Hlavní navigace

Nokia prodá mapy Here automobilkám Audi, BMW Group a Daimler

4. 8. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © adimas - Fotolia.com
Společnost Nokia uzavřela smlouvu o prodeji své mapové a lokalizační divize Here konsorciu automobilek Audi, BMW Group a Daimler. Nokia si za transakci na účet připíše 3,1 miliardy eur.

Koupě mapové služby zapadá do plánů výrobců automobilů postupně usnadňovat řízení zaváděním internetových služeb a automatizace. Here vyvíjí cloudový systém, který využívá data z vozidel, přístrojů a infrastruktury a poskytuje realtimové, prediktivní a personalizované lokalizační služby.

Každá z automobilek v konsorciu bude vlastnit stejný podíl v Here, avšak nebudou podnik samy řídit – nechají jej nezávislý, aby mohl sloužit celému odvětví.

Podle konsorcia je cílem akvizice zajistit dlouhodobou dostupnost produktů a služeb Here jako otevřené a nezávislé platformy pro cloudové mapové a jiné služby pro mobilitu, které budou k dispozici zákazníkům z automobilového průmyslu a dalších sektorů.

Here poskytuje mapové a lokalizační služby pro téměř 200 zemí ve více než 50 jazycích. Má téměř 6500 zaměstnanců a v prvním pololetí 2015 vykázala zisk 46 milionů eur.

Po dokončení transakce v prvním čtvrtletí 2016 zbudou Nokii dvě divize - Nokia Networks nabízející širokopásmovou infrastrukturu, software a služby a Nokia Technologies, která se zabývá vývojem pokročilých technologií a poskytováním licencí.

Nokia v dubnu koupila francouzského výrobce telekomunikačního zařízení Alcatel-Lucent za 15,6 miliardy eur. Nedávno oznámila, že možná obnoví výrobu mobilních telefonů, avšak ne dříve než ve čtvrtém čtvrtletí roku 2016, v souladu se smlouvou se společností Microsoft, jíž dříve svoji mobilní divizi prodala. Využila by model licencování značky, kdy by výrobu, prodej, marketing a zákaznickou podporu zajišťoval smluvní partner.

Byl pro vás článek přínosný?