Hlavní navigace

Google podporuje projekt, který by mohl vést k nižší ceně internetu

8. 10. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: a4ai.org
Internetový gigant stojí za sdružením Alliance for Affordable Internet, které se zaměřuje především na rozvojové země.

Nové sdružení Alliance for Affordable Internet (A4AI) si klade za cíl dosáhnout, aby cena za širokopásmové připojení k internetu nepřesáhla pět procent měsíčního příjmu. Vysoká cena konektivity by totiž mohla omezit rozvoj vysokorychlostního internetu především v rozvojovém světě. Projekt zaštítil svým jménem i „vynálezce internetu“ Tim Berners-Lee.

V některých zemích rozvojového světa totiž náklady na pevné připojení k síti sítí mohou činit až třetinu měsíčního přijmu. Toto číslo plyne ze statistik Mezinárodní telekomunikační unie.

„Smysl nového sdružení je jednoduchý - většina lidí na světě není ještě online, zpravidla proto, že si to nemohou dovolit,“ komentoval vznik A4AI Berners-Lee. Cena připojení, která nepřesáhne dvacetinu průměrného příjmu, by jistě urychlila rozvoj internetu v méně rozvinutých zemích. V současné době využívá třeba v Africe připojení k internetu pouhých 16% obyvatel.

Google ponese v projektu A4AI největší břímě jeho financování. Není to ostatně první počin této firmy při snahách o rozšíření připojení v rozvíjejících se zemích. Již dříve spustil projekt Loon, který využíval pro komunikaci horkovzdušných balonů. Google také stojí za rozšíření interneu v Africe pomocí nepoužívaných kanálů určených původně pro televizní vysílání.

Sdružení ještě letos začne pracovat ve dvou až třech vytipovaných zemích a jejich počet navýší do roku 2015 na 10.

Zdroj: IDG News Service

CS24

Čtěte také:
→ Project Loon - bezdrátové připojení k internetu od Googlu

G+