Hlavní navigace

Nástroje Microsoftu zablokují automatické stažení Chromium-Edge (2)

14. 1. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Techspot.com
Microsoft nabídne tzv. Blocker Toolkit, tedy sadu nástrojů, která zablokuje automatické stažení Chromium-Edge na počítačích s Windows 10 a ponechá v nich starou verzi Edge. Podobné toolkity už Microsoft vydal pro IE7, IE8, IE9, IE10 a IE11, a to před veřejným vydáním těchto prohlížečů.

Předchozí díl

Tento „tichý“ přístup využije Microsoft i v případě Chromium-Edge, takže bude prohlížeč „tlačit“ svým zákazníkům, aniž by se jich dopředu ptal na nějaké povolení. S tímto procesem začne 15. ledna. A pokud redmondský gigant nezaznamená žádné problémy, bude okruh uživatelů s vynucenou instalací prohlížeče Edge na Chromiu postupně narůstat.

Už dříve Microsoft slíbil, že bude respektovat nastavení výchozího prohlížeče na daném PC. Ovšem i na strojích, na kterých je jako výchozí nastaven konkurenční prohlížeč, bude Chromium-Edge instalován automaticky.

Po instalaci Chromium-Edge navíc na daném PC zůstane nainstalován i původní Edge. Po instalaci nové verze Microsoft Edge však bude stará verze (Microsoft Edge Legacy) skrytá. Oznámil to Microsoft v jednom ze svých dokumentů podpory. Všechny pokusy o spuštění staré verze pak uživatele přesměrují na nově nainstalovanou verzi Microsoft Edge.

Obě verze Edge pak bude možné spouštět souběžně, ovšem pouze v případě, že IT oddělení dané organizace nastaví možnost Allow Microsoft Edge Side by Side browser experience na „Povoleno“. Kromě toho si mohou duální prohlížeč nastavit i sami uživatelé, a to tím, že spustí exe soubor u Blocker Toolkitu (který zachová původní Edge), a pak si stáhnou a nainstalují beta build Chromium-Edge. 

Microsoft se navíc zavázal k tomu, že Blocker Toolkit nikdy nevyprší, což znamená, že společnost upustí od své dosavadní praxe nastavování časových limitů u dřívějších podobných blokátorů pro IE, minimálně na nespravovaných (unmanaged) PC. Každý uživatel takových PC se v minulosti časem vzdal a začal používat novější prohlížeč. Což už by nyní nemělo být pravidlem.

Zdroj: Computerworld.com

 

Byl pro vás článek přínosný?