Hlavní navigace

Firmy přecházejí z videokonferencí na virtuální setkání

5. 6. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Zatímco klasické videokonference jsou využívány méně než půl hodiny denně, systémy pro virtuální setkání se používají v průměru pět hodin denně.

Podniky, které v rámci zrychlení organizačních procesů používají nástroje pro komunikaci na dálku, začínají přecházet z videokonferencí na virtuální setkání. Zatímco klasické videokonference jsou využívány méně než půl hodiny denně, systémy pro virtuální setkání se používají v průměru pět hodin denně. Rostoucí oblibu těchto systémů potvrzují i prodejní výsledky společnosti Cisco, které se za poslední rok a půl podařilo prodat 500 jednotek řešení Cisco TelePresence.

„Trh řešení pro virtuální setkání v posledních čtvrtletích výrazně roste,“ říká Ira Weinstein, analytik a partner společnosti Wainhouse Research. „Oproti tradičním videokonferencím poskytují virtuální setkání dojem živé osobní schůzky účastníků, avšak bez jakékoli nutnosti cestování. Společnost Cisco se s pěti sty prodanými jednotkami během posledních 18 měsíců stala lídrem tohoto rostoucího odvětví."

Řešení Cisco TelePresence bylo uvedeno na trh v říjnu 2006, a se současným více než stem zákazníků v 95 městech a 29 zemích celého světa se stalo nejrychleji rostoucí technologickou novinkou firmy. Většina z 500 objednaných jednotek je již nainstalována v pobočkách i centrálách podniků, využití však našla například i v globálních dobročinných organizacích. Cílem společnosti Cisco je v nejbližší době dosáhnout počtu 750 objednaných jednotek TelePresence.

„Již v době uvedení technologie Cisco TelePresence jako nové kategorie v oblasti komunikací a vzdálené spolupráce jsme předpokládali, že možnosti této technologie výrazně napomohou obchodním cílům firem," říká Charles Stucki, viceprezident a generální ředitel divize Cisco TelePresence Systems. „Ve vývoji této rychle se rozšiřující technologie, která mimo jiné výrazně ulehčuje spolupráci zaměstnanců, pokračujeme i nadále.“

Pro další rozšiřování své nabídky zákazníkům uzavřela společnost Cisco partnerství s telekomunikační firmou AT&T. Ta začne pod názvem „AT&T Telepresence“ dodávat od druhé poloviny tohoto roku řešení, které kombinuje možnosti Cisco TelePresence s možnostmi telekomunikačních sítí AT&T na bázi IP a VPN. Nabídka bude zaměřena na zákazníky z oblasti zdravotnictví, high-tech výroby, maloobchodu a veřejné správy.

Cisco TelePresence je součástí portfolia Cisco Unified Communications, které organizacím umožňuje rychleji přijímat rozhodnutí v celém řetězci dodavatelů, partnerů a zákazníků. Pomáhá tak zkrátit obchodní a vývojové cykly, zvyšuje efektivitu práce a podporuje ekologicky odpovědné podnikání. Společnost Cisco odhaduje, že nasazením řešení TelePresence se ve firmách již podařilo ušetřit více než 60 milionů dolarů.

Koncept vzdálené spolupráce z dílny společnosti Cisco počítá se sítí jako platformou poskytující jednotný pracovní prostor napříč různými typy koncových zařízení, operačními systémy, pevnými a bezdrátovými sítěmi a firemními aplikacemi. Zákazníci po uskutečnění této vize získají mocný nástroj pro hladkou spolupráci, ať už se k síti připojí kdekoli a kdykoli.

Autor článku