Hlavní navigace

Finance: Daňová kontrola nemusí být katastrofa

23. 4. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Je veřejným tajemstvím, že daňové kontroly v letošním roce přitvrdí. Ale existuje jednoduchá možnost, jak s daňovými experty ze státní správy držet krok: spojit se s profesionály.

Ti nabízejí kvalitní servis, zkušenosti a hlavně znalost všech potřebných zákonů. V současné době navíc existuje způsob, jak už dnes vyřešit všechny budoucí kontroly – a to levně.

„Zjednodušeně řečeno je daňová kontrola proces, který se svým charakterem velmi blíží například soudnímu řízení. Obžalovaná strana má stejně jako kontrolovaný podnikatel určité povinnosti, ale také práva. Jiná věc je, jestli obžalovaný, nebo v tomto případě kontrolovaný podnikatel, svá práva zná,“ řekl Miroslav Severa, obchodní ředitel společnosti Zada. „A navíc – u soudního procesu je přítomna třetí strana, tedy nezávislý soudce. U daňové kontroly nikoliv, a finanční úředník se tak ve sporném okamžiku kontroly logicky přikloní na stranu státu. Schopný daňový poradce, který je u kontroly od samého počátku, může velice pomoci. Existuje navíc řešení, jak si daňového poradce na kontrolu koupit a přitom finančně nevykrvácet – situace se jen musí řešit dopředu.“

Služby profesionálů pak vyjdou v případě kontroly výrazně levněji než služby samostatného, jednorázového daňového poradce. Poradci tak zastupují klienty při daňových kontrolách a současně společnost nabízí i právní pomoc. Klient tak má jistotu, že vše proběhne podle pravidel, podle práva a budou dodrženy všechny jeho povinnosti s kontrolou spojené. Rovněž má jistotu, že v okamžicích sporů s úředníky je jeho problém řešen bez emocí, v klidu a řešení se opírá o zákony a právo. Profesionálním přístupem a se znalostí situace se dají ušetřit až statisíce korun na doplatcích.

CS24

Odborníci nejen z daňového sektoru se shodují na tom, že Češi mají většinou nízké právní povědomí, a je pro ně tedy důležité, aby v právních nebo i finančních věcech řešili situace s odborníkem – právníkem, daňovým poradcem. „Z vlastní zkušenosti vím, že Češi často k úředním záležitostem přistupují lehkovážně. Může se pak stát, že musí třeba zaplatit víc, než musí, nebo nedostanou to, co by si po právu zasloužili. A nemusí se jednat jen o právní spory, výpovědi, obchodní jednání, týká se to i daňových kontrol. Vždycky všem radím, aby požádali o pomoc odborníka dříve, než je pozdě. A je vlastně jedno, o jakou kauzu se jedná,“ doplnil Martin Grubner, advokát a majitel advokátní kanceláře Grubner Legal.

Situací, kdy si podnikatele finanční úřad může všimnout, je dlouhá řada. „Kontroly již nemohou chodit jen tak namátkově, musí vždy udat důvod. Důvody k finanční kontrole mohou být například dlouhodobě vykazovaná ztráta, nadměrné odpočty DPH či nesrovnalosti v daňových přiznáních a často se stává, že pokud kontrolují jiného podnikatele, třeba dodavatele, zaměří se na základě nejasností v jeho účetních výkazech i na jeho partnery,“ uzavřel Miroslav Severa, obchodní ředitel společnosti Zada.