Hlavní navigace

Gartner poodhalil trendy pro rok 2014, ve fóru budou 3D tisk i SDx

7. 11. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © ra2 studio - Fotolia.com
V roce 2014 se osobní cloud dostane do další fáze a přijdou nové chytré přístroje. Zároveň budeme více slýchat také o trendu tzv. „Web-scale IT". Tato a další témata se objevují v žebříčku 10 žhavých trendů, které Gartner zahrnul do svého výhledu pro příští rok.

Odborníci z analytické společnosti Gartner zveřejnili svůj seznam 10 trendů, které by se měly v roce 2014 a dále do budoucna silně projevovat ve světě informačních technologií. Některé body jsou jasné a dovolila by si je předpovědět většina z nás. Sem spadá například internet věcí nebo cloud. Jiné trendy se řadí mezi čerstvější a teprve se nás chystají naplno zasáhnout, to se týká především položek typu 3D tisku. Podívejme se tedy blíže na některé konkrétní trendy, které Gartner očekává pro příští rok.

Správa zařízení BYOD
Nečekané následky trendu BYOD (Bring your own device), kdy si zaměstnanci do firem nosí a využívají vlastní zařízení, zdvojnásobí nebo dokonce ztrojnásobí objem mobilní pracovní síly. Dodržování pravidel pro využívání soukromě vlastněných přístrojů musí být neustále kontrolováno, samotná pravidla je v případě potřeby nutno aktualizovat. Většina firem má dnes nastavenou politiku jen pro zaměstnance, kteří se k internetu připojují prostřednictvím firmou vlastněných přístrojů. To se musí změnit tak, aby pracovníci s vlastními mobily, tablety či přenosnými počítači přesně věděli, co smějí a co nikoli.

Mobilní aplikace
Odborníci Gartneru předpovídají, že se během roku 2014 zvýší výkon jazyku Javascript, díky čemuž se HTML5 a webové prohlížeče budou ve větší míře stávat standardním prostředím pro vývoj podnikových aplikací. Gartner doporučuje, aby vývojáři vytvářeli pokročilejší uživatelská rozhraní, která budou zahrnovat hlasové funkce a video, díky čemuž budou uživatelé komunikovat novými způsoby. Mobilní aplikace budou stále rozšířenější, zatímco objem tradičních aplikací se bude zmenšovat.

Software Defined Anything (SDx)
Trend Software Defined Anything zahrnuje řadu projektů postavených na podobné vizi – např. OpenStack, OpenFlow, Open Compute Project nebo Open Rack. Zjednodušeně řečeno má SDx přinášet lepší standardy pro budování (programování) infrastruktury a zajištění vzájemné kompatibility datových center, to vše postavené na automatizaci, kterou přináší cloud computing, DevOps a rychlé zajišťování infrastruktury. Koncoví zákazníci tak budou těžit z větší jednoduchosti, potenciálu pro snižování nákladů a možností konsolidace.

Kompletní seznam 10 trendů pro rok 2014 podle Gartneru:

  • Rozmanitost mobilních zařízení a jejich správa
  • Mobilní aplikace
  • Software Defined Anything (SDx)
  • Nové chytré přístroje a zařízení
  • 3D tisk
  • Internet věcí
  • Hybridní cloud a IT jako zprostředkovatel služeb
  • Cloud/klient architektura
  • Éra osobního cloudu
  • Web-Scale IT (poskytování IT služeb pomocí webu v masivním rozsahu)


Zdroj: Gartner

Byl pro vás článek přínosný?