Hlavní navigace

Manuální integrace vs. SOA

19. 6. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Progress Software zveřejnil výsledky průzkumu, který provedla firma Forrester Consulting. Ze studie vyplývá, že ve většině hlavních odvětví se stále rychleji zavádějí systémy pro datovou integraci s cílem globálně zdostupnit data v reálném čase.

Podle výsledků průzkumu se IT profesionálové v této oblasti stále více snaží udržet krok s dobou – ale mnozí z nich jsou stále v zajetí manuálních procesů a ad-hoc řešení.

55 % respondentů uvedlo, že během minulých dvou let realizovali čtyři nebo více integračních projektů, a většina z nich si nemyslí, že tento počet se v blízké budoucnosti sníží. 48 % dotazovaných předpokládá, že počet integračních projektů v jejich firmě během následujících dvou let stoupne, zatímco 41 % se domnívá, že zůstane stejný. Výsledky průzkumu také ukazují, že servisně orientovaná architektura SOA v podnicích roste a přináší úspěšné výsledky v oblasti správy a integrace dat. Dotazování 407 pracovníků podnikových IT s rozhodovací pravomocí ze společností s ročním obratem větším než 250 mil. dolarů však zároveň ukázalo, že k integraci datových sil přistupují tyto firmy v převážné míře stále manuálně.

Například 87 % respondentů spoléhá při integraci dat na nově vyvinuté zdrojové kódy a pokud je potřeba změnit schémata, 80 % je stále mění manuálně. Třebaže průzkum ukázal, že se tyto počty během uplynulých dvou let snížily, pořád platí, že manuální procesy vedou nad automatizací.

I když jsou tyto postupy tak rozšířené, mají podle respondentů výrazné nevýhody. Z těch, kdo píší kódy pro každý integrační projekt, 75 % uvedlo, že se kvůli větší složitosti aplikací zvýšily náklady na údržbu, a 71 % zaznamenalo prodloužení doby potřebné pro integraci nových aplikací. Dvě třetiny dotazovaných sdělily, že mají problémy s nepředvídanými výpadky jiných aplikací závisejících na stejných datech.

Nemělo by nás překvapit, že integrace zůstává pro podnikové IT významným problémem,“ uvedl Hub Vandervoort, CTO Progress Software Corporation a šéf divize pro podnikovou infrastrukturu. „Překvapením zůstává přístup IT k řešení těchto problémů prostřednictvím manuálních a ad-hoc procesů.“

Bez ohledu na stávající postupy si stále větší oblibu získává přístup založený na SOA; zatímco dnes využívá SOA 44 % podniků, 59 % respondentů uvedlo, že během následujících dvou let mají v plánu využít SOA pro integrační projekty. Studie také odhalila, že 32 z 53 dotazovaných finančních a pojišťovacích společností, 13 ze 33 utilit a 20 ze 43 organizací veřejného sektoru využívá dnes SOA jako základ pro aplikační a datovou integraci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku