Hlavní navigace

Jak vybrat vhodný webhosting?

25. 7. 2023
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: shutterstock
Lidé pomalu opouští od sledování televize a většinu svých volnočasových aktivit přesouvají do online prostoru. Pokud chcete v dnešním světě udržet krok s konkurencí, je nutné, aby vaše webové stránky byly vždy dostupné. Jak na to? Vyberte kvalitního poskytovatele webhostingu.

Co je to webhosting? 

Webhosting je online služba, která zpřístupňuje obsah vašeho webu na internetu. Zakoupením této služby si pronajmete místo na fyzickém serveru poskytovatele, kam můžete nahrát všechny soubory a data vašeho webu.  

Server, který provozuje webhosting, je fyzický počítač, který běží nepřetržitě, aby byl váš web neustále dostupný pro návštěvníky. Jakmile návštěvník zadá název adresy do prohlížeče, server přenese všechny potřebné soubory k načtení vašeho webu.  

Webhostingsi můžete zřídit i sami doma, ale vyžaduje rozsáhlé technické znalosti, dostatečný hardware a software, stabilní internetové připojení, nepřetržitý chod a pravidelné aktualizace.   

V případě využití webhostingových služeb poskytovatel zajišťuje, že vaše stránky budou fungovat optimálně a budou lépe zabezpečeny. Kromě toho vám odpadnou výše zmíněné starosti.  

Jak vybrat nejlepšího webhostingového poskytovatele? 

Na trhu jsou spousty poskytovatelů webhostingu, a tak je dobré si shrnout pár kritérií, které by vám s jejich výběrem mohly pomoct. 

Cena 

Stejně jako u všeho i u webhostinguplatí, že nejlevnější nemusí být nejlepší. Proto byste se neměli řídit pouze cenou. V důsledku výběru levnější varianty, by vás pár ušetřených desítek korun měsíčně mohlo vyjít na mnohonásobně vyšší ztráty. Při špatném výběru webhostingu, by váš server nemusel být vždy dostupný a přišli byste tak o potenciální zákazníky. Proto není dobré se při výběru řídit primárně cenou, ale i jinými parametry. 

Správa vašeho webhostingové účtu 

Abyste mohli provádět drobnou údržbu webhostingu, je vhodné vybrat poskytovatele s přívětivým uživatelským prostředím, kde to zvládnete bez pomoci technické podpory. Je dobré mít na paměti, že, některé webhostingové služby vyžadují poplatek při každém administrátorském zásahu. 

Dostupnost 

Kvalitní webhostingové společnosti by měli garantovat nejméně 99% dostupnost a ideálně vás v případě plánované odstávky upozornit s dostatečným předstihem.  

Technická podpora 

S každou minutou, kdy váš web nefunguje, přicházíte o potenciální zákazníky. Z tohoto důvodu je vhodné volit poskytovatele s nonstop podporou, která váš problém vyřeší v co nejkratším čase. 

Bezpečnost 

Ujistěte se, že vámi vybraný poskytovatel má pokročilou ochranu, která váš web uchrání před DoS/ DDoS útoky. 

Hodnocení 

Stejně jako u mnoho jiných věcí a služeb, i tady platí, že hodnocení ostatních uživatelů vám může pomoct s výběrem té správné firmy nabízející webhosting. V některých recenzích se dozvíte zajímavé informace, které ani sami poskytovatelé neuvádí na svých stránkách. 

Bez funkční webové stránky jste v dnešní době ztraceni. Ke správnému fungování vašeho webu je nutné vybrat kvalitního poskytovatele webhostingu, který vám poskytne hosting s nepřetržitým monitoringem a podporou. 

Byl pro vás článek přínosný?