;
Hlavní navigace

Nanotechnologie umožní chytřejší čtecí hlavy pevných disků

1. 7. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Společnost Toshiba ve spolupráci s vědci z japonské univerzity Tohoku přišli s technologií pro čtecí hlavy, která by mohla umožnit až 500% nárůst hustoty záznamu na pevných discích.

Společnost Toshiba ve spolupráci s vědci z japonské univerzity Tohoku přišli s technologií pro čtecí hlavy, která by mohla umožnit až 500% nárůst hustoty záznamu na pevných discích.

V praxi bychom se tedy mohli dočkat až 5TB 3,5palcového disku, či 1TB disku o rozměru 2,5 palců – obojího do roku 2013. Nejvyšší hustota záznamu současně dodávaných HDD je 178,8 Gb na čtvereční palec (asi 6,5 cm2). Nová technologie na srovnatelnou plochu může pomoci vměstnat dokonce 1Tb a více.

Nanocontact Magnetic Resistance (NC-MR), jak se technologie nazývá, zvyšuje magnetorezonanci čtecí hlavy (zatím) až na dvojnásobek, což zvyšuje její schopnost detekovat změny v magnetickém poli. Tato metoda funguje na základě změn odporů dvou různých magnetických materiálů, umístěných v magnetickém poli velmi blízko sebe (tzn. méně než 1 nm).

Díky výše zmíněnému se čtecí hlavy disků budou moci vyrábět menší, zároveň však stoupne jejich schopnost detekce a zapisování na povrch HDD. To následně umožní vyšší hustotu záznamu, bez jakéhokoli zhoršení funkce pevného disku. Na vývoji této technologie pracují i jiné firmy z oboru, například Hitatchi nebo Seagate, budeme si však muset ještě pár let počkat, neboť společnosti plánují její uvedení až někdy kolem roku 2013.

Toshiba a další výrobci dnes používají technologii kolmého zápisu. Ta bude podle Seagate použitelná až do kapacity kolem 1 Tb na čtvereční palec. Poté budou muset nastoupit alternativní metody, například HAMR (Heat-Assisted MagneticRecording), která má údajně horní hranici až někde kolem 50 Tb na čtvereční palec. To je však hudba vzdálené budoucnosti (někdy kolem roku 2019).

Autor článku