmaceutického průmyslu, elektronického obchodu a cestovního ruchu.

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.