Hlavní navigace

EMC uvádí flash disky pro datová úložiště

18. 1. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Společnost EMC, vedoucí světový výrobce řešení pro ukládání a správu dat, dnes jako první prodejce firemních datových úložišť integrovala do svého portfolia klíčových produktů pevné disky založené na technologii flash (solid state drives (SSD)).

Pevné flash disky využívají flashové paměti k ukládání a zpřístupnění dat. Jejich přístupová doba je o řád rychlejší než současné nejrychlejší harddisky a potřebují výrazně méně energie pro svůj provoz. Systém datových úložišť Symmetrix DMX-4 je jediný současný systém datových úložišť pro firemní využití na celém trhu, který využívá tuto technologii. EMC tento systém, který nabízí obrovský výkon pro kriticky důležité aplikace, již dlouhodobě testovala.

EMC tyto flash disky pro systém Symmetrix DMX-4 využila proto, aby dosáhla ultra rychlého výkonu čtení/zapisování, vysoké spolehlivosti a integrity dat. Technologie vznikla podle stávajících specifikací EMC a s využitím flash technologie typu single-layer cell (SLC), která je kombinovaná se sofistikovanými ovladači. Tyto disky byly testovány a mají kvalifikaci, aby vydržely intenzivní nápor práce náročných aplikací datových úložišť, které potřebují velké firmy. EMC tak stále pokračuje v inovacích, díky kterým je Symmetrix už více než deset let vedoucím produktem v oblasti platforem datových úložišť pro velké firmy. Společnost dále optimalizovala operační software Symmetrix DMX-4, aby mohl plně využít síly a hodnoty, kterou technologie flash datových úložišť přináší do vysoce výkonných prostředí datových úložišť. Flash disky umožňují kupříkladu jednoduše alokovat, spravovat, replikovat a přesunovat data mezi flash disky a tradičními diskovými jednotkami připojenými přes Fibre Channel a SATA, které jsou umístěné ve stejném poli.



Flash disky nemají žádné mechanické komponenty, a proto vyžadují méně energie. V poli datových úložišť mohou flash disky uložit až terabajt dat a potřebují k tomu o 38 % méně energie než tradiční mechanické diskové jednotky. Jeden flash disk tak nahradí 30 Fibre Channel harddisků s rychlostí 15,000 RPM. To se promítá v dramatickém snížení spotřeby energie až o 98 %, pokud jsou porovnávány transakce provedené za vteřinu.

Technologie datových úložišť založená na flash discích je ideálně přizpůsobená k tomu, aby podporovala aplikace, které potřebují velmi rychle zpracovávat velké objemy dat. Může jít o měnové trhy a elektronické obchodní systémy, zpracovávání dat v reálném čase, zpracovávání transakcí pomocí hlavních serverů a mnoho dalších. Systémy datových úložišť s flash disky pro velké podniky mohou nabídnout čas odpovědi v řádech milisekund, což je až desetkrát rychlejší než tradiční diskové jednotky 15,000 RPM Fibre Channel. Kupříkladu provozovatelé kreditních karet mohou zpracovat až šestkrát více informací, ze kterých se vyhodnocují možné podvody, v daném časovém objemu. Dříve by za stejnou dobu stihly vyhodnotit pouze jednu jedinou transakci.



Tato nová třída pevných datových úložišť, "nultá třída", je plně podporována sadou software pro správu datových úložišť Symmetrix, díky čemuž mohou správci datových úložišť zjednodušit alokaci prostoru všech tříd datových úložišť. To je možné díky pokročilým nástrojům pro správu, včetně dynamického rozdělování paměti cache, technologie virtuálních LUN, správy kvality služeb a nyní virtuálního alokování, což zjednodušuje celkovou správu a výkon aplikací.

Systémy Symmetrix DMX-4 nově podporují diskové jednotky SATA II o kapacitě jeden terabajt, a EMC tak dále zvyšuje hustotu datových úložišť, čímž současně snižuje energetickou náročnost. Systém Symmetrix DMX-4 podporuje flash disky, diskové jednotky propojené technologií Fibre Channel a diskové jednotky SATA. Nabízí tak v jednom balíčku tu nejširší možnost třídění úložného prostoru, což umožňuje konsolidaci všech aplikačních vrstev v rámci jednoho systému. Symmetrix DMX-4 optimalizuje díky hierarchicky tříděnému datovému úložišti dostupnost dat, nároky na dostupnost a funkčnost software s kapacitou a náklady. Proto nabízí ten nejlepší výkon, odolnost a energetickou úspornost, které jsou dnes v tomto oboru možné.