Hlavní navigace

ICT Unie a Ministerstvo vnitra ČR budou spolupracovat na rozvoji eGovernmentu

19. 12. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Sergey Nivens - Fotolia.com
Ministerstvo vnitra a ICT Unie uzavřely 17. prosince 2014 memorandum o spolupráci. Chtějí tak koordinovaně přispět k dalšímu rozvoji eGovernmentu a efektivnímu i transparentnímu fungování veřejného sektoru v České republice.

Podle podepsaného memoranda se bude ICT Unie podílet na přípravě vybraných státních koncepcí, strategií a akčních plánů pro oblast eGovernmentu jako připomínkové místo v rámci interních připomínkových řízení Ministerstva vnitra nebo i participací na veřejných projednáváních těchto dokumentů.

Jedním z hlavních cílů spolupráce je, aby tuzemský ICT průmysl dokázal být akcelerátorem konkurenceschopnosti a prosperity České republiky. „Je dobrou zprávou, že si koaliční vláda uvědomuje dosud nedostatečně využitý potenciál sektoru informačních a komunikačních technologií v naší zemi a chce s tím něco dělat. Svědčí o tom řada plánovaných opatření týkajících se oblasti ICT, například rozšíření vysokorychlostních přístupových sítí k internetu nebo právě rozvoj eGovernmentu,“ uvedl prezident ICT Unie Svatoslav Novák.

„Budeme také minimálně dvakrát ročně organizovat kulatý stůl, který by se měl stát prostorem pro diskuzi a výměnu zkušeností mezi námi a odbornou veřejností,“ řekl náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie Jaroslav Strouhal. Podle úspěšných zahraničních vzorů má být také v České republice vytvořena Národní architektonická rada eGovernmentu.

Čtěte také:
→ ICT Unie kritizuje způsob řízení e-Governmentu v Česku
Nespokojila se ovšem jen s kritikou, ale zformulovala i doporučení pro jeho zlepšení.
→ Česká digitální ekonomika zatím míří na slepou kolej
Ačkoli má Česko dlouholetou průmyslovou tradici, zavedená odvětví se dnes destabilizují kvůli rychlým technologickým změnám. Česká digitální ekonomika přitom může do roku 2020 zaměstnat až 5% výdělečně aktivní populace.

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

G+

Byl pro vás článek přínosný?