Hlavní navigace

Názory z praxe: Co pálí českého CIO

25. 1. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Další díl oblíbeného seriálu, ve kterém vám představujeme názory a připomínky těch nejpovolanějších – šéfů podnikového IT. Dnes je řada na Viktoru Máchovi, řediteli odboru IT společnosti Leasing České spořitelny.

Další díl oblíbeného seriálu, ve kterém vám představujeme názory a připomínky těch nejpovolanějších – šéfů podnikového IT. Dnes je řada na Viktoru Máchovi, řediteli odboru IT společnosti Leasing České spořitelny.

Téma vztah dodavatele IT služeb k zákazníkovi je téma věčné a nevyčerpatelné. V oboru IT působím již přes 15 let a během této doby jsem měl možnost vnímat tento vztah jak ze strany zákazníka, tak ze strany dodavatele. Nejčastější problém vztahu dodavatel-klient spatřuji v samotném skloubení požadavků, které se týkají rozsahu zadání projektu, času na jeho realizaci a náchylnosti k implementování změn v zadání během samotné realizace. Ve srovnání s minulostí jsou na české i nadnárodní IT dodavatele kladeny stále vyšší požadavky na daleko větší kvalitu poskytovaných služeb. Proto se více než dříve stává nutnou součástí takovýchto dodávek i povinné projektové řízení a pokud dochází ke změnám, je nutno trvat na změnovém řízení.

Plány do budoucna

V příštím roce budeme pokračovat v dalším zvyšování stability provozovaných on-line aplikací a rozšíření jejich dostupnosti na dobu 24 x 7. S tím jsou spojeny aktivity na dobudování záložních datových center a funkční plány obnovy IS po havárii.

Kromě toho budeme klást důraz na prověřování a zvyšování IT bezpečnosti informačních systémů a aplikací, jak ve vztahu na ochranu klientských dat, tak na předcházení kolizím při zpracování samotných transakcí mezi jednotlivými aplikacemi.

Je dobře, že za uplynulých 10 let si stále častěji management společností uvědomuje, že jakékoliv strategické rozhodnutí má přímý dopad do oblasti informačních systémů. Proto by dnes již mělo být standardní, aby se na přípravě podkladů úsek IT podílel a jeho stanoviska měla potřebnou váhu při konečném rozhodování.





----------------------------------
Viktor Mácha, ředitel odboru IT společnosti Leasing České spořitelny: "V současné době jsou podle mého názoru klíčové zejména problémy, které se týkají procesů spojených s centralizací a optimalizací všech podpůrných IT činností, s požadavky na samotnou dostupnost IT systémů a zajištění maximálního komfortu pro klienty. Jedná se především o zachování či zvýšení stability systémů, maximální dostupnosti provozovaných on-line aplikací s důrazem na snižování celkových provozních i investičních nákladů do IT.
Další z řady problémů spatřuji v malé nabídce kvalitních a odborně vyzrálých specialistů či specialistek pro specifické odborné aktivity v oblasti IT na pracovním trhu. V souvislosti s omezenou nabídkou na trhu práce a vytížeností IT specialistů ve firmě jsou kladeny stále větší nároky na výběr IT dodavatelů, poskytujících služby odpovídající kvality a rozsahu. Optimalizování sítě dodavatelů jde ruku v ruce s cílem snižování celkových nákladů na provoz IT při zachování vysoké kvality poskytovaných služeb."


Ilustrační foto: Microsoft

Lidský faktor

Pokud jde o to, zda pociťuji jako problém získávání nových kvalitních odborníků, musím odpovědět: „Jednoznačně ano.“ Za posledních 5 let se v České republice etablovalo mnoho zahraničních IT společností, které si zde vybudovali svá technická či vývojová centra, a tím se výrazně zvýšila poptávka právě po specialistech snad ve všech oblastech informačních technologií.


Kam směřuje podnikové IT
Domnívám se, že vedoucí IT bude v budoucnu nejen zastávat v organizaci stále větší roli při rozhodování o strategických cílech společnosti, ale také ponese daleko větší odpovědnost za kvalitu a včasnost poskytovaných služeb útvarem IT. Tuto odpovědnost bude delegovat jak na interní specialisty, kteří budou podporovat core business společnosti, tak na podpůrné činnosti a služby, které mohou realizovat externí dodavatelé. Zde se naskýtá možnost využívat částečného či plného outsourcingu vybraných IT oblastí. V zásadě lze říci, že útvar IT by měl zajišťovat pouze klíčové činnosti, jako jsou bezpečnost IT, správa a podpora klíčových aplikací či dohled nad řízením projektů. Na většinu ostatních činností lze pohlížet jako na službu, která již nemusejí být primárně zajišťována z interních zdrojů útvaru IT, ale lze si ji nakoupit s podmínkou, že si stanovíte kritéria, která musí být splněna. Tato tzv. SLA je již standardní nejen ve vztahu zákazník-dodavatel, ale je často uzavírána i interně, mezi útvarem IT a klíčovými útvary společnosti.

CS24

Uvedu příklad naší společnosti. V loňském roce Leasing ČS vstoupil, jako zakládající člen zájmového sdružení, do projektu „NRKI-Nebankovní registr klientských informací“. Bylo nutno rozhodnout, jaké činnosti budou zajišťovány výhradně v rámci naší společnosti a jaké činnosti si nakoupíme od externích dodavatelů.

Zde jsme poprvé použili princip outsourcingu neklíčových IT služeb, a to nakoupením takových databází a funkčních nadstaveb, které zajistí automatické překontrolování žádostí klientů na poskytované finanční služby. V předimplementační fázi tohoto projektu jsme definovali datové zdroje a nutné kontroly, které nutně nemusejí být zajišťovány přímo ze zdrojů Leasingu ČS a přesto jsou nezbytné k odpovědnému posuzování každé konkrétní žádosti klienta. Jako řešení byla vybrána forma outsourcingu pomocí sofistikovaného nástroje pro sledování vazeb mezi subjekty se zachycením důležitých ekonomických informací. Dodavatel nám formou SLA garantuje minimální dostupnost této služby, čímž jsme minimalizovali jak prvotní investiční náklady na zajištění této služby, tak i náklady na běžný provoz.

Autor článku