Hlavní navigace

Které akcie se vyplatí v roce 2019 sledovat?

20. 5. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: © bloomua - Fotolia.com
Příchod hospodářské krize očekáváme dříve či později, ale zatím se můžeme jen na základě chování trhu domnívat, kdy k tomu asi dojde

S končícím rokem 2018 jsme mohli v indexu S&P500 sledovat klesající trend přibližně poloviny akcií, které během velmi krátké doby ztratily více než 20% své hodnoty.

V současné době se jejich hodnota přibližně vrátila na číslo, odkud spadla. Právě v souvislosti s tímto trendem je na místě ptát se, zda je tento jev předzvěstí něčeho většího. Mohla být tato nedávná korekce náznakem dalšího velkého růstu cen akcií, a tedy příležitostí k jejich výhodné koupi o 20% levněji, anebo tento jev signalizuje rychle se blížící ekonomickou krizi?

Příchod hospodářské krize očekáváme dříve či později, ale zatím se můžeme jen na základě chování trhu domnívat, kdy k tomu asi dojde. I přesto však rok 2019 skýtá velmi dobrou příležitost k nákupu některých druhů akcií společností, které mají slibný potenciál k růstu. Které to jsou?

Akcie konopných společností

Konopný průmysl důsledkem legalizace v deseti státech USA a v Kanadě doslova rozkvetl před očima.

A jsou to právě konopné společnosti, do kterých se teď vyplatí investovat. Očekávání od těchto firem jsou velká. Například investiční společnost Cowen Group předpokládá, že do roku 2030 marihuanový průmysl udělá v hrubých ročních tržbách 75 miliard USD.

Potenciál je ve velkých i malých konopných společnostech

A o kterých nadějných konopných společnostech je řeč? Z těch velkých jsou to firmy jako je Cronos Group, Canopy Growth Corporation, Aurora Cannabis či Tilray.

Zapomínat bychom však neměli ani na drobnější marihuanové společnosti s menší tržní kapitalizací. Sem patří například kanadská společnost CannaRoyalty Corp, která sice sídlí v Kanadě, ale zaměřuje se především na americký trh, přičemž v Kalifornii je největším distributorem marihuany. V Kalifornii se očekávají hrubé roční tržby 7,7 miliard USD do roku 2022. Podobně slibné vyhlídky mají také konopné firmy Liberty Health Sciences a Planet 13 Holdings.

Nově vzniklých konopných společností je v současné době jako hub po dešti, jedná se totiž o velmi dobrou obchodní příležitost. Příležitost nejen pro samotné výrobce konopných produktů, ale také pro nákup a obchodování akcií jako CFD kontrakty.

Akcie přepravních společností

Zajímavé bude také sledovat, jak si trh rozdělí dva velcí rivalové v oblasti alternativní dopravy - Uber a Lyft. Která ze společností si ukousne víc?

Uber je starší a co do počtu zaměstnanců je 4x větší než Lyft. Před rokem tato společnost koupila firmu na sdílení elektrokol a provozuje rozvoz jídla Uber Eats. Dále navázala významné partnerství s Toyotou. Jak je vidět, tak rozhodně nezahálí.

Uber by měl na to Lyft převálcovat a stát se jedničkou na trhu, kdyby ovšem jeho jméno nepoškodily nedávné skandály okolo sexuálního obtěžování či krádeže technologií.

Lyft tak díky těmto přešlapům Uberu dostal šanci ukázat svůj potenciál. Ve Spojených státech má sice menší podíl na trhu, ale jeho vyhlídky do budoucna jsou velmi nadějné. Není tomu tak dávno, co Uber a Lyft vstoupili na burzu, o to více bude zajímavé sledovat vývoj jejich akcií.

Klasické akciové společnosti okolo kryptoměn

Kryptoměny jsou zdánlivě na opačné straně než společnosti ze dvou výše zmíněných oblastí. Virtuální měny v čele s bitcoinem si prochází krušnými chvilkami a ještě nějakou dobu patrně budou.

Na druhou stranu kryptoměny právě teď mohou být dobrou investiční příležitostí - nakoupit levně a počkat si, až jejich cena vzroste. Proto lidé teď spekulují a nakupují je za nízkou cenu. Nemusíte však kryptoměny přímo kupovat, můžete investovat do společností, které díky kryptoměnám vydělávají, i když jejich cena klesá. Zajímavé z tohoto pohledu rozhodně jsou HIVE Blockchain Technologies, IBM, Binance nebo Huobi.

Sledujte kroky Americké centrální banky

Pokud plánujete nákup akcií, určitě se vám vyplatí sledovat kroky Americké centrální banky (Fed). Onen pokles o 20% byl totiž způsoben prosincovým zvýšením úrokových sazeb o čtvrt procentní bod, tedy do pásma 2,25 až 2,50. Už počtvrté v tom roce.

Toto zvýšení Fed avizoval už v říjnu 2018 a dva měsíce na to si zažil americký akciový trh velmi krušné chvilky, byl to tak nejkritičtější prosinec od roku 1932. Kroky centrální banky hodnotu akcií ovlivňují nepřímo, působí na ně tzv. dominový efekt.

Jaké akcie vás zaujaly nejvíce? Plánujete do některých z výše zmíněných společností investovat?

Byl pro vás článek přínosný?