Hlavní navigace

Facebook a Google znovu dominují seznamu nejoblíbenějších aplikací

5. 1. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © DigiClack - Fotolia.com
Společnosti Facebook a Google uzavřely rok 2016 faktickým duopolem. Alespoň pokud jde o žebříček nejpopulárnějších mobilních aplikací.

Obě společnosti v uplynulém roce výrazně rozšířily svou dominanci mezi 10 nejpopulárnějšími mobilními aplikacemi ve Spojených státech (a velice pravděpodobně i v dalších částech světa). Vyplývá to z dat výzkumné firmy Nielsen. Ta vypočítala průměrný počet unikátních uživatelů aplikací mezi lednem a říjnem 2016 a zveřejnila i meziroční procentuální změny za 12měsíční období končící říjnem.

Facebook v žebříčku drží hned dvě první příčky s Facebookem a Facebook Messengerem, a do seznamu proklouzla na osmém místě i jeho aplikace Instagramu, která je i na druhém místě v kategorii skokan roku. Průměrný počet unikátních mobilních uživatelů Facebooku v daném období vzrostl meziročně o 14 procent na 146 milionů uživatelů. Uživatelstvo Facebook Messengeru vzrostlo o 28 procent na 129,7 milionu duší. A Instagram skočil o 36 procent na 74,7 milionu uživatelů, tvrdí Nielsen.

Uprostřed seznamu pak dominuje Google, což odpovídá výsledku jiné analytické firmy, comScore, z května 2016. Google má po Facebooku a Facebook Messengeru pět dalších nejpopulárnějších mobilních aplikací mezi americkými uživateli smartphonů.

Nejpopulárnější aplikace Googlu, YouTube, dosáhla počtu 113,7 milionu uživatelů a vyrostla o 20 procent. Google Maps rozšířily počet svých uživatelů v porovnání s rokem 2015 o 22 procent na 105,7 milionu uživatelů. Google Search (vyhledávač) rostl o 9 procent na téměř 104 milionů lidí, a Google Play zakončil rok s 8procentní mírou růstu a průměrným počtem unikátních uživatelů 99,8 milionu. Také Gmail rostl, a to dvouciferně o 18 procent meziročně na téměř 88,6 milionu uživatelů.

Na nejlepší cestě ukončit duopol Facebook-Google jsou Apple, Amazon a Snapchat. Apple Music zaujalo devátou příčku v hodnocení Nielsenu se 68,4 miliony uživatelů. Nejlepší desítku pak zakončil Amazon se 65,5 mil. Uživatelů se 43procentním meziročním růstem.

Zdroj: CIO.com

Byl pro vás článek přínosný?