Hlavní navigace

Deset nově přicházejících inovací, které by mohly změnit definici IT (2)

11. 8. 2023
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
CIO musejí dávat pozor na horizont. Následující progresivní strategie a technologie se začínají prosazovat a mohly by ovlivnit příští desetiletí IT.

Sestavování webu

Velká část posledních několika desetiletí vývoje softwaru byla věnována duplikování snadného a rychlého nativního kódu pro stolní počítače v bezpečnostních svěracích kazajkách moderního webového prohlížeče.

Výsledky byly obecně dobré, ale brzy se budou zlepšovat díky vzniku webové montáže (WASM). Tato technologie otevírá vývojářům příležitost psát složitější kód, který nabízí sofistikovanější a flexibilnější rozhraní pro uživatele. Jsou možné sofistikované nástroje, jako jsou editory fotografií a více pohlcující prostředí.

Jak bude vypadat IT v roce 2025 a jak se na to připravit z pozice IT ředitele? Přečtěte si také:

Jak bude vypadat IT v roce 2025 a jak se na to připravit z pozice IT ředitele?

Tato technologie také otevírá možnosti pro složitější, výpočetně náročný kód se sofistikovanějšími modely AI a lepším, citlivějším kódem. Nástroje jako CheerpJWasmer a Cob­web jsou jen tři příklady nástrojů, které přinášejí jazyky jako Java, Python a COBOL do světa, který byl kdysi územím JavaScriptu.

Hlavní okruh voličů: Týmy, které musejí dodávat komplexní, reaktivní kód vzdáleným uživatelům. Pokud se velká část práce provádí na klientském počítači, pak sestavení webu může tuto vrstvu často urychlit. Pro manažery, kteří chtějí zajistit, aby veškerý hardware dokázal spouštět stejný kód, bude jednoduchost atraktivní.

Šance na úspěch: Základ je tady. Hlubší problém spočívá ve sestavení kompilátorů a distribučních mechanismů, které vloží běžící kód do počítačů lidí. Největší výzvou může být to, že stahování a instalace spustitelného kódu není pro mnoho uživatelů tak těžké.

Decentralizovaná identita

Myšlenka rozdělení naší takzvané identity se vyvíjí na dvou úrovních. Na jedné straně zastánci soukromí vytvářejí chytré algoritmy, které odhalují právě tolik informací, aby prošly jakoukoli kontrolou identity, přičemž vše ostatní o osobě uchová v tajnosti. Jedním z potenciálních algoritmů může být například digitální licence na pití, která by zaručovala, že kupujícímu piva je více než 21 let, aniž by prozradil měsíc, den nebo dokonce rok narození.

Dvacet otázek, které si musíte položit před nasazením AI Přečtěte si také:

Dvacet otázek, které si musíte položit před nasazením AI

Zdá se, že další verze se vyvíjí obráceně, protože reklamní průmysl hledá způsoby, jak spojit všechny naše různé pseudonymy a poloanonymní procházení webu. Pokud jdete do katalogového obchodu nakupovat deštníky a pak se vám na zpravodajských webech začínají zobrazovat reklamy na deštníky, můžete vidět, jak se to vyvíjí. I když se nepřihlásíte, i když smažete soubory cookie, tyto chytré týmy hledají způsoby, jak nás všude sledovat.

Hlavní okruh voličů: Podniky jako lékařská péče nebo bankovnictví, které se zabývají osobními informacemi a kriminalitou.

Šance na úspěch: Základní algoritmy fungují dobře; výzvou je společenský odpor.

GPU

Jednotky pro zpracování grafiky (GPU) byly nejprve vyvinuty pro urychlení vykreslování složitých vizuálních scén, ale v poslední době vývojáři zjistili, že tyto čipy mohou také urychlit algoritmy, které nemají s hrami nebo 3D světy nic společného. Někteří fyzici už nějakou dobu používají GPU pro složité simulace. Někteří vývojáři AI je nasadili, aby se prokousali tréninkovými sadami.

Deset IT předsevzetí, které jste měli letos dát a dodržet Přečtěte si také:

Deset IT předsevzetí, které jste měli letos dát a dodržet

Nyní vývojáři začínají zkoumat urychlení častějších úkolů, jako je vyhledávání databází pomocí GPU. Čipy excelují, když je třeba provádět stejné úkoly ve stejnou dobu pro velké množství dat paralelně. Když je problém správný, mohou zrychlit úlohy 10 až 1 000krát. Nejen to, ale společnosti jako Apple a AMD odvádějí skvělou práci při integraci GPU s CPU, aby vytvořily něco, co dokáže dobře dělat oba typy úkolů.

Hlavní okruh voličů: Podniky založené na datech, které chtějí prozkoumat výpočetně náročné výzvy, jako jsou umělá inteligence nebo komplexní analytika.

Šance na úspěch: Chytří programátoři léta využívají GPU pro speciální projekty. Nyní odemykají potenciál v projektech, které se dotýkají problémů, jimž čelí větší soubor podniků.

Green computing

Každý den slyšíme nové příběhy o obrovských nových datových centrech plných masivních počítačů, které pohánějí cloud a odemykají sílu neuvěřitelně komplikovaných algoritmů a aplikací umělé inteligence. Poté, co se pocit úžasu rozplyne, začnou se krčit dva typy lidí: finanční ředitelé, kteří musejí platit účet za elektřinu, a ekologičtí aktivisté, kteří se obávají, co to dělá s životním prostředím. Obě skupiny mají jeden společný cíl: snížit množství elektřiny použité ke kouzlení s daty.

Sedm klíčových otázek, které musí CIO zodpovědět, než se pustí do generativní AI Přečtěte si také:

Sedm klíčových otázek, které musí CIO zodpovědět, než se pustí do generativní AI

Ukazuje se, že mnoho algoritmů má prostor pro zlepšení a to vede k tlaku na tzv. green computing. Potřebuje tento algoritmus strojového učení skutečně studovat jeden terabajt historických dat nebo by mohl získat stejné výsledky s několika stovkami gigabajtů? Nebo snad jen s deseti, pěti nebo jedním? Novým cílem pro designéry algoritmů je generovat stejný úžas s mnohem menším množstvím elektřiny, a tím šetřit peníze a možná i planetu.

Hlavní okruh voličů: Jakýkoli subjekt, který se stará o životní prostředí – nebo platí účet za energie.

Šance na úspěch: Programátoři jsou chráněni před skutečnými náklady na provoz jejich kódu Moorovým zákonem. Existuje spousta prostoru pro lepší kód, který šetří elektřinu.

Decentralizované finance

Někteří tomu říkají blockchain. Jiní dávají přednost přízemnějšímu spojení „distribuovaná účetní kniha“. V každém případě je výzvou vytvořit sdílenou verzi pravdy – i když spolu všichni nevycházejí. Tato „pravda“ se vyvíjí, jak každý přidává události nebo transakce do sdíleného distribuovaného seznamu. 

Tuto myšlenku proslavily kryptoměny, které se do značné míry spoléhají na tyto matematicky zaručené seznamy, aby mohly sledovat, kdo vlastní různé virtuální mince, ale není důvod se domnívat, že decentralizované přístupy, jako je tento, musí být omezeny pouze na měnu.

Decentralizované finance jsou jednou z takových možností a jejich potenciál je částečně omezen, protože by zahrnoval několik společností nebo skupin, které potřebují spolupracovat, i když si navzájem nedůvěřují. Řetězec transakcí držených v distribuované účetní knize může sledovat platby pojištění, nákupy aut nebo libovolný počet aktiv. Pokud všechny strany souhlasí s účetní knihou jako pravdivou, mohou být jednotlivé transakce zaručeny.

Hackeři už kradou i věrnostní body od aerolinek nebo z hotelů Přečtěte si také:

Hackeři už kradou i věrnostní body od aerolinek nebo z hotelů

Přetrvává také skutečný zájem o nezaměnitelné transakce (NFT), i když humbuk okolo nich již pominul. Ty mohou mít nakonec praktickou hodnotu pro jakýkoli podnik, který chce digitálnímu zážitku přidat vrstvu autenticity. Možná by baseballový tým mohl vydat NFT verzi výsledkové karty komukoli, kdo si koupil skutečný lístek na sezení na tribuně. Možná by společnost zabývající se teniskami mohla rozdat NFT s přístupem k další edici určitého barevného provedení.

Hlavní okruh voličů: Každý, kdo potřebuje důvěřovat a ověřovat svou práci u jiné společnosti nebo subjektu. Podniky pracující s digitálními prvky, které potřebují více autenticity a možná umělý nedostatek.

Šance na úspěch: Už je to tady, ale pouze ve světech kryptoměn. Ty jsou pomalu následovány konzervativnějšími společnostmi.

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.