Hlavní navigace

Je lepší vysoká škola nebo IT certifikát?

23. 9. 2024
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: profit
Vzhledem k nárůstu náboru dovedností a požadavků na titul mají IT certifikáty svou chvíli v náborové rovnici a v postupu v kariéře. Profesionálové v oblasti IT, CIO a analytici tento trend zvažují.

Ryan Williams Sr. se při přechodu z amerického letectva ucházel o 51 pracovních míst – a dostal se na pohovor na poslední z těchto otevřených pozic.

Williams si pamatuje, že náborový manažer, bývalý americký námořník, se obzvláště zajímal o jeho certifikace.

HP Knowledge HUB pro moderní firemní IT

NOVINKA Navštivte novou speciální on-line zónu CIO Business Worldu, kde vám ve spolupráci s HP budeme průběžně radit, jak snadno a bezpečně pracovat na cestách, jak si usnadnit život používám správných nástrojů, jak zvládnout přechod z kanceláří domů a zase nazpátek a jak se přitom chovat ekologicky.

Pomoc a inspiraci pro moderní IT najdete v našem HP Knowledge HUBu.

„Byl velmi upřímný ohledně toho, co vzbudilo jeho zájem, což byla moje kombinace CISSP a PMP. Pro něj to bylo všechno o mých zkušenostech a těch certifikacích,“ říká Williams.

Williams, který odešel z letectva jako hlavní seržant, tu práci dostal. Jeho nový šéf mu sdělil, že jeho vysokoškolské tituly, včetně magisterského, neovlivnily rozhodnutí společnosti nabídnout mu tuto pozici, což pomohlo nastartovat jeho postvojenskou kariéru. Williams je nyní bezpečnostním analytikem IT ve společnosti BuddoBot.

Williamsovy zkušenosti hovoří o dlouhodobé debatě v rámci IT profese: Jakou váhu by měly mít vysokoškolské tituly při prověřování kandidátů a jsou certifikace lepším barometrem pro získání hodnotného zaměstnání?¨

Drtivou většinu pracovníků brzdí ve výkonu nedokonalé technologie. Jak to zlepšit? Přečtěte si také:

Drtivou většinu pracovníků brzdí ve výkonu nedokonalé technologie. Jak to zlepšit?

Odpověď na tyto otázky není ano ani ne, uvádí více zdrojů. Odpověď zní spíše, že záleží na různých faktorech.

IT manažeři, náboroví manažeři, náboráři, výzkumní pracovníci a samotní pracovníci říkají, že určitě existují pracovní místa – jako je to, o které se Williams ucházel v roce 2022 – kde jsou preferovány certifikace, protože naznačují, že kandidát má specifické dovednosti potřebné pro tuto práci.

„Mnoho organizací si uvědomuje, že díky tomu jsou přizpůsobivější a agilnější, než kdyby vyžadovaly především tituly,“ říká Thomas Vick, odborník na najímání technologií a poradenství u společnosti Robert Half.

Uchazeči o zaměstnání využívají k zahájení a rozvoji kariéry certifikace

Jordan Harband například zjistil, že certifikace jsou na trhu práce stále cennější.

Jak optimalizovat IT, aby bylo připraveno na turbulentní změny pracovního trhu Přečtěte si také:

Jak optimalizovat IT, aby bylo připraveno na turbulentní změny pracovního trhu

„Nemyslím si, že na většinu věcí v oblasti techniky je potřeba diplom,“ říká.

Harband, hlavní open-source architekt v HeroDevs, nesnižuje hodnotu vysokoškolského titulu. Stejně jako ostatní říká, že titul ukazuje, že kandidát dosáhl určitých znalostí a má určité rysy, jako je vytrvalost.

„Ale diplom je jedním z mnoha možných signálů, že by se někdo mohl pro tuto práci hodit,“ říká.

Předchozí pracovní zkušenosti, úspěšná školení na pracovišti, osvědčení o absolvování IT boot campů a certifikace signalizují do značné míry totéž, říká.

Navíc Harband, kterému je nyní 41, zaznamenal během své kariéry pokles poptávky po titulech. Zjistil, že organizace obvykle vyžadovaly tituly v době, když před 20 lety vstoupil do zaměstnání. Harband, který navštěvoval vysokou školu, ale nedokončil svůj titul, říká, že to pro něj znemožnilo některé příležitosti na začátku kariéry.

Exkluzivně: Česko je pro nás klíčová země Přečtěte si také:

Exkluzivně: Česko je pro nás klíčová země

Tuto bariéru dokázal překonat tím, že získal zkušenosti jako spoluzakladatel společnosti, která se vyvinula na vytváření aplikací pro iPhone pro muzikanty – to zkušenost, která mu pomohla nastartovat jeho kariéru technologa.

Od té doby nasbíral certifikace, mnohé z nich z Linux Foundation. V dnešní době už Harband necítí, že by ho jeho nekvalifikovaný status brzdil.

Benjamin Cramer také říká: „V mém případě mít certifikace vyvažuje to, že nemám žádný titul.“

Cramer se vyučil v oblasti IT, když byl americkým námořníkem a vstoupil do technologické profese poté, co před pěti lety opustil aktivní službu. Mimo jiné mu práci síťového inženýra pomohla získat certifikace CCNA od společnosti Cisco.

V posledních letech přidal několik dalších certifikací, většinou kolem Kubernetes.

Umělá inteligence není jen ta generativní, upozorňuje odborník David Filgas
Umělá inteligence není jen ta generativní, upozorňuje odborník David Filgas
0:00/

Certifikace pomáhají Cramerovi postupovat tím, že prokazují, že má specifické znalosti – stejně jako titul, říká. Také si myslí, že získání certifikace místo titulu pomohlo při vyjednávání o platu. Navíc mnoho pracovních míst, zejména v oblasti cloud computingu a kybernetické bezpečnosti, vyžaduje certifikace, nikoli tituly, dodává.

Ale certifikace, stejně jako tituly, mu mohou pomáhat jen do určité, říká Cramer, který mezitím založil cloudovou konzultační společnost KR8TOS. Dělat networking, dělat svou práci dobře a neustále se vzdělávat jsou důležitějšími prvky pro kariérní postup a úspěch, říká.

Více než akademický titul

David Foote, hlavní analytik a výzkumný pracovník společnosti Foote Partners, společnosti zabývající se technologickými analýzami a prognózami práce, hovoří o mixu kvalifikací kandidátů, které zaměstnavatelé zvažují.

„Existují certifikace, které se staly de facto standardy v mnoha zaměstnáních, zejména v oblasti informační/kybernetické bezpečnosti, architektury a projektového řízení,“ říká.

Jak zlepšit zaměstnancům IT prostředí a podpořit jejich výkon? Nahlédněme pod pokličku platformy, která to umí Přečtěte si také:

Jak zlepšit zaměstnancům IT prostředí a podpořit jejich výkon? Nahlédněme pod pokličku platformy, která to umí

Ale je to spíše o tom, že se zaměstnavatelé snaží zjistit, zda kandidát skutečně má to, co je potřeba k tomu, aby tu práci vykonával, říká Foote. Otázkou tedy není, zda „vysokoškolské tituly nebo IT certifikace jsou skutečně vyžadovány nebo preferovány pro získání technické práce. Protože nejsou. U rostoucího počtu pracovních míst se zaměstnavatelé rozhodují pro jasné známky toho, že kandidát prokázal prokazatelné schopnosti vykonávat to, co daná práce vyžaduje, bez ohledu na titul nebo certifikaci,“ říká.

Gary Flowers, CIO pro transformační a technologické služby v neziskové organizaci Year Up, s tím souhlasí.

„Na všech úrovních skutečně hledáme, zda má kandidát potřebné zkušenosti a dovednosti. Takže už to není tak, že osoba s titulem má automaticky výhodu navíc; mohu si nakonec vybrat osobu, která má certifikaci. Dnes to závisí na certifikacích, titulech a zkušenostech [kandidáta],“ říká.

Podobně tak Clyde Seepersad, senior viceprezident a generální manažer Linux Foundation Education, říká, že otázka není jedno versus druhé.

Poukazuje na to, že tituly a certifikace propůjčují držiteli různé atributy: Titul například ukazuje široký rozsah znalostí; certifikace prokazuje znalosti v konkrétní oblasti nebo dovednosti.

Seepersad říká, že zaměstnavatelé by měli určit, jaké znalosti, dovednosti a vlastnosti musejí kandidáti mít, aby uspěli v zaměstnání, a použít tyto informace k tomu, aby je mohli hodnotit, což je něco, co se děje, jak vnímá. V takových případech, kdy zaměstnavatelé potřebují specifické technické dovednosti, poptávka po pověřovacích listinách nyní často převyšuje touhu po titulech.

Na co si dát pozor? Máme seznam aktuálně využívaných metod kyberútoků Přečtěte si také:

Na co si dát pozor? Máme seznam aktuálně využívaných metod kyberútoků

Angel Ramirez si toho také všímá a vnímá certifikace jako zahájení své kariéry. Ramirez má nějaké vysokoškolské kredity, ale ne dokončený titul. Přesto říká, že potenciální zaměstnavatelé to překousli a namísto toho se zaměřili na certifikace, které má.

„Ptali se mě na můj [nedostatečný] vysokoškolský titul, ale nikoho to nezajímalo, protože jsem to kompenzoval certifikací. Mohu prokázat, že jsem tvrdě pracoval na získání všech těchto certifikací a ty dokazují, že mám tento soubor znalostí,“ říká.

Ramirez nasbíral další certifikace a prošel mnoha pozicemi, od freelancingu na pozici webového vývojáře přes softwarového inženýra a inženýra DevOps až po generálního ředitele Cuemby, jeho vlastní společnosti nabízející cloudové produkty a služby.

CS24

Říká, že klienti se ptají na jeho pověření a zajímají je certifikace, které má, nikoli titul, který nemá. A stejně to vnímá i s kandidáty, které najímá on sám.

„Jako generální ředitel jsem 100% zaměřený na to, abyste mi ukázali, že tu práci umíte,“ říká.

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.