Hlavní navigace

Desatero způsobů, jak se vymanit z očistce AI pilotů

21. 8. 2024
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
V nelítostném světě vývoje AI je uvěznění v limbu nekonečných pilotních projektů osud horší než selhání. Aby se iniciativy umělé inteligence nestaly jen další řádkovou položkou promarněného rozpočtu, zde je 10 základních strategií, jak posouvat váš pilot umělé inteligence od stagnující zkoušky k úspěšnému a škálovatelnému řešení.

Společnosti vkládají miliony do iniciativ AI, aby se nakonec ocitly uvězněné v očistci pilotů – nekonečných cyklech testování a vylaďování bez hmatatelných výsledků. Nestačí začít silně; musíte skončit s výsledkem.

Je pro váš podnik umělá inteligence vhodným řešením některých požadavků?

V sázce je toho hodně, ale umělá inteligence má potenciál způsobit revoluci v průmyslových odvětvích a zajistit nebývalou efektivitu, inovace a růst. Chybné kroky však mohou vést k plýtvání zdroji, promarněným příležitostem a strategickým neúspěchům. Chcete-li procházet tímto zrádným terénem, musíte být disciplinovaní a neúnavní. Těchto 10 strategií pokrývá každý kritický aspekt, od integrity dat a rychlosti vývoje až po týmovou odbornost a přijetí ze strany výkonných manažerů.

Správná realizace z pohledu dat

Zanedbávejte kvalitu dat a jste odsouzeni k záhubě. Je to jednoduché: vaše umělá inteligence je jen tak dobrá, jak dobrá jsou data, ze kterých se učí. Velká data jsou svůdná, ale více není vždy lépe, pokud jde o odpad. Investujte hodně do správy dat. 

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

To znamená přísné ověřování dat, čištění a průběžné kontroly kvality. Upřednostněte relevanci a přesnost a zlikvidujte vše, co nesplňuje nejvyšší standardy. Pokud je váš základ slabý, celá vaše struktura AI se zhroutí.

Kódujte jako profík

Přestaňte ztrácet čas pokusy o znovuobjevení kola. Využijte opakovaně použitelné knihovny kódu a rámce k urychlení procesu vývoje. Přijměte modulární, udržovatelné postupy kódování. 

HP Knowledge HUB pro moderní firemní IT

NOVINKA Navštivte novou speciální on-line zónu CIO Business Worldu, kde vám ve spolupráci s HP budeme průběžně radit, jak snadno a bezpečně pracovat na cestách, jak si usnadnit život používám správných nástrojů, jak zvládnout přechod z kanceláří domů a zase nazpátek a jak se přitom chovat ekologicky.

Pomoc a inspiraci pro moderní IT najdete v našem HP Knowledge HUBu.

Nejde jen o úsporu času – jde o zajištění konzistence a spolehlivosti. A využijte stávající řešení. Pokud nevyužíváte to, co je již k dispozici, vyčerpáváte zdroje a připravujete se na nekonečná zpoždění.

Zefektivněte svůj technologický stack

Nafouknutý technologický stack váš projekt potopí. Zjednodušte a standardizujte své nástroje a platformy. Používejte integrovaná řešení, která minimalizují tření. Každý nástroj by měl mít jasný, základní účel. 

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z CIO Business Worldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Vyhněte se pokušení přidat zbytečné složitosti. Efektivní technologický stack („zásobník“) zvyšuje efektivitu a snižuje technický dluh. Pokud vaše nástroje nefungují hladce, hrozí vám katastrofa.

Vybudujte pevný rámec

Robustní rámec je neoddiskutovatelný. Stanovte si jasné cíle, definujte metriky úspěchu a načrtněte proces vývoje od prvního dne. Bez podrobného plánu bude váš projekt bezcílně unášen. Stanovte si přísná pravidla, kterých se budete držet, a přizpůsobte se, jen když je to nezbytně nutné. 

ESG: Ve znamení udržitelnosti Přečtěte si také:

ESG: Ve znamení udržitelnosti

Dobře definovaný rámec udržuje váš projekt laserově zaměřený a na správné cestě, zabraňuje plíživému rozšiřování rozsahu a zajišťuje včasný pokrok.

Sestavte A-tým

Nespokojte se s průměrností. Váš pilot umělé inteligence potřebuje ty nejlepší mozky, takže sestavte tým odborníků. To zahrnuje datové vědce, inženýry, doménové experty a projektové manažery. Odbornost je klíčová v každé fázi.

Umělá inteligence není jen ta generativní, upozorňuje odborník David Filgas
Umělá inteligence není jen ta generativní, upozorňuje odborník David Filgas
0:00/

Každý krok od přípravy dat až po nasazení modelu vyžaduje špičkové dovednosti. Investujte do talentu a neustálého učení. Tým, který není na špici, odtáhne váš projekt do zapomnění.

Opakujte a vylepšujte

Stagnace je umíráček inovací. Osvojte si agilní způsob myšlení: plánujte, provádějte, kontrolujte a upravujte. Rychlé prototypování a nepřetržité zpětnovazební smyčky jsou zásadní. Tento přístup urychluje vývoj a udržuje váš pilot v souladu s cíli. 

Jak se efektivně chránit v digitálním prostředí?
Jak se efektivně chránit v digitálním prostředí?
0:00/

Rychle se přizpůsobte měnícím se potřebám. Agilní přístup zajišťuje, že váš projekt AI zůstane dynamický a pohotový. Pokračujte v pohybu a zlepšujte se, nebo zůstaňte pozadu.

Plánujte růst rozsahu od prvního dne

Neplánujte pouze pilotní projekt – plánujte výrobu. Navrhujte své systémy AI s ohledem na škálovatelnost už od začátku. Předvídejte budoucí potřeby a budujte flexibilně. Pilotní projekt, který nelze škálovat, je slepá ulička, takže každé rozhodnutí by mělo usnadnit růst a expanzi. M

Pět způsobů, jak umělá inteligence změní CRM Přečtěte si také:

Pět způsobů, jak umělá inteligence změní CRM

yslete ve velkém, jednejte chytře a ujistěte se, že váš pilot má potenciál vyvinout se v plnohodnotné řešení. Pokud neplánujete růst rozsahu, plánujete selhat.

Zajistěte si přijetí ze strany vedení

Bez přijetí ze strany manažerů se váš projekt nikdy nerozjede. Zajistěte si silnou podporu od nejvyššího vedení, abyste zajistili, že váš pilot AI dostane potřebné zdroje a pozornost. Komunikujte jasnou návratnost investic a strategické výhody. 

Připravte se, už příští rok bude drtivá většina B2B prodeje probíhat digitálně Přečtěte si také:

Připravte se, už příští rok bude drtivá většina B2B prodeje probíhat digitálně

Prokázání hodnoty a potenciálního dopadu vašeho projektu je zásadní pro získání a udržení podpory ze strany vedení. Klíčové jsou také pravidelné aktualizace a transparentnost, takže zainteresované strany průběžně informujte a zapojte je, abyste si udrželi jejich závazek a investice.

Upřednostněte zapojení uživatelů

Ignorování potřeb koncových uživatelů je dalším receptem na selhání. Zapojte se do kontaktu s lidmi, kteří nakonec budou vaše řešení AI používat hned od začátku. Proveďte důkladné posouzení potřeb a shromažďujte průběžnou zpětnou vazbu, abyste zajistili, že si váš projekt zachová relevantnost a uživatelskou přívětivost. 

Na co si dát pozor? Máme seznam aktuálně využívaných metod kyberútoků Přečtěte si také:

Na co si dát pozor? Máme seznam aktuálně využívaných metod kyberútoků

Zahrňte také uživatelský vstup do každé fáze vývoje. Řešení AI, které nesplňuje očekávání koncových uživatelů, bude čelit odporu a nízké míře přijetí.

Zajistěte robustní zabezpečení a shodu

Projekty AI často zahrnují citlivá data a složité regulační požadavky. Od začátku zavádějte přísná bezpečnostní opatření. Chraňte integritu, důvěrnost a dostupnost dat. Udržujte náskok před regulačními požadavky a pravidelně kontrolujte své postupy, abyste zajistili soulad s průmyslovými standardy a předpisy. Neřešení těchto aspektů může vést k právním potížím a ztrátě důvěry.

Očistec pilotů umělé inteligence je skutečný a právě tam umírají sny o inovaci. Vyhněte se tomuto osudu realizaci těchto 10 věcí, jinak vaše ambice v oblasti umělé inteligence uvadnou a vaši konkurenti vás zanechají v prachu.

 

CIO Business World si můžete objednat i jako klasický časopis (v tištěné i v digitální podobně) Věnujeme se nejnovějším technologiím a efektivnímu řízení podnikové informatiky. Přinášíme nové ekonomické trendy a analýzy a zejména praktické informace z oblasti podnikového IT se zaměřením na obchodní a podnikatelské přínosy informačních technologií. Nabízíme možná řešení problémů spojených s podnikovým IT v období omezených rozpočtů. Naší cílovou skupinou je vyšší management ze všech odvětví ekonomiky.