Hlavní navigace

Dobrá škola, základ úspěšné IT kariéry

12. 6. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © raven - Fotolia.com
Nejžádanějšími vysokoškolskými obory jsou programování, informační systémy a bezpečnost. Absolventi těchto disciplín zároveň mají nejlepší předpoklady pro uplatnění v ICT praxi.

Kapacita informatických oborů na vysokých školách roste, zájem studentů a jejich počty na univerzitách také. IT branže přesto stále trpí nedostatkem kvalitních lidí. Kdo na sobě během studia „maká“, může se těšit na nadprůměrný nástupní plat a zajištěnou pracovní budoucnost. Magazín CIO Business World se pokusil zmapovat aktuální situaci na straně informatických fakult českých veřejných a soukromých vysokých škol i na straně zaměstnavatelů.

Dvoutřetinová „úmrtnost“ a nástup 35 tisíc

„Naši absolventi nacházejí uplatnění jak ve velkých firmách, tak i v ekosystému menších, dynamických ICT společností, většinou s českými majiteli. Stejně tak absolventi zakládají startupy či nacházejí uplatnění v zahraničí u nejlepších firem,“ vypočítává Pavel Tvrdík, děkan Fakulty informatiky (FIT) na Českém vysokém učení technickém.

Nejnovější fakulta ČVUT – byla založena v létě 2009 – eviduje každý rok nárůst zájmu studentů, jen na bakalářské studium si vloni podalo přihlášku více než dva tisíce zájemců. „Do prvních ročníků se zapsalo asi 800 studentů bakalářských programů a 250 nových studentů magisterského programu. Úspěšnost studia je tedy asi třetinová, respektive 60procentní u magistrů,“ vysvětluje Tvrdík.

Dvoutřetinová „úmrtnost“ studentů zhruba odpovídá současným poměrům v technologickém vysokoškolském vzdělávání. Na absolventy FIT ČVUT však na trhu práce čeká velmi zajímavá motivace. „Průměrný nástupní plat našich absolventů dosahuje 35 tisíc korun, ale výjimkou není ani ,nástup‘ přes 50 tisíc. Tento ukazatel je oborově závislý, takže například v oboru počítačové bezpečnosti jsou nástupní platy ještě vyšší,“ řekl Tvrdík magazínu CIO BW.

Velmi podobná data uvádí i konkurenční fakulta na ČVUT, Fakulta elektrotechnická (FEL), ze které se FIT před časem odštěpila po rozšíření katedry počítačů. „Ročně otevíráme 600 míst v bakalářských informatických programech a 200 v magisterských. Počet absolventů se pohybuje kolem 170 u bakalářů a 140 u magistrů,“ popisuje Libuše Petržílková, PR manažerka FEL ČVUT.

Oblíbený cíl: Nadnárodní firma

Zájem o studium informatiky podle ní v posledních dvou letech v některých programech mírně poklesl, u tradičních oborů – otevřená informatika či kybernetika a robotika – je však neměnný. Pětačtyřicet procent absolventů podle vlastního průzkumu fakulty pracuje v zahraničí či v tuzemské pobočce nadnárodní společnosti, 38 procent v české soukromé firmě a osm procent zamíří do veřejného sektoru.

Do vlastního podnikání se pak pustí necelá desetina absolventů FEL. „Průměrný čistý plat našich absolventů dosáhl v letech 2009 až 2011 na sumu 28 500 korun, v některých programech je tato částka o mnoho vyšší. Například absolventi programu otevřená informatika mají průměrně 40 574 korun měsíčně,“ dodává Petržílková.

Brněnské Vysoké učení technické (VUT) eviduje v posledních letech stabilní zájem mladých lidí o studium na fakultách informačních a komunikačních technologií. „S ohledem na demografický vývoj a klesající počet potenciálních studentů tak naše škola roste,“ říká Jitka Vanýsková, tisková mluvčí VUT. Vloni škola „vyprodukovala“ 360 bakalářů a 218 magistrů v ICT oborech, přičemž nástupní plat se přehoupl přes 28 tisíc korun. „Jak vyplývá z našeho průzkumu mezi absolventy, průměrný plat po dvou letech praxe přesahuje 37 tisíc korun měsíčně,“ dodává Vanýsková.

 

Byl pro vás článek přínosný?