;
Hlavní navigace

Jak z přechodu na nový operační systém získat co nejvíce výhod pro firmu

1. 3. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Jak provést migraci na Windows 7 s minimem problémů a s maximálním přínosem z hlediska výkonnosti a dalších provozních zlepšení?

Microsoft ukončí podporu Windows XP v srpnu 2014, ovšem řada dodavatelů aplikací přestane nové verze a programy s podporou Windows XP vydávat již od roku 2012. Proto je v současné chvíli ten nejvyšší čas začít přechod k novému operačnímu systému řešit.

Otázkou zůstává, jaký způsob přechodu je pro firmy nejefektivnější s největším přínosem do budoucna. Možnosti se nabízí dvě. Firmy mohou k přechodu využít buď manuální upgrade nebo celou migraci provést pomocí virtualizační technologie ve virtualizovaném desktopovém prostředí.

 

Manuální přechod není efektivní

Pokud budou přechod na nový systém provádět manuálně, musí počítat s vyšší časovou i rozpočtovou náročností. Proces manuálního přechodu má řadu kroků a je velmi náročný na čas celého IT týmu. Ten musí nejprve provést inventarizaci hardwaru a ověřit, zda stávající hardware odpovídá systémovým požadavkům nového operačního systému. Vzhledem k tomu, že nekompatibilita většiny stávajících aplikací je vysoce pravděpodobná, bude třeba provést jejich regresní testování, které je rovněž náročné na čas a finance. Časově náročný bude i další krok, kterým je při manuálním upgradu samotná fyzická instalace nového systému. Ta se musí u každého osobního počítače provádět zvlášť a většinou je třeba provádět mnoho různých upgradů najednou.

Na konci celého procesu manuální migrace budeme mít sice upgradovaný operační systém, ovšem v nemodernizovaném desktopovém prostředí, což znamená, že při jakémkoli dalším upgradu budeme muset celý pracný a nákladný proces opakovat.

 

Alternativa: virtualizace desktopů

Druhá možnost přechodu na nový operační systém je o poznání příjemnější a oproti manuálnímu upgradu nám migrace ve virtualizovaném desktopovém prostředí výrazně tento proces usnadní a urychlí a zajistí trvalý přínos podniku. Vzhledem k tomu, že většina firem buď již procesem virtualizace prošla, nebo se na něj v nejbližší době chystá, neměla by to být výrazná komplikace. A nutno říci, že pro připravovanou virtualizaci není vhodnější chvíle než teď. Díky virtualizaci osobních počítačů jsou pak všichni uživatelé připojeni k síti prostřednictvím jediného centrálního počítače či serveru umístěného v datovém centru.

Řešení určených k virtualizaci je na trhu několik, jedním z nich je například VMware View. S pomocí tohoto řešeí je možné poskytovat osobní počítače z datového centra formou bezpečné řízené služby.

 

Jaké výhody získáme?

Při porovnávání těchto dvou možností přechodu na nový operační systém je třeba poznamenat, že při manuálním přechodu může celý proces trvat měsíce nebo i roky, záleží na velikosti společnosti. Při migraci ve virtuálním prostředí je možné provést hromadnou instalaci, která zabere pouze několik hodin. Už tady můžeme vidět nejen jasnou časovou úsporu, ale také finanční úsporu a to díky ušetřeným nákladům na IT pracovníky. Snadnější je také migrace kritických a na míru sestavených aplikací. Pokud je totiž aplikace vhodná pro virtualizaci, je možné ji „zabalit“ a poskytnout během několika dní s výrazně nižšími náklady.

Další výhodou provozu virtualizovaného desktopového prostředí je nejen snadnější a levnější migrace na novou verzi Windows, ale také fakt, že veškeré budoucí hromadné instalace, upgrady a bezpečnostní opravy budou snadnější na správu.

Ve výsledku se IT systém stává méně poruchový, čímž je možné uvolnit IT odborníky, kteří se tak mohou soustředit například na vývoj nových konkurenceschopných inovačních produktů místo neustálé instalace nových programů a jejich údržby.

Přechod na desktopové virtualizační řešení spojený s migrací na nový operační systém přináší podniku také spoustu výhod. Nejen že se zvýší úroveň služeb a zefektivní se podpora koncových uživatelů, ale zvýší se také možnost pracovat bezpečně a efektivně na dálku prostřednictvím mobilních zařízení. Jednoduše řečeno přináší jedno jediné uživatelské prostředí bez problémů odkudkoli.

ICTS24

 

Autor je Enterprise Account Manager ve společnosti VMware