Hlavní navigace

HP kupuje za 13,9 miliardy dolarů za EDS

20. 5. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Společnosti HP a EDS oznámily podepsání definitivní dohody, na jejímž základě bude společností HP koupena společnost EDS za 25 amerických dolarů na akcii, tedy celkem za zhruba 13,9 miliardy amerických dolarů.

Společnosti HP a EDS oznámily podepsání definitivní dohody, na jejímž základě bude společností HP koupena společnost EDS za 25 amerických dolarů na akcii, tedy celkem za zhruba 13,9 miliardy amerických dolarů.

Podmínky transakce byly jednomyslně schváleny představenstvy společností HP i EDS.

Transakce by měla být uzavřena ve druhém pololetí kalendářního roku 2008 a očekává se, že více než zdvojnásobí tržby HP ze služeb, které za fiskální rok 2007 činily 16,6 miliardy amerických dolarů. Podniky služeb obou společností ke konci fiskálního roku 2007 zaznamenávaly souhrnné roční tržby přes 38 miliard amerických dolarů a zaměstnávaly 210 000 lidí ve více než 80 zemích světa.

HP má v plánu vytvořit novou podnikovou skupinu pod značkou „EDS – an HP company“, která bude sídlit ve stávajícím ústředí EDS v texaské metropoli Plano. EDS má být podle plánů HP po uzavření transakce nadále vedena stávajícím předsedou představenstva, prezidentem a generálním ředitelem Ronaldem A. Rittenmeyerem, který se stane členem představenstva HP a bude podléhat předsedovi představenstva a generálnímu řediteli HP Marku Hurdovi.

„Spojením společností HP a EDS vznikne vedoucí síla na globálním trhu IT služeb,“ řekl Mark Hurd. „Společně budeme silnějším obchodním partnerem, takže budeme zákazníkům schopni poskytovat nejširší i nejvíce konkurenceschopné portfolio produktů a služeb v odvětví. Posiluje to naše odhodlání pomáhat zákazníkům dosahovat lepších výsledků prostřednictvím správy a transformace technologií.“

HP očekává, že transakce bude mít růstový účinek na její non-GAAP zisk za fiskální rok 2009 a růstový vliv na GAAP zisk za rok 2010.

„V první řadě je to skvělá transakce pro naše akcionáře, jimž přináší obrovskou prémii k ceně našich akcií,“ doplnil Ronald A. Rittenmeyer. „Je také přínosná pro naše zákazníky, neboť spojení dvou globálních společností a schopností našich zaměstnanců podpoří inovace, stejně jako zvýší hodnotu našich služeb v širokém spektru odvětví. Zároveň to výrazně posílí naši alianci Agility.“

HP akvizicí společnosti EDS posílí svou pozici v oblasti služeb, což je jejím dlouhodobým cílem. Mezi konkrétní služby, které spojené společnosti nabídnou, patří: IT outsourcing zahrnující služby datových center, služby pro pracoviště, síťové služby a řízené zabezpečení, outsourcing podnikových procesů včetně vyřizování nároků na nemocenskou, finanční zpracování, outsourcing CRM a HR, aplikace včetně vývoje, modernizace a správy, poradenství a integrace, a také technologické služby. Spojená společnost bude těžit z rozsáhlých zkušeností s nabídkou řešení pro zákazníky ve státní správě, ve zdravotnictví, výrobě, finančních službách, energetice, dopravě, komunikacích, spotřebním průmyslu a maloobchodě.

Podle podmínek dohody o fůzi obdrží akcionáři společnosti EDS 25 amerických dolarů za každou kmenovou akcii EDS, kterou budou vlastnit k datu uzavření fůze. Akvizice podléhá obvyklým podmínkám včetně schválení domácími i zahraničními regulačními úřady a souhlasu akcionářů společnosti EDS.

Autor článku