Hlavní navigace

Gartner: firemní výdaje na IT vzrostou příští rok o 3 procenta

21. 10. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ve srovnání s loňským poklesem o 5,2 procenta jde o důležitou změnu trendu

Celosvětové výdaje firem na IT se dle analytické společnosti Gartner zvýší z letošních 2,38 miliard dolarů na 2,46 miliard v roce 2011.

Firemní výdaje spojené s IT technologiemi by měly dle společnosti Gartner růst i v dalších letech, očekává se však spíše pozvolný nárůst; firemním rozpočtům by mělo trvat několik let, než dosáhnou předkrizové výše. „Během následujících pěti let  budou růst firemní IT výdaje jen mírně, v roce dosáhnou výše 2,8 miliard dolarů,“ uvádí Gartner.

„Tahounem růstu budou především rozvíjející se trhy, zde bude růst výrazně vyšší než v rozvinutých ekonomikách. V některých klíčových sektorech, jako jsou výroba či finanční služby, pak není možné očekávat návrat IT rozpočtů na předkrizovou úroveň dříve než v roce 2012 až 2013,“ uvedl globální vedoucí výzkumu Peter Sondergaard na konferenci Symposium/ITxpo v americkém Orlandu.

Jakkoliv není možné v nejbližších letech čekat zásadní růst IT výdajů, v porovnání s uplynulými lety jde o velmi nadějná čísla. Rok 2009, kdy IT výdaje poklesly o 5,2% totiž Gartner označil za „dosud nejhorší“.

Stejně jako další analytické společnosti však i Gartner upozorňuje, že mimo hru není nebezpečení opětovného pádu rozvinutých ekonomik do recese (tzv. double-dip či „w-shape“ recese), v tom případě by i IT výdaje opět klesaly.

Zdroj: Network World, Gartner

Byl pro vás článek přínosný?