Hlavní navigace

Milan – počítač ve stolku od Microsoftu

18. 6. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Microsoft představil svou vizi podoby budoucího PC. Jde o počítač velikosti a tvaru konferenčního stolku. Na projektu Milan začal Microsoft pracovat již před pěti lety.

Se zajímavě tvarovaným PC, jehož nedílnou součástí jsou technologie pro bezdrátový přenos (Bluetooth 2.0, Wi-Fi ...), lze komunikovat primárně přes dotykový displej. To se týká jak interakce s uživatelem, tak připojení veškerých zařízení. Koncepce nezahrnuje ideu drátového zapojení periferií (kromě možnosti LAN) a nepočítá s použitím myši - tu zastoupí ruce uživatele.


Obrazovka Microsoft Milan PC reaguje na dotyky, gesta i objekty, které na ní umístíte.

Předvedený prototyp černé barvy disponuje 30palcovou dotykovou obrazovkou, pod níž je umístěno pět snímačů pohybu, a která dokáže reagovat na více podnětů současně. Stolní přístroj má 55,88 cm na výšku, 53,34 cm hloubku a úctyhodných 106,68 cm na šířku. To dává tušit, že jde zatím o poměrně robustní zařízení. Roli OS zastupuje modifikované (pro účely ovládání dotykovým displejem) Windows Vista.

Společnost nyní PC nabízí do oblasti zábavy, nemocnicím a obchodníkům. Mezi první zákazníky patří například americký T-Mobile USA, který zařízení hodlá využívat k prodejům mobilních telefonů. Zákazníci zkrátka přiloží mobil na obrazovku „PC ve stolku“ a pomocí dotyků navolí konkrétní požadované služby a aplikace. Pak zbývá jen zaplatit. Počítač Milan dnes vyjde na 5-10 tisíc dolarů, což je pro konzumní trh příliš. Tam se Microsoft se svým projektem chystá zabrousit nejdříve příští rok.

Foto: Microsoft

Autor článku