Hlavní navigace

Microsoft prodává podporu pro sedmičky, což neznamená, že si ji koupíte (2)

21. 1. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © olly - Fotolia.com
Samotný fakt, že Microsoft prodává podporu pro operační systém Windows 7, neznamená, že si ji můžete koupit. Na co je dobrá rozšířená podpora pro stárnoucí operační systém, když nemůžete najít resellera, jenž by ho vaší společnosti prodal?

Předchozí díl

Teprve v říjnu pak Microsoft ESU rozšířil na podniky všech velikostí. Menší zákazníci, kteří podle původních pravidel neměli nárok, by podle Microsoftu měli kontaktovat některého z poskytovatelů cloudových řešení (CSP) Microsoftu. CSP neboli Cloud Solution Provider je reseller program, autorizovaný k prodeji licencí ESU těmto „druhořadým“ zákazníkům.

„Počínaje 1. prosincem 2019 mohou podniky všech velikostí zakoupit ESU skrze program cloud solution provider (CSP),“ napsal Jared Spataro, korporátní viceprezident pro Microsoft 365, v příspěvku na blogu společnosti z 1. října.

Což znělo skvěle. Problém však je, že to až tak skvělé není.

Sice je to na prodej, to ale neznamená, že to můžete koupit

Ti, kteří se licenci ESU skrze CSP pokoušeli zakoupit, neuspěli.

„V tuto chvíli není zakoupení licence ESU snadná,“ říká Susan Bradleyová, síťová a bezpečnostní konzultantka, která je moderátorkou portálu PatchManagement.org a přispěvatelkou známou jako „Patch Lady“ na stránce tipů pro Windows s názvem AskWoody.com. „Microsoft doporučuje vyhledávat CSP prostřednictvím jeho on-line databáze. Ale většina z těchto vendorů nejspíš nemá zájem na prodeji jedné nebo několika málo licencí Windows 7 ESU.“

Bradleyová se spojila s Amy Babinchakovou, michiganskou IT konzultantkou a MVP (Most Valuable Professional) Microsoftu, aby společně pracovaly na zdokumentování procesu nákupu ESU pro „podniky všech velikostí.“

V aktualizaci ze 7. prosince Bradleyová napsala, že tradiční distributor Babinchakové (Babinchaková je registrovaná CSP) si „nebyl vědom příchodu [ESU]“ a zdůraznila, že databáze CSP, ve které je možné vyhledávat – a kterou Microsoft doporučuje jako místo, kde by zákazníci měli začít – se do značné míry skládá z partnerů, kteří nespolupracují s malými firmami.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?