Není se co divit, že hmotnost mnoha počítačových expertů rozhodně není ideální. Ti, kteří „zatím“ netloustnou, se často potýkají se zažívacími problémy (často průjmy, pocity nafouknutého břicha) a únavou. Řešení by bylo samozřejmě snadné – stačí se více věnovat jídelníčku, pravidelně si nakupovat, vařit si. Jenže právě na tohle ajťáci nemívají čas. Jak z toho tedy ven? Pokud nechcete být obézní nebo mít kondici starce, bude potřeba udělat alespoň nějaký kompromis.
1. Nepijte, resp. maximálně omezte pití slazených nápojů
Energy drinky, slazené nápoje nebo i jen slazená minerální voda dokážou neuvěřitelně navýšit energetický příjem. Někteří lidé mají tyto nápoje jako základnu svého pitného režimu.
Velké množství cukru obsahují i džusy. Ty jsou jistě vhodnější volbou než colové nápoje, ale energetický obsah je s nimi srovnatelný. Vypít litr pomerančového 100% džusu znamená přijmout 1 870 kJ, což je jen o něco méně, než má 100 g čokolády.
Příjem přirozeně se vyskytujících cukrů (z ovoce, zeleniny, mléčných výrobků) by neměl převýšit 10 % celkového energetického příjmu, příjem volného cukru (z nápojů, cukr přidávaný v průběhu technologického zpracování potravin, cukr určený k doslazení) má být co nejnižší, nejvíce 8–10 %.
Problém s cukrem spočívá ve vytvoření návyku na sladkou chuť, čisté vody se prostě nenapijete. Nejvhodnějším řešením není ani „přesedlat“ na light nápoje. Sice se zbavíte energetické zátěže z cukrů, ale stále bude přetrvávat návyk. V případě colových nápojů je na škodu i přítomná kyselina fosforečná. Sladké chuti se nelze odnaučit hned, proto dávky cukru postupně snižujte.
2. Zlepšete jídelníček
Jak se říká: „ Nemusí pršet, hlavně když kape.“ Toto heslo může pasovat i na vaše stravovací zvyklosti – nemusíte jíst ukázkově, ale stravovat se pouze jídly z fast foodu také nelze.
3. Štěstí přeje připraveným
Zase skončíte u pizzy, protože lednička opět zeje prázdnotou? Jestliže chcete jíst lépe, musíte mít doma alespoň základní potraviny – jogurty, tvaroh, vejce, šunku, sýr, ve spíži sterilovanou zeleninu a luštěniny, rybičky, dále nesmí chybět pečivo (zásoba může být v mrazáku), rýže, těstoviny, samozřejmě olivový a řepkový olej, oblíbené a základní koření. V mrazáku mějte různé druhy zeleniny (stačí jen orestovat a podávat), mražené drobné plody (hrst borůvek, hrnek mléka a svačina je hned hotová) a na porce rozdělené maso.
Autorka je dietoložka, odbornice na výživu a odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju.